recept vijgenjam

Vijgenjam met honing

Heb je een heleboel vijgen over en geen idee wat er mee te doen? Maak een heerlijke vijgenjam. Zelf vijgenjam maken is heel eenvoudig. We voegen een beetje honing toe voor de smaak. En suiker zodat het lang houdbaar is. Vijgenjam smaakt heerlijk bij een kaasplankje, in de yoghurt, op een crostini met geitenkaas of bij vlees zoals varkenshaas omwikkeld met parmaham. Je kunt het ook gewoon op je bammetje smeren natuurlijk, ook niks mis mee.

Vijgenjam bewaren

Je kunt de jam best wel lang bewaren, mits je schone gesteriliseerde potten gebruikt. Dit krijg je al door de potten op de heetste stand in de vaatwasser te laten draaien. Of door ze ouderwets uit te koken in een grote pan met water. Laat de potten met de open kant naar beneden uitlekken op een schone theedoek. En dan zijn ze klaar om gevuld te worden. Met dit recept maak je een bescheiden potje jam, maar verdubbel of verdriedubbel het gerust als je met een overschot aan vijgen zit.

vijgenjam recept
recept vijgenjam

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 pot vijgenjam

  • 300 gr vijgen
  • Sap van een halve citroen
  • 1 el honing
  • 75 gr suiker
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Was de vijgen en verwijder eventuele takjes. Snijd ze in kleine stukjes.

  2. Doe ze in een steelpan, samen met het sap van de citroen, de honing en de suiker.

  3. Laat de vijgen ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

  4. Stamp ze eventueel fijn met een stamper. Wil je het echt glad hebben, gebruik dan een staafmixer.

  5. Doet de hete vijgenjam in de schone pot en laat hem op de kop afkoelen.

vijgenjam recept
recept vijgenjam

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (23 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in