Kumpir

Kumpir: Turkse gevulde aardappelen

Kumpir is een gerecht uit Turkije en eigenlijk is het niets meer dan een gepofte aardappel, en dan helemaal over the top gevuld. In steden als Istanbul staan er zelfs kraampjes waar je je eigen kumpir samenstelt, een beetje zoals een saladebar, maar dan met aardappelen. Hoe leuk is dat? Wij vinden het mega lekker: zo’n warme, romige aardappel met kaas en boter, en daarbovenop allerlei frisse en hartige toppings. Deze versie met rode kool en knoflooksaus is lekker kleurrijk, vol smaak en ideaal als makkelijke avondmaaltijd.

Zet bakjes met mais, komkommer of geraspte wortel op tafel. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete kumpir maken.

Pauline

Kumpir recept: makkelijke Turkse gevulde aardappelen

We beginnen met het poffen van de aardappelen. Jep, dat duurt eventjes, maar dat is écht de moeite waard. De binnenkant wordt zo heerlijk zacht dat je die makkelijk kunt mengen met boter en kaas. Daarna komt het leukste gedeelte: de toppings! Wij hebben gekozen voor rode kool, olijven, tomaat en zongedroogde tomaat, maar je kunt er eigenlijk alles op kwijt wat je lekker vindt.

Veelgestelde vragen over dit recept

Kan ik de aardappelen ook sneller gaar krijgen?
Ja, dat kan. Je kunt ze eerst 10 minuten in de magnetron doen en daarna nog even in de oven voor die lekkere gepofte smaak.

Welke aardappelen gebruik ik het beste?
Grote kruimige aardappelen zijn perfect, die worden van binnen lekker luchtig. Vastkokende aardappelen zijn minder geschikt, omdat ze niet zo romig worden.

Kan ik de knoflooksaus zelf maken?
Ja natuurlijk! Meng gewoon Griekse yoghurt met wat knoflook, citroensap, olijfolie en zout. Supermakkelijk en heel lekker fris. Check ook vooral ons recept voor homemade knoflooksaus.

Hoe maak ik dit gerecht kidsproof?
Zet bakjes met mais, komkommer of geraspte wortel op tafel. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete kumpir maken.

Kumpir
Kumpir recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 grote kruimige aardappelen of pofaardappelen
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr geraspte mozzarella
  • 100 gr rode kool
  • 0,25 komkommer
  • 8 cherry tomaatjes
  • 2 takjes platte peterselie
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 8 groene olijven
  • 6-8 el knoflooksaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht).

  2. Was de aardappels, dep ze droog en wikkel ze elk in een stuk aluminiumfolie. Leg ze in een ovenschaal of braadslede en pof de aardappels in circa 40-60 minuten gaar (ligt aan de grote van de aardappel). Ze zijn goed als je er makkelijk een mes in kunt steken.

  3. Snijd ondertussen de tomaten en zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Snijd de rode kool fijn, de komkommer in blokjes, en halveer de olijven. Hak de peterselie grof.

  4. Haal de aardappels uit de oven en verwijder voorzichtig de aluminiumfolie. Snijd ze in de lengte in en druk ze iets open. Lepel de aardappelvulling er zoveel mogelijk uit en schep in een kom.

    Meng de warme aardappels met de boter en geraspte mozzarella tot een romige massa, gebruik eventueel een aardappelstamper. Breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel terug in de schil.

  5. Vul de kumpir met het tomatenmengsel, rode kool, komkommer, olijven en verse peterselie. Geef de knoflooksaus er bij of zigzag over de aardappels.

Variatietips

  • Voeg stukjes augurk toe, net zoals je in Turkije vaak ziet
  • Maak er een vegetarische mezze-stijl kumpir van met hummus, baba ganoush en tabouleh
  • Zin in wat extra pit? Strooi er wat chilivlokken of pul biber overheen
  • Serveer de kumpir met gebakken kipstukjes of shoarma voor een extra vullende maaltijd.

Bewaartip

Een kumpir is het allerlekkerst meteen nadat je hem hebt gemaakt. Heb je toch leftovers? Bewaar de gepofte aardappel zonder toppings in de koelkast, goed afgedekt. Je kunt hem de volgende dag opwarmen in de oven. De toppings zoals rode kool, tomaat en saus kun je apart in bakjes bewaren, zodat ze lekker fris blijven.

Kumpir
Gevulde aardappel

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.4 (8 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten