Vegetarische moussaka
Is moussaka één van jouw favoriete comfortfood gerechten? Probeer dan deze vegetarische moussaka eens. Een moussaka maar dan vegetarisch. Het gehakt is in dit recept vervangen door rode splitlinzen. Ze geven de saus lekker veel body en is super voedzaam.
In deze vegetarische moussaka zijn een aantal klassieke moussaka smaakmakers verwerkt, zoals kaneel, tomaten en aubergine. Het geeft de ovenschotel echt een Griekse moussaka smaak! De klassieke moussaka maak je met een laagje bechamelsaus bovenop de groenten, in plaats daarvan besmeer je de aubergines met crème fraîche en strooi je er kaas over. Zo krijgt het toch een heerlijk romige smaak. Lekker met wat knoflookbrood on the side, die je heerlijk kunt dippen in de kruidige tomatensaus. Ja, deze vegetarische moussaka is echt comfortfood!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 2 courgettes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 100 gr rode splitlinzen
- 400 ml groentebouillon
- 100 gr geraspte oude kaas
- 200 gr crème fraîche
- 1,5 blikje tomatenblokjes (van 400 gr. )
- 4 el tomatenpuree
- 4 bruine eenpersoons ciabatta's
- 2 el bruine suiker
- 4 tl gedroogde oregano
- 2 tl kaneelpoeder
- 4 tl zwarte balsamicoazijn
- olijfolie
- peper en zout
Materiaal
- ovenschaal van ca 28 x 18cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 0,5 cm dik. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 0,5 cm. Pers de helft van de knoflook, de overige knoflook houd je heel. Deze gebruik je later om de ciabatta mee in te wrijven.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Roer de courgetteblokjes er door, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg geperste knoflook toe, oregano, kaneelpoeder en de tomatenpuree toe. Roer goed door en bak 2 minuten mee.
Roer de rode splitlinzen, de balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker door de courgetteblokjes. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.
Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met de wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster ze 10 minuten in de oven. Halveer ondertussen de ciabatta of snijd in plakjes. Snijd de knoflook door midden en wrijf met de snijkant over de broodjes. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Schep de tomatensaus in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine er op. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 minuten in de oven en leg in de laatste 2 minuten het knoflookbrood erbij.
Serveer de moussaka met het knoflookbrood ernaast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in