Beer can chicken van de bbq
Steek jij alleen in de zomer de barbecue aan? Zonde, want barbecueën kun je het hele jaar door doen. In de winter bijvoorbeeld! Hoe gezellig is het om in de winter te barbecueën? Buiten zijn op een stralende winterdag met een warm dekentje en een lekker warm drankje. Heerlijk! Zo hebben wij al eens een winterbarbecue gehouden met kerst. Superleuk en gezellig was dat. We maakten toen echt een drie gangen kerstmenu op de bbq. En dat doen we nu weer. Dit keer gaan we een Beer can chicken, oftewel een hele kip van de bbq maken. Heb je daar ooit van gehoord? Je stopt letterlijk een blikje bier in de kip. Kip op een blik dus. Klinkt misschien gek, maar daardoor trekt het vocht van het blikje bier in de kip en dat zorgt er voor dat hij supermals wordt. Bij de beer can chicken serveren we gevulde appeltjes met zuurkool.
Elektrisch barbecuen?
Wij hebben al heel veel barbecues getest en gebruikt en nu mogen we aan de slag met de Weber Pulse 2000 barbecue. Dit is een elektrische barbecue, dus dat is even wat anders dan de kolen barbecues die we voorheen getest hebben. Het voordeel van een elektrische barbecue is dat je hem overal kan en mag gebruiken. Als je bijvoorbeeld in een flat woont met een balkon is het soms lastig om een kolen bbq te gebruiken in verband met de rookontwikkeling. Daar heb je met deze Weber Pulse bbq geen last van. De barbecue heeft ook nog eens twee grillzones, waardoor je aan de ene kant je vlees kunt bereiden en aan de andere kant groenten op de grill kunt leggen. Je kunt zowel direct als indirect grillen. En als je, net als ik, het lastig vindt om de bbq op de juiste temperatuur te krijgen is deze elektrische versie een uitkomst. Je kunt namelijk per zone de temperatuur digitaal instellen en de temperatuur blijft constant.
Maar hoe zit het dan met de smaak?
Wij houden heel erg van die typische houtskool smaak die het vlees krijgt als je het op de barbecue bereidt. We waren dan ook erg benieuwd hoe de smaak zou zijn na bereiding op een elektrische barbecue. En echt waar, de smaak heeft ons verrast! Nee, je hebt niet de rokerige smaak, maar door de goede temperatuurregeling van de Pulse2000 wordt het vlees heerlijk mals en smaakvol.
Handig!
Om het je nog makkelijker te maken heeft Weber een handige app, de iGRILL app. Je koppelt de iGrill Bluetooth thermometer aan de app. Vervolgens kies je een bepaald programma, bijvoorbeeld het bereiden van een hele kip op een blik. Hij stelt dan automatisch de juiste temperatuur in. Je kunt de barbecuetemperatuur en de kerntemperatuur in de gaten houden. Zo zit je nooit meer met een zwartgeblakerd stukje vlees wat nog rauw is van binnen. En je kunt dus alles via je telefoon in de gaten houden. Dus als het echt ijskoud is buiten, kun je lekker binnen blijven zitten en toch een heerlijke maaltijd op de barbecue bereiden.
Beer can chicken
Dit recept voor beer can chicken is heel makkelijk. Je maakt eerst een kruidenrub waarmee je de kip inwrijft. Vervolgens stop je het blikje bier erin en grill je de kip in een uurtje gaar op de barbecue. Wil je deze kip op een blik toch op een houtskool barbecue bereiden? Kies dan voor indirect grillen, dus niet direct boven de hete kolen. De gevulde appeltjes met zuurkool maak je ook klaar op de barbecue. Ook dit is een simpel en makkelijk receptje. De appels hol je uit. Deze vul je met zuurkool en rozijnen en gaar je de laatste 30 minuten mee op de barbecue. Easy does it! Wist je dat we nog meer winter bbq recepten online hebben staan? Misschien zit er nog iets voor je bij. Kleed je tuin gezellig aan met lampjes en kaarsjes. Zet een vuurkorf in de tuin of pak een warme deken en ga gezellig buiten zitten samen. En, ga jij deze kerst barbecueën? Laat het weten in de comments!
Ingrediënten voor 1 beer can chicken (4 personen)
1 hele kip van ongeveer 1kg
2 tl zout
1 tl peper
1 tl gedroogde tijm
2 tl knoflookpoeder
2 tl bruine suiker
1 blikje bier
Ingrediënten voor 4 gevulde appeltjes
4 appels
300 gr zuurkool
30 gr rozijnen
Zo maak je het
Meng de kruiden voor de rub. Wrijf de kip in met de kruidenrub en laat dit minimaal een uur intrekken. Je kunt het ook een nachtje laten intrekken, zodat de smaken nog beter tot zijn recht komen. Je kan de kip eventueel lichtjes insmeren met olijfolie, maar dit hoeft niet perse.
Drink het blikje bier voor de helft leeg. Zet de kip rechtop over het blikje cider.
Verwarm de barbecue tot een temperatuur van 175 graden. Grill de kip in het midden van de bbq tot hij een kerntemperatuur van 75 graden in de borst en van 80 graden in de poot heeft bereikt. Dit kun je instellen op de I grill.
Na ongeveer 50-60 minuten is de kip klaar.
Hol voor de gevulde appeltjes de 4 appels uit. Laat de zuurkool uitlekken en meng de rozijnen er door heen.
Vul de appels met de zuurkool en grill ze de laatste 30 minuten mee op de barbecue. Serveer ze bij de beer can chicken.
Dit bericht is in samenwerking met Weber, lees hier mijn disclaimer.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in