Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana is een heerlijke schotel uit de oven gemaakt van laagjes aubergine, tomatensaus, mozzarella, verse basilicum en Parmezaanse kaas. Er zijn een heleboel benamingen voor: melanzana alle parmigiana, melanzane al forno of melanzana parmigiana, maar de officiële benaming van dit gerecht is melanzane alla parmigiana. Een origineel recept wat oorspronkelijk uit Sicilië komt. Wij zijn in ieder geval echt gek op melanzane, want het is een ovenschotel dus lekker makkelijk, we love aubergine en ja een gerecht met kaas. Dit melanzane recept kun je zelfs al eerder klaarmaken, zodat je het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Ideaal!
Ook zo gek op aubergine? Probeer dan ook eens gevulde aubergines of Turkse rijst met aubergine kebab.
Wat eet je bij Melanzane alla Parmigiana?
Wat eet je bij Melanzane alla Parmigiana, vraag je je misschien af. Nou, melanzane kun je supergoed combineren met lekkere, verse pasta, gnocchi of stokbrood. Met het stokbrood kun je lekker in de saus dippen, mmm. Wil je het liever wat lichter houden? Serveer er dan een frisse, groene salade bij.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 aubergines
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 bol buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 15 gram basilicum
- 1 el Italiaanse kruiden
- Gedroogde chilipeper
- Olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui fijn en fruit deze in een pan aan in wat olijfolie. Snijd de knoflook fijn en voeg deze ook toe.
Voeg de tomatenblokjes toe en de Italiaanse kruiden.
Laat de tomatensaus ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. Breng de saus op het laatst op smaak met peper, zout, een deel van de verse basilicum en naar smaak wat gedroogde chilipeper.
Snijd de aubergine in dunne plakken. Je kan dit met een mandoline doen, maar ook met een mes.
Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de aubergine met wat olijfolie (gebruik niet te veel) en grill ze aan weerszijden bruin. Laat de aubergine vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
Vet een ovenschaal in en verdeel de tomatensaus over de bodem van de schaal.
Leg hierop een laag van de gegrilde aubergine. Snijd de mozzarella in plakken en leg wat op de aubergine.
Vervolgens leg je hier weer een laag saus op en herhaal je de stappen.
Je eindigt al laatste met de tomatensaus, de mozzarella en de rest van de verse basilicum.
Bestrooi het royaal met de Parmezaanse kaas en bak de melanzane in ongeveer 20 minuten af op 200 graden (hetelucht).
De melanzane alla parmigiana is lekker met (verse) pasta, gnocchi, aardappeltjes of stokbrood.
Veelgestelde vragen over melanzane alla parmigiana
-
Moet ik de aubergine eerst zouten?
Dat kan, maar het hoeft niet per se. Zouten helpt om wat vocht en eventuele bitterheid te verwijderen, vooral bij oudere aubergines. Laat ze dan 20 minuten liggen en dep goed droog voordat je gaat grillen.
-
Kan ik de aubergine ook in de oven roosteren in plaats van grillen?
Ja, zeker! Leg de plakken op een bakplaat met bakpapier, bestrijk ze royaal met olie en rooster ze 15 minuten op 200 graden tot ze zacht zijn.
-
Hoe voorkom ik dat het gerecht te nat wordt?
Laat de tomatensaus goed inkoken en dep de aubergine na het grillen droog met keukenpapier. Zo blijft de melanzane mooi stevig.
-
Kan ik de melanzane van tevoren klaarmaken?
Ja, dat is juist handig! Zet hem afgedekt in de koelkast en bak hem ’s avonds in 20 minuten af in de oven. De smaken trekken dan nóg beter in.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
