Bloemkoolsalade met geroosterde amandelen
Dat is eens iets anders op je bord een bloemkoolsalade. Inderdaad rauwe bloemkool. Misschien heb je wel wel eens een bloemkool couscous gemaakt? Dit is net zoiets, je snijdt alleen flinterdunne plakjes van de bloemkool in plaats van dat je de roosjes in korreltjes breekt. Wanneer je bloemkool klein maakt of dun snijdt dan kun je deze groente heel goed rauw eten. Het snijden doe ik op een mandoline. Maar je kunt ook heel rustig dunne plakjes met een mesje snijden. Je bent alleen wat langer bezig. Eerst wist ik niet zo goed wat ik me bij rauwe bloemkool voor moest stellen. Maar het is heel fris, lekker knapperig en de smaken die je toevoegt worden heel goed door de bloemkool opgenomen. Rauwe bloemkool is qua smaak trouwens totaal niet vergelijkbaar met wanneer je de bloemkool roostert of kookt. Wat super leuk is, zo kun je vaker dezelfde groente eten, maar smaakt het elke keer toch totaal anders!
Rauwe bloemkoolsalade
Rauwe bloemkool combineert trouwens heerlijk met Italiaanse smaakmakers. Zoals kappertjes, olijven en een snelle anjovisdressing. De dressing maak je heel gemakkelijk van olijfolie en witte wijnazijn en een fijngesneden sjalotje. Dit meng je met in kleine stukjes gesneden anjovis. Wanneer je de dressing wat langer van te voren door de bloemkoolplakjes husselt, kan de smaak er goed intrekken. Een kwartiertje is al voldoende om deze bloemkoolsalade nog lekkerder te maken!
Bloemkoolsalade variaties
Met dit recept voor bloemkoolsalade kun je ook zelf lekker aan de slag. Je kunt de bijvoorbeeld de dressing anders samenstellen. Wanneer je niet zo een fan bent van anjovis, dan kun je die eruit laten. Vergeet dan niet wat extra zout toe te voegen. Want de ansjovis zorgt voor wat extra smaak aan het gerecht. Je zou ze eventueel ook kunnen vervangen door uitgebakken spekjes. Of voeg eens mosterd aan de dressing toe! Dat smaakt bijvoorbeeld ook goed bij bloemkool. En wat dacht je van andere groenten zoals komkommer of courgette. Of geroosterde paprika? Wat kaas? Kortom je kunt eindeloos vooruit!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr bloemkool
- 1 sjalot
- 200 gr cherrytomaten
- 40 gr groene olijven
- 2 el witte wijnazijn
- 1 tl honing
- 1 blikje ansjovis
- 70 gr garneeramandelen
- 10 gr peterselie
- 3 el olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de bloemkoolroosjes in flinterdunne plakjes. Dit kun je met een mandoline doen of wanneer je die niet gewoon met een mesje snijden. Doe de plakjes in een flinke kom.
Maak de dressing. Meng de olijfolie, witte wijnazijn, honing door elkaar. Snijd de anjovis en sjalot in kleine stukjes en voeg toe aan het olijfolie mengsel. Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de dressing over de bloemkoolplakjes en hussel even goed door elkaar. Laat 15 minuten staan.
Halveer ondertussen de tomaatjes en de olijven. En hak de peterselie grof. Rooster de amandelen in een droge pan op hoog vuur, tot dat ze mooi bruin kleuren.
Voeg de tomaten en olijven toe aan de bloemkoolplakjes en hussel even alles goed door. Serveer bijvoorbeeld in een mooie saladeschaal. Bestrooi de bloemkoolsalade met de platte peterselie en geroosterde amandelen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in