Gevuld platbrood
Platbrood maak je normaal van bloem en water of met yoghurt, dat lukt ook heel goed. Maar platbrood kun je ook met groenten maken. Je kookt de groenten eerst gaar en maakt er daarna een puree van. Vervolgens meng je de puree met een beetje bloem. Rolt het uit tot een platte cirkel en bakt het dan in de pan net zoals je met traditioneel platbrood zou doen. Met een superleuk en lekker resultaat. Natuurlijk kun je het gevuld platbrood beleggen zoals je wilt. Smeer er een royale lik hummus op of serveer met gegrilde groenten. Prima met een groene salade of wat labneh of yoghurt. Dit platbrood is gemaakt met zoete aardappel en spinazie. En heeft ook een wat meer zoetige smaak.
De spinazie
Hoe meer vocht er uit de groenten komt hoe meer bloem je moet toevoegen aan het platbrood deeg. Dit kun je zelf het beste inschatten. Wanneer het onhanteerbaar is voeg je gewoon wat bloem toe. De spinazie in dit recept zorgt voor het vocht. Dat is elke keer net even anders. Het deeg moet zich uit kunnen laten rollen. Wanneer je bijvoorbeeld de spinazie weglaat en het platbrood alleen van zoete aardappel maakt heb je minder bloem nodig. Test het wanneer je het leuk vind eens uit! Je hebt het platbrood namelijk zo gemaakt.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6 st.
- 200 gr bloem
- 200 gr zoete aardappels
- 200 gr spinazie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes, doe ze in de pan. Zet de aardappels net onder water en breng aan de kook. Kook de zoete aardappel in 20 minuten gaar, giet af en pureer de zoete aardappel met de staafmixer tot een gladde puree.
Hak de ui en knoflook fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de spinazie toe en schep om tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper. Roer het spinaziemengsel door de zoete aardappelpuree.
Meng de bloem en een tl zout door de aardappelpuree en kneed tot een zacht en soepel deeg. Laat 30 minuten afgedekt rusten.
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol ze uit tot cirkels van 20cm doorsnede en 5mm dik.
Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak het platbrood aan beiden kanten kort, tot er donkerbruine puntjes op verschijnen. Houd het platbrood warm in een schone theedoek.
Lekker met een yoghurt dip of labneh.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in