Glutenvrije recepten

 

Glutenvrije recepten, je hoort er meer en meer over. Vaak wordt het in één adem met een glutenvrij dieet vanwege coeliakie (allergie voor gluten) genoemd. Klopt, is waar. Maar niet volledig. Ook laat een groeiende groep mensen gluten vaker vanuit gezondheidsoogpunt staan. Even wat minderen wanneer het uitkomt in het drukke doordeweekse schema. Wat de reden van glutenvrij eten ook is deze glutenvrije recepten staan hun mannetje. Niet dat er iets te bewijzen is, maar goed, glutenvrij eten is nog niet bij iedereen even bekend. Niet erg. Iets met vooroordelen en zelf eens testen. Wat mag het worden? Glutenvrije pizza met broccolibodem? Glutenvrije risotto? Glutenvrije snacks?

Fried rice recept met ei

Lees meer overFried rice recept met ei

Risotto met chorizo

Lees meer overRisotto met chorizo

Asperges met zalm en spinazie stamp

Lees meer overAsperges met zalm en spinazie stamp

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Lees meer overBloemkool ovenschotel met gehakt

Groene asperges uit de oven

Lees meer overGroene asperges uit de oven

Butter Chicken

Lees meer overButter Chicken

Vietnamese sla wraps met biefstuk

Lees meer overVietnamese sla wraps met biefstuk

Boerenomelet met pesto

Lees meer overBoerenomelet met pesto

Omelet met zalm en spinazie

Lees meer overOmelet met zalm en spinazie

Arroz con leche met sinaasappel

Lees meer overArroz con leche met sinaasappel

Traybake met kip en pompoen

Lees meer overTraybake met kip en pompoen

Komkommersoep met geitenkaas

Lees meer overKomkommersoep met geitenkaas

Zoete aardappel ovenschotel

Lees meer overZoete aardappel ovenschotel

Kip met rijst uit de oven

Lees meer overKip met rijst uit de oven

Bloemkool tandoori

Lees meer overBloemkool tandoori

Shepherd's pie met gehakt

Lees meer overShepherd's pie met gehakt

Spruitjesschotel met mosterd en kaas

Lees meer overSpruitjesschotel met mosterd en kaas

Nachos met pulled chicken

Lees meer overNachos met pulled chicken

Wat zijn gluten?

Voordat we de diepte induiken met glutenvrije recepten, eerst wat gluten zijn. Gluten is een eiwit dat in veel graansoorten zit, zoals tarwe (de bekendste), rogge, spelt, gerst en kamut. Oeroude granen die voor veel van onze dagelijkse voeding worden ingevlogen. Brood, pizza, pasta, taart, koek zitten er vol mee. Net als soepen en sauzen waarvoor gluten als bindmiddel worden gebruikt. Veel kant-en-klaar beter laten liggen dus.

Omdat we meer van ‘wat je met glutenvrij eten wél kan eten’ zijn, ook nog een rits aan glutenvrije ingrediënten: rijst, boekweit, quinoa, groenten, yoghurt, kaas, fruit, noten, pitten, zaden en peulvruchten. Moet je nagaan dat we dan nog geen eens al het glutenvrije eten hebben gehad. Petje af voor de glutenvrije recepten waarin het kaf van het koren wordt gescheiden.

Glutenvrije recepten: glutenvrij bakken met boekweit- of amandelmeel

Om gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk met je te zijn, glutenvrij bakken is wel even andere koek dan ‘normaal’ bakken. Gluten zijn één van de harde werkers in brood tot koek, in taart tot cake. Wat ze namelijk doen, is het baksel laten razen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor het plakkerige deeg. En de fervente thuisbakker weet wat een must dat is. Hebben we hier een bakprobleem te pakken? Mooi niet. Er zijn zat oplossingen voor. Ga aan de bak met amandelmeel of boekweitmeel. Dit tweetal heeft niets met gluten, wel met glutenvrij bakken.

Glutenvrije recepten om te bakken zijn niet op één hand te tellen. Allesbehalve. Om alvast wat namen te noemen: glutenvrije cake met appel(moes), glutenvrij bananenbrood, glutenvrije taart van chocolade en zelfs glutenvrije pannenkoeken (geen glutenvrij gebak of koekje, wel net zo’n verwennerij). Veel amandelmeel, veel boekweitmeel, heel veel pret.

 

 

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in