Tomaten quinoa risotto
Zin in risotto maar mag het wel wat gezonder maak dan deze quinoa risotto. Nog niet zo heel lang geleden was ik er van overtuigd dat quinoa niet zo lekker was. Tot dat ik een keertje een quinoa risotto recept maakte. De smaak van de bouillon en overige ingrediënten trekken langzaam in de quinoa. Resultaat, een hele lekkere en gezonde variant op risotto. Er is natuurlijk niets mis met echte risotto en er is ook echt een flink smaakverschil. Verwacht van quinoa geen romige smaak. Dat gaat gewoon niet lukken. Maar het is wel een heel lekker alternatief en net weer even anders dan je misschien gewend bent.
Quinoa bereiden
Het maken van dit quinoa risotto recept werkt hetzelfde als een recept waarbij je risotto rijst gebruikt. Je fruit eerst een fijngesneden ui, bleekselderij en wat knoflook. Voegt de quinoa toe, de wijn en vervolgens beetje voor beetje de bouillon. Tot dat de quinoa lekker smeuïg is. Bij dit recept voeg je na de wijn een blik goede kleine tomaatjes en het sap toe. Zo’n blik waar ik het wel vaker over heb. Je ijzeren voorraad blik (bijvoorbeeld die van het merk mutti of cirio). Je wacht met het toevoegen van de bouillon tot dat de tomatensap door de quinoa is opgenomen. Aan het einde voeg je nog een paar verse tomaatjes en semi zongedroogde tomaten toe. En wanneer je net als ik gek bent op tomaten kun je ook een trosje in de pan bakken en er mooi bovenop leggen.
Ingrediënten voor 4 personen
500 gr cherrytomaten
1 ui
1 stengel bleekselderij
2 teentjes knoflook
1 blik mini tomaatjes (400 gr)
300 gr witte quinoa
1 glas witte wijn
1 el olijfolie
ca 10-15 semi zongedroogde tomaten
ca 10 zwarte olijven, zonder pit
1 ltr groentebouillon
Peper en zout
Geraspte Pecorino kaas
Zo maak je het
Snipper de ui, snijd de bleekselderij in ringetjes en hak de teen knoflook fijn.
Knip de takjes van 1 bakje met cherrytomaatjes in stukjes zodat iedereen een klein takje met tomaatjes heeft. Het andere bakje gebruik je later in het recept. Verwarm een pan met een dikke bodem op het vuur. Doe hier 1 eetlepel olijfolie in, leg de takjes tomaatjes in de pan en bak ze rondom bruin. Haal uit de pan en zet even apart.
Zet het vuur laag en doe de fijngesneden ui, bleekselderij en knoflook in de pan. Bak op laag vuur totdat de ui lichtbruin gebakken is. Voeg de quinoa toe. Schep goed om. Voeg de wijn toe, schep nogmaals goed om.
Wacht tot de wijn is opgenomen door de quinoa en voeg dan het blik met tomaatjes en tomatenvocht toe. Schep opnieuw goed om. Wacht tot de tomatensap in de quinoa is getrokken en voeg dan soeplepel voor soeplepel de bouillon toe.
Haal de tomaatjes van de takjes tomaat die je niet gebakken hebt. Halveer deze. Halveer ook de zwarte olijven. Wanneer de bouillon bijna op is voeg je de gehalveerde tomaatjes, semi zongedroogde tomaatjes en olijven toe. Schep om en voeg het laatste beetje bouillon toe. Leg dan de takjes tomaten (die je aan het begin gebakken hebt) op de quinoa risotto om ze even opnieuw te verwarmen.
Verdeel de quinoa risotto over de borden, leg op elk bord een takje met tomaatjes en garneer met vers geraspte Pecorino kaas.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in