Gebakken aardappeltjes met pittige mayo
Dit receptje is een echte basic: gebakken aardappeltjes. Natuurlijk hebben we er wel iets extra’s aan toegevoegd, maar die extra’s zijn gemakkelijk vervangbaar voor je eigen favoriete smaken. Je kunt voor dit recept zelf aardappels schillen of jonge nieuwe aardappeltjes in grove stukken hakken en dan koken. Maar om het proces een beetje te versnellen hebben we opbakaardappeltjes gebruikt. Die kook je ook eventjes extra (ze zijn in principe al voorgekookt wanneer je ze koopt). Dat is niet perse nodig, maar de truc bij deze aardappeltjes is om ze wat extra te kneuzen. Al die kapotte stukjes krijgen knapperige randjes in de pan. Dat kneuzen van de aardappeltjes is dus een enorme pré en dat gaat beter wanneer je ze toch nog eventjes 5 minuutjes extra kookt. Daarna bak je de aardappeltjes in een pan of op een bakplaat. Je kan de aardappelen ook in de oven bereiden. Meer zin in zoete aardappel? Bekijk dit recept dan eens.
Gebakken aardappeltjes met pittige mayo
Sriracha is een scherpe chilisaus vernoemd naar de kuststad Si Racha in Thailand. In dit kuststadje werd de saus voor het eerst geproduceerd en gebruikt in lokale visrestaurants. Sriracha wordt gemaakt van chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout en is behoorlijk pittig. Wanneer je het mengt met mayonaise houd je het pittige maar heb je ook het romige van de mayonaise – een soort van best of both worlds. Je koopt deze saus gewoon in de supermarkt, check het Aziatische schap of kijk bij de sausjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 900 gr opbakaardappeltjes (2 zakjes van 450gr)
- 3-4 takjes koriander
- 1 sjalotje
- 1 limoen (eventueel extra voor het serveren )
- 4 el mayonaise
- 25 gr boter
- 3 el olijfolie
- 2 tl sriracha saus
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Ik gebruik in het recept voorgekookte opbakaardappeltjes met schil, maar kook ze nog heel even kort extra zodat je ze goed kunt kneuzen. Het kneuzen zorgt voor extra knapperige aardappeltjes. Kook de aardappeltjes in een pan met gezouten water voor 5 minuten. Giet af, leg de deksel op de pan en schut flink. Laat even 5 minuten staan met de deksel op de pan.
Gebruik een aardappelstamper of een vork om de aardappels extra te kneuzen. Je hoeft ze niet helemaal plat te drukken, gewoon een beetje indrukken is voldoende.
Pan
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een royale koekenpan. Bak de aardappeltjes in 15 – 20 minuten goudbruin. Schep ze tussentijds steeds om.Oven
Spreid de aardappeltjes uit over een bakplaat of braadslede – zodat ze in een enkele laag liggen. Besprenkel met olijfolie, snijd de boter in klontjes en leg er tussen. Zet de aardappeltjes voor 45 minuten in de voorverwamde oven op 200 graden (boven- en onderwarmte).Maak ondertussen de pittige mayonaise. Hak een sjalotje fijn. Meng samen met de sriracha saus door de mayonaise. Haal de aardappels uit de oven, rasp de limoen er boven. Serveer de aardappels uit de oven samen met de pittige mayo, verse koriander en wat extra limoenpartjes. De gebakken aardappeltjes kun je eten bij snelle groene salade.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in