Focaccia olijven en tomaat
Zelf focaccia maken is hartstikke leuk om te doen. En helemaal niet zo ingewikkeld. Sterker nog, het is een van de makkelijkste broodrecepten dat er bestaat. Qua topping kan je lekker variëren. Deze keer maken we een focaccia olijven en tomaat. Heel simpel, maar vooral lekker.
Focaccia deeg te nat?
Is je deeg nog te nat? Voeg dan wat extra bloem toe. Voelt het te droog aan? Voeg dan nog wat olie toe. Het deeg moet een beetje plakkerig worden. En ook belangrijk, kneed niet te kort. Je bent zo’n 10-15 minuten aan het kneden, dat is normaal. Wil je het jezelf makkelijk maken? Maak dan gebruik van een keukenmachine, want dat kneden is best een work out.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 brood
- 300 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 6 gr zout
- 180 gr lauwwarm water
- 50 gr zwarte olijven
- 80 gr cherrytomaten
- 2 takjes rozemarijn
- Zeezout
- Olijfolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de bloem in een beslagkom en voeg het zout en het gist los van elkaar toe. Het mag elkaar niet raken want door het zout neemt de werking van de gist af. Voeg het water en 2 el olie toe en kneed dit tot een soepel deeg. Kneed totdat het deeg licht plakkerig aanvoelt en het deeg een vlies (net als een kauwgombal) vormt als je het uit elkaar trekt.
Leg het deeg in een ingevette kom en draai het even rond zodat alle zijdes met olie bedekt zijn. Dek de kom af met wat huishoudfolie of een natte theedoek en laat het deeg een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Neem een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Druk het deeg uit over de bakplaat totdat er een rechthoekige lap ontstaat van ongeveer 2 cm dik ontstaat.
Halveer de tomaatjes. Verdeel de tomaatjes en de olijven (je kunt ook voor één topping kiezen) over de foccacia en druk ze een beetje aan. Vorm wat extra kuiltjes in het deeg met je vingertoppen. Hier gaat dan dan olijfolie in zitten en daar wordt je foccacia extra lekker van. Besprenkel het deeg met een beetje olijfolie, zeezout en wat gehakte rozemarijn.
Laat de foccacia nog eens 30 minuten rijzen onder een natte theedoek. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (hetelucht).
Bak de foccacia in ongeveer 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven. Vers gebakken is hij het lekkerste.
Je kunt hem eventueel 3 dagen bewaren, maar piep hem dan nog even op in een voorverwarmde oven. Invriezen kan natuurlijk ook.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in