Labneh recept met komijn
Dit is labneh recept is zo makkelijk en lekker! Elk labneh recept eigenlijk! Je keert een emmertje met Griekse (of Turkse) yoghurt om in een theedoek, die leg je in een vergiet, die zet je op een mengkom. Even ruimte maken in de koelkast. Dan zet je alles tenminste 4 uur in de koelkast of wanneer je de tijd hebt een nachtje. En daarna is je labneh klaar! Om de labneh wat meer smaak te geven breng ik eerst de Griekse yoghurt op smaak met wat zeezout, komijn en geperste knoflook voordat ik het emmertje omkeer. Je kunt het ook er na doen, maar dan is de yoghurt heel mooi dik geworden en dan mengt het niet zo goed meer. Meng daarna in een kommetje de specerijen, je rolt er de kikkererwten doorheen totdat ze goed bedekt zijn. Bak ze vervolgens in een koekenpan met wat olie, totdat ze lekker gaan ruiken en wat knapperig zijn. Strooi de kikkererwten op de labneh en garneer met geroosterde amandelen en wat verse munt en koriander.
Labneh kan je dus heel leuk inzetten als hapje, lekker met wat flatbread of Turks brood. Het past natuurlijk ook op een mezze tafel, allerlei kleine gerechtjes uit de Midden Oosterse keuken. Hier vind je nog meer lekkere mezze hapjes. Of bij een tafel vol Midden Oosterse gerechten zoals een couscous, gevulde aubergines en een lekkere tajine. Het fijne is dat het zo gemaakt is en je daarmee een perfect bijgerecht hebt. Natuurlijk kun je een labneh garneren met van alles wat jij er goed bij vindt passen, van granaatappelpitjes tot en met pistachenootjes.
Toen ik nog niet zo lang geleden een labneh recept maakte met granaatappelpitjes kwam mijn vriend even helpen. Ik pakte eventjes iets uit de koelkast en opeens waren de granaatappelpitjes verdwenen. Hij had ze door de labneh geroerd! Volgens hem maakte dat natuurlijk niets uit qua smaak. Ze horen er op riep ik nog! De schaal met labneh verdween de keuken uit, niets meer aan te redden. Echt heel veel maakt het inderdaad niet uit, maar het ziet er veel toffer uit wanneer je de topping op de labneh legt en er niet doorheen roert! Verdedig de labneh dus tot dat hij op tafel staat!
Ingrediënten voor 4-6 personen
1 kg Griekse of Turkse yoghurt
1,5 tl komijnpoeder
2 teentjes knoflook, geperst
3/4 tl zout
Vers gemalen peper
200 gr kikkererwten, uitgelekt
90 gr amandelen, geroosterd
1 el olijfolie + extra om te garneren
1 tl chilipoeder
1 tl za’atar
5 takjes verse koriander, grof gehakt
5 takjes verse munt, grof gehakt
Rasp van 1 citroen
Olijfolie om te garneren
Voor erbij: flatbread of turks brood
Zo maak je het
Begin ruim van tevoren. Dit labneh recept moet tenminste 4 uur in de koelkast uitlekken. Gebruik hiervoor een schone theedoek (gewassen zonder wasverzachter) en een zeef die je in een mengkom kunt zetten (hangen).
Meng de knoflook, het zout en de komijnpoeder door de yoghurt. Breng op smaak met peper en proef of je voldoende smaak aan de yoghurt hebt toegevoegd. Voeg eventueel nog wat zout toe. Schep de yoghurt in de theedoek. Leg de theedoek met yoghurt in de zeef en zet die op een mengkom. Zet alles in de koelkast en laat dit tenminste 4 uur uitlekken. Langer kan natuurlijk ook.
Voor de spicy kikkererwten meng je de chilipoeder, za’atar en olijfolie door elkaar. Schep de kikkererwten door het specerijenmengsel. Rooster ze daarna in een koekenpan totdat ze bruin kleuren.
Hak de groene kruiden en de amandelen grof.
Verdeel de labneh over een mooi bord of schaaltje. Besprenkel met wat olijfolie. Garneer met de spicy kikkererwten, de verse kruiden, de geroosterde amandelen en de geraspte citroenschil.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in