Groninger mosterdsoep met spek
Je zou denken dat deze Groninger mosterdsoep met spek vaak bij ons op tafel stond vroeger. Aangezien wij allebei geboren en getogen zijn op het Groninger platteland. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Bij ons thuis aten we vaker kippen, groenten,- en tomatensoep. Het heeft dus heel lang geduurd voordat we een keer Groninger mosterdsoep aten.
Mosterdsoep uit zak
Onze eerste ervaring was de welbekende soep uit zak. Deze kochten we eens in onze studententijd. Destijds vonden we het niet lekker en daardoor hebben we ons niet meer echt gewaagd aan de mosterdsoep. Stom eigenlijk! Want dat het niet lekker was, kwam natuurlijk doordat het een kant-en-klare soep uit een zak was. En deze kan absoluut niet tippen aan de zelfgemaakte, verse Groninger mosterdsoep. Sinds we deze deze geproefd hebben, zijn we helemaal om.
Groninger mosterd
Groninger mosterd vinden wij de lekkerste mosterd die er is. Lekker pittig! Dat proef je ook terug in deze Groninger mosterdsoep. En daar houden we van. In combinatie met de lichtpittige prei en de zoute spekjes is het een heerlijke, hartverwarmende en stevige soep. Lekker voor tijdens de koude dagen.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 ltr. soep
- 1 kleine prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 30 gr roomboter
- 40 gr bloem
- 1 liter kippenbouillon
- 3 el Groninger mosterd
- scheutje room
- 200 gr spekreepjes
- Peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de kleine prei in ringen (hou wat achter voor de garnering). Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een ruime pan met de roomboter.
Voeg de bloem toe en gaar dit mee op een zacht vuur. Gaar het gerust een minuut of 5 mee, maar laat het niet bruin kleuren. Laat het mengsel daarna afkoelen. Het moet zanderig aanvoelen als je het tussen je vingers wrijft.
Zet het vuur weer aan en voeg al roerende de kippenbouillon en de prei toe. Laat het even koken op zacht vuur, totdat de prei gaar is. Pureer het geheel dan glad met een staafmixer.
Voeg de mosterd en een scheutje room toe en breng de mosterdsoep op smaak met peper en zout.
Bak de spekreepjes goudbruin. Garneer de soep met de spekreepjes en nog wat preiringetjes.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in