Aardbeienslof
In de zomer kun je nooit genoeg lekkere recepten hebben met aardbeien! Dit recept is lekker makkelijk en kun je ook heel goed van tevoren maken. De sloffenbodem en de gele room kan je heel goed voorbereiden. En dan is het alleen nog een kwestie van de bodem besmeren met banketbakkersroom en daarna versieren met lekker veel verse aardbeien. De aardbeien marineren we eerst in limoncello! Zo lekker! Wil je liever geen drank gebruiken? laat de limoncello weg of vervang door vlierbloemensiroop. Ben je net als wij gek op sloffen? Maak dan ook eens dit recept: slof met appel en amandelspijs.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten sloffenbodem
- 250 gr bloem
- 1 eieren
- 180 gr roomboter
- 2 tl bakpoeder
- 180 gr suiker
Ingrediënten banketbakkersroom
- 250 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 50 gr suiker
- 35 gr maizena
Ingrediënten topping
- 500 gr aardbeien
- 1 citroen (rasp)
- 1 ei
- 50 ml limoncello
- 150 gr amandelspijs
- poedersuiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Vorm het deeg tot een platte schijf en verpak in plasticfolie. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
Maak ondertussen de banketbakkersroom. Klop de eidooiers met de maizena en een scheutje melk tot een gladde creme. Verwarm in een steelpannetje de rest van de melk met de suiker en laat de suiker oplossen.
Schenk de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Klop goed door zodat de eidooiers niet stollen. Schenk het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Kook 2-3 minuten zachtjes totdat de banketbakkersroom de gewenste dikte heeft.
Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal dan het sneller afkoelen en dek deze af met plasticfolie. Hierdoor ontstaan er geen velletjes.
Halveer de aardbeien (en haal eventueel de kroontjes er vanaf). Schenk de limoncello in een schaal en leg de aardbeien er in. Laat 30 minuten marineren.
Rol het deeg uit tot een lap van 8 mm dik en zo breed en hoog als de sloffenring. Druk met een ingevette sloffenring (of springvormring) een passende deegplak uit het deeg. Verwijder het omliggende deeg. Leg de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en zet de ingevette sloffenvorm eromheen.
Meng de spijs en het ei door elkaar zodat het smeerbaar wordt. Verdeel het spijsmengsel op de slof tot 1,5 centimeter van de rand. Wanneer je een springvorm gebruikt zal je naar verhouding wat minder spijs hebben.
Zet de sloffenbodem in de oven en bak het deeg in 25 tot 28 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de sloffenring direct na het bakken en laat de slof afkoelen.
Haal de aardbeien uit de limoncello en laat eventueel uitlekken in een vergiet. Bestrijk de slof met de banketbakkersroom en leg daarop de aardbeien. Rasp de schil van de citroen over de aardbeienslof.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in