Thaise dorade uit de oven
Yes deze Thaise dorade at ik helemaal alleen op. Maurits zat de hele maand maart (lucky guy, not so lucky me) in het buitenland en dus moest ik goed voor mijzelf zorgen. Waar ik in mijn studententijd, 2 keer per week (ik maakte dan meteen een hele pan vol) pasta en 2 keer per week wraps at (die andere 3 x at ik vaak buiten de deur), deed ik het nu anders. Ik heb lekkerder en afwisselender gekookt dan ooit tevoren. Nou ja dat valt ook wel weer mee, want ik ben altijd wel van de variatie, maar lekker was het wel.
Met deze dorade uit de oven laat ik je zien dat koken voor één dus heel easy kan zijn. Ik had een Dorade van ongeveer 350 gr. Best wel veel voor een persoon. Als je er eentje van 500 gr hebt, kan je er prima met 2 personen van eten. Dat is wel zo gezellig. Ook ideaal voor een gezellig etentje want het is zo klaar. Ik gaf er een Thais tintje aan en dat was echt heerlijk. Je zou in plaats van een dorade ook een snapper kunnen gebruiken. De Thaise snapper wordt in Thailand veel gegeten, terwijl de Dorade meer rondom de Middellandse zee op de kaart staat.
Nu zit ik altijd met het koriander dilemma. Want koriander past hier natuurlijk perfect bij. Alleen houd ik stiekem niet van koriander, dus gebruik ik bladpeterselie. Dat lijkt er qua uiterlijk nog een ietsiepietsie beetje op. Houd je wel van koriander, dan zou ik dat lekker gebruiken. Dan is het op en top Thais.
Ingrediënten voor 4 persoen
2 hele Dorades of Red Snappers van elk 500 gr
0,5 rode peper
1 teentje knoflook
1 cm gember
1 limoen
1 el sesamolie
2 el sojasaus
1 tl vissaus
Flinke hand koriander (of peterselie)
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vraag je visboer om de vis schoon te maken. Dat wil zeggen, de ingewanden eruit en ontschubben. Dep de vis droog met een keukenpapiertje. Snijd de dorade aan iedere kant 3 keer in (niet te diep). Leg de dorade in een ovenschaal bekleed met bakpapier.
Maak een marinade van de vissaus, de sojasaus, de sesamolie, een klein scheutje olijfolie en het sap van een halve limoen.
Hak de knoflook, de rode peper (zonder zaadjes) en de helft van de gember fijn. Meng dit door de marinade. In principe heb je geen zout en peper nodig want de sojasaus en vissaus zijn zout en het pikante komt van de rode peper.
Verdeel de marinade over de buik van de vis en over de inkepingen. Met een theelepeltje kan je het er zo tussen verdelen.
Snijd de andere helft van de limoen en de overgebleven gember in dunne plakjes. Verdeel dit samen met de koriander over de buik van de vis.
Bak de Thaise Dorade in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Hoe lang de vis in de oven moet, hangt af van de grootte van je dorade. Vraag je visboer om advies.
Serveer de dorade uit de oven met een lekkere salade ernaast.
Dit recept is Voedselzandloper proof.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in