Aardappel preischotel met romige kaassaus
Deze tijd van het jaar is hét moment voor comfort food. Neem nu deze aardappel preischotel met ui, champignons en een romige kaassaus. De geur en smaak doen je direct denken aan vroeger: pure nostalgie! De kaassaus maken we zelf, van een basis bechamelsaus waar we geraspte belegen kaas aan toevoegen. Officieel heet het dan een Mornay-saus, een beetje zoals je die kent van een macaroni and cheese. Mocht je een echte kaasfreak zijn, dan kun je ook variëren met andere soorten, zoals Gruyère, Emmentaler, cheddar of Parmezaanse kaas.
Dé truc voor deze aardappel preischotel
Deze aardappel preischotel staat nog binnen een handomdraai op tafel, door een slimme hack. De groenten (prei, ui en champignons) gaan, gemengd met de romige kaassaus, in een ovenschaal. Dit geheel wordt afgetopt met aardappelpuree, waar we een mooi ruitpatroon in maken. De truc? We gebruiken de superromige Mashed Potato Fine Herbs van Aviko. Deze wordt gemaakt van de beste aardappelen, room en fijne groene kruiden. Scheelt een hoop gedoe, zonder in te boeten op smaak! Kortom: een perfect gerecht voor iedereen die niet te uitgebreid wil koken, maar wel wil genieten van een goede maaltijd vol rijke smaken.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 preien
- 2 uien
- 500 gr champignons
- 3-4 takjes tijm (+ eventueel extra voor garnering)
- 750 gr Aviko mashed potato fine herbs
- 400 ml volle melk
- 40 gr roomboter
- 75 gr geraspte belegen kaas
- 40 gr bloem
- 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
Maak de preien schoon en hak in ringen van ongeveer 0,5 centimeter dik. Haal de schil van de ui en snijd in dunne ringen. Maak de champignons voorzichtig schoon en snijd ze in plakjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de prei, ui en champignons en tijmblaadjes in 3-4 minuten rondom bruin, strooi de Italiaanse kruiden er over en bak al omscheppend nog 1-2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Warm de Aviko mashed potato, zoals aangegeven op de verpakking, op in oven of magnetron. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de roomboter in steelpannetje, voeg de bloem toe en roer 2 minuten goed door. Haal de pan van het vuur en roer beetje voor beetje de melk er door. Zet de pan terug op het vuur en kook de melk in 3-4 minuten in tot een dikke saus. Roer de geraspte kaas er door en breng goed op smaak met peper en zout.
Roer de prei, ui en champignons door de bechamelsaus en schep alles over in een ovenschaal. Verdeel de Aviko mashed potato er overheen en maak met de achterkant van een vork er een mooi patroontje in. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, zet de laatste 5-7 minuten de grill van de oven aan zodat de bovenkant mooi goudbruin kleurt. Bestrooi eventueel met wat extra blaadjes tijm.
Dit bericht is in samenwerking met Aviko en Eatertainment. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in