Aardappel preischotel met romige kaassaus

Aardappel preischotel met romige kaassaus

Deze tijd van het jaar is hét moment voor comfort food. Neem nu deze aardappel preischotel met ui, champignons en een romige kaassaus. De geur en smaak doen je direct denken aan vroeger: pure nostalgie! De kaassaus maken we zelf, van een basis bechamelsaus waar we geraspte belegen kaas aan toevoegen. Officieel heet het dan een Mornay-saus, een beetje zoals je die kent van een macaroni and cheese. Mocht je een echte kaasfreak zijn, dan kun je ook variëren met andere soorten, zoals Gruyère, Emmentaler, cheddar of Parmezaanse kaas.

Dé truc voor deze aardappel preischotel

Deze aardappel preischotel staat nog binnen een handomdraai op tafel, door een slimme hack. De groenten (prei, ui en champignons) gaan, gemengd met de romige kaassaus, in een ovenschaal. Dit geheel wordt afgetopt met aardappelpuree, waar we een mooi ruitpatroon in maken. De truc? We gebruiken de superromige Mashed Potato Fine Herbs van Aviko. Deze wordt gemaakt van de beste aardappelen, room en fijne groene kruiden. Scheelt een hoop gedoe, zonder in te boeten op smaak! Kortom: een perfect gerecht voor iedereen die niet te uitgebreid wil koken, maar wel wil genieten van een goede maaltijd vol rijke smaken.

Aardappel preischotel met romige kaassaus
Aardappel preischotel met romige kaassaus
Pauline nieuwsbrief

Culinaire post ontvangen?

Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.

Dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 preien
  • 2 uien
  • 500 gr champignons
  • 3-4 takjes tijm (+ eventueel extra voor garnering)
  • 750 gr Aviko mashed potato fine herbs
  • 400 ml volle melk
  • 40 gr roomboter
  • 75 gr geraspte belegen kaas
  • 40 gr bloem
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).

  2. Maak de preien schoon en hak in ringen van ongeveer 0,5 centimeter dik. Haal de schil van de ui en snijd in dunne ringen. Maak de champignons voorzichtig schoon en snijd ze in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de prei, ui en champignons en tijmblaadjes in 3-4 minuten rondom bruin, strooi de Italiaanse kruiden er over en bak al omscheppend nog 1-2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

  3. Warm de Aviko mashed potato, zoals aangegeven op de verpakking, op in oven of magnetron. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de roomboter in steelpannetje, voeg de bloem toe en roer 2 minuten goed door. Haal de pan van het vuur en roer beetje voor beetje de melk er door. Zet de pan terug op het vuur en kook de melk in 3-4 minuten in tot een dikke saus. Roer de geraspte kaas er door en breng goed op smaak met peper en zout.

  4. Roer de prei, ui en champignons door de bechamelsaus en schep alles over in een ovenschaal. Verdeel de Aviko mashed potato er overheen en maak met de achterkant van een vork er een mooi patroontje in. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, zet de laatste 5-7 minuten de grill van de oven aan zodat de bovenkant mooi goudbruin kleurt. Bestrooi eventueel met wat extra blaadjes tijm.

Aardappel preischotel met romige kaassaus
Aardappel preischotel met romige kaassaus

Dit bericht is in samenwerking met Aviko en Eatertainment. Lees hier onze disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (24 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Tags

Familie recepten Makkelijke recepten Aardappel Champignons Prei Hollandse recepten Notenvrije recepten Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in