Miso spiezen
Miso… dat zoutige hartige Japanse pasta goedje. Je moet er even voor naar de toko, want ze verkopen het niet bij de supermarkt. Sorry daarvoor. Ik beloof je, miso is fantastisch in dit recept en het is heel lekker in je noedelsoep. Vervangen door iets anders is lastig, het heeft namelijk een hele specifieke smaak. Voor deze miso spiezen, zowel lekker op de bbq als gewoon uit de pan, maak je eerst een marinade. Je snijdt het vlees in stukjes (niet te klein) haalt ze door de marinade en laat ze tenminste 30 minuutjes in de koelkast staan.
Miso Marinade
De miso-marinade heeft een fijne zout en zuur balans. Van miso, knoflook, tamarinde en rijstazijn. De tamarinde kun je wel in de supermarkt kopen. Smaakt ook heel bijzonder een beetje zurig. Heb je een ‘minder-potjes-policy’ voor de koelkast? Dan kun je de tamarinde weglaten en citroensap toevoegen. Proef zelf even hoeveel je nodig hebt. Ik zou 2 theelepels proberen.
Bij die miso spiezen serveer je gegrilde slakropjes. Heel lekker. Gewoon halveren en op de BBQ of in de grillpan leggen. Uiteindelijk besprenkel je alles met een miso honing dressing en wat grof gehakte pinda’s! (na 15 minuten spieken op internet kwam ik er achter dat niemand het er echt over eens is: is het nou spiezen of spiesen?, ik vond spiezen mooi klinken.) Meer Aziatische BBQ inspiratie vind je hier.
Ingrediënten voor 4 personen
2 el Miso pasta
1 el tamarinde (of 2 tl citroensap)
2 el sesamolie
1 el zonnebloemolie
60 ml rijst wijnazijn
1 tl honing
300 gr kippendijen
2 teentjes knoflook
3 cm verse gember
3 bosuitjes
2 kropjes little gem of romaine sla kropjes (klein)
sesamzaadjes (om te garneren)
100 gr zoute pinda’s
Zo maak je het
Maak de miso marinade. Meng de miso, tamarinde en sesamolie samen met 2 eetlepels rijstwijn azijn. Schep de de helft over in een andere kom en zet apart (dit gebruik je straks als dressing). Pers de knoflook boven 1 van de kommen uit. Snijd de gember fijn en doe in dezelfde kom als waarin je de knoflook hebt gedaan. Snijd de kip in stukjes (van ongeveer 2x2cm). Voeg de kipstukjes toe aan de marinade (met de knoflook en gember), dek af met plasticfolie en zet tenminste 30 minuten in de koelkast.
Om de dressing te maken voeg je honing en de rest van de rijst wijnazijn aan het miso mengsel (wat je apart hebt gezet) toe. Klop goed door elkaar en zet wederom apart.
Snijd de bosui in ringetjes. Hak de pinda’s grof. Zet beiden even opzij.
Rijg de stukjes kip aan spiezen. Grill ze tot ze gaar en aan beide kanten mooi bruin gebakken zijn. Halveer de kropjes sla. Bestrijk met een beetje zonnebloemolie en leg ze op de grill. Haal ze er af wanneer je grill streepjes ziet.
Serveer de miso spiezen met de gegrilde kropjes sla. Besprenkel met de honing miso dressing en garneer met bosui en grof gehakte pinda’s en sesamzaadjes.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in