Knolselderij steak met Waldorf-salade
Laten we eerlijk zijn: knolselderij is misschien niet de meest sexy groente in de schappen. Maar als je ‘m de kans geeft, kan deze knapperd echt schitteren. Deze knolselderij steak is daar het bewijs van. Door de plakken eerst te koken en vervolgens te marineren in een mix van mosterd en honing, krijgen ze een superlekkere smaak. En die Waldorf-salade erbij – fris, knapperig en vol sappige druiven en walnoten – maakt het helemaal af.
Zo maak je deze knolselderij steak
Dit gerecht is perfect als je een keer iets anders wil proberen, maar niet te moeilijk wil doen. Serveer het op mooie bordjes tijdens een etentje of een gezellig familiediner. En weet je wat het mooiste is? Je hebt geen uren in de keuken nodig.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 stuks knolselderij
- 800 gr kruimige aardappels
- 2 stengels bleekselderij
- 25 gr julienne wortel
- 25 gr julienne biet
- 1 rode appel
- 10 pitloze druiven (rode, witte of beiden)
- 2 takjes tijm
- 200 ml crème fraîche
- 3 tl mayonaise
- 2 el mosterd
- 1 el honing
- 25 gr walnoten
- olijfolie
- boter
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak een marinade voor de knolselderij steaks; meng hiervoor 4 eetlepels olijfolie, mosterd, honing en de blaadjes van 2 takjes tijm door elkaar.
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Schil ondertussen de twee stuks knolselderij. Snijd 1,5 knol in 4 dikke ‘steak’ plakken, van ongeveer 2 cm dik. Pak de overgebleven halve knol (die gebruik je zo voor de salade) direct in plastic folie en leg in de koelkast; dit aangezien knolselderij heel snel verkleurt.
Breng een pan met gezouten water aan de kook en kook de knolselderijplakken 10 minuten, of tot ze beetgaar zijn (wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken zijn ze klaar).
Haal de plakken uit de pan, dep ze droog met keukenpapier en bestrijk de plakken aan beide zijden royaal met de marinade.
Snijd de appel in dunne reepjes en de bleekselderij in ringetjes. Snijd de rest van de knolselderij (die halve knolselderij in je koelkast) in julienne reepjes. Halveer de druiven. Meng samen met de julienne wortel en biet, walnoten, mayonaise tot een knapperige en frisse Waldorf-salade. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Giet de aardappels af en stamp met de crème fraîche, een klontje boter en peper en zout tot een gladde puree. Zet met de deksel op de pan apart.
Verhit een koekenpan met een klontje boter, wacht tot de boter is uitgebruist en bak de gemarineerde knolselderijplakken aan beide zijden goudbruin, circa 3-4 minuten aan iedere kant.
Serveer de knolselderijsteaks met de Waldorf-salade en de romige aardappelpuree.
Variatietip
Wil je de Waldorf-salade nog spannender maken? Vervang de walnoten eens door geroosterde pecannoten, of voeg een klein handje blauwe kaas toe voor een pittige touch. Cranberries in plaats van rozijnen zijn ook een aanrader – lekker fris en perfect in de winter.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in