10 x orzo recepten
Heb je wel eens gekookt met orzo? Wij delen hier de 10 lekkerste orzo recepten. Orzo is een gedroogde pastasoort, soms wordt het ook wel riso of risoni genoemd. Orzo ziet eruit als een kleine korrel. Bijna alsof het rijst is – maar het is toch écht een pastasoort! Het is een ideale basis voor allerlei gerechten; van soepen (minestrone!) en salades tot stoofschotels. Maar het kan zeker ook worden gebruikt om risottogerechten of pilav te maken. Orzo kan worden gekookt, gestoomd of gebakken. Het wordt traditioneel gemaakt van griesmeel van harde tarwe, soms vind je ‘m ook in volkoren variant.
Orzo recepten
Wist je trouwens dat het woord orzo is afgeleid van het Griekse woord ὀρζός (“orzós”), wat gerst betekent? In het Italiaans is de letterlijke vertaling van orzo ook “gerst”. Een beetje verwarrend – maar dat doet gelukkig niets af aan de smaak. Italianen zijn er dus gek op, maar het is in allerlei landen rondom de Middellandse zee een graag geziene gast op tafel – van Griekenland en Turkije tot zelfs in de Arabische keuken. Hier zetten we onze 10 favoriete orzo recepten op een rijtje.
Hoe lang orzo koken?
Orzo kook je in ongeveer 8-10 minuten gaar. Roer de orzo door tijdens het koken, anders klontert het samen. Als je houdt van wat meer zachtere orzo, kun je de kooktijd iets verlengen. Tip: kook de orzo in water met een bouillonblokje voor extra smaak.
1. Orzo pastasalade met geitenkaas
2. Vegetarische soep met orzo
3. Broccoli ovenschotel met orzo
4. Griekse Orzo salade met citroendressing
5. Risotto van orzo
6. Gevulde puntpaprika met orzo
7. Kip stifado met orzo
8. Orzo met bietjes
9. Orzo met kip
10. Gevulde pompoen met orzo
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in