Gevulde speculaaskoeken
Tijd voor een recept met Sinterklaas vibes: knapperige gevulde speculaaskoeken! Hoe lekker is de geur van warme speculaaskruiden en amandelspijs die je keuken vult terwijl deze koeken in de oven liggen te bakken? Perfect voor pakjesavond, maar eigenlijk té lekker om niet het hele najaar door te maken.
Zo maak je deze gevulde speculaaskoeken
Deze gevulde speculaaskoeken smaken het allerbeste als ze nog een beetje warm zijn en het spijs nog net zacht is. Serveer ze op een mooi schaaltje met een kop warme chocolademelk of een dampende kop thee. Voor een echte Sinterklaastraktatie kun je er wat gesmolten (witte) chocolade over drizzelen en afmaken met een paar kruidnootjes. Dat maakt ze helemaal feestelijk!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 6 gevulde koeken
- 100 gr witte basterdsuiker
- 200 gr roomboter
- 3 eieren (maat M)
- 1 citroen (bio)
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr amandelspijs
- 1,5 tl speculaaskruiden
- 3 speculaasjes
- 24 garneeramandelen
- snufje zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de boter in kleinere stukjes. Mix met een mixer (of in een keukenmachine) de witte basterdsuiker, boter, 1 ei, rasp van 1 citroen, een snufje zout en 0,5 theelepel speculaaskruiden in een kom tot een romig mengsel.
Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en kneed het tot een soepel deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten tot 1 uur in de koelkast rusten zodat de smaak van de speculaaskruiden goed in het deeg kan trekken.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) of 180 graden (hetelucht). Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 3-4 mm en steek 12 rondjes uit van circa 10 cm. Je kunt hiervoor een uitsteker, schoteltjes of een breed glas gebruiken.
Meng het amandelspijs met 1 losgeklopt ei en 1 theelepel speculaaskruiden. Hak de speculaasjes in kleine stukjes en meng deze door het amandelspijsmengsel.
Verdeel de spijs over 6 van de deegplakken en dek deze af met de overige 6 deegplakken. Druk de randen goed aan.
Tip: Wanneer je de spijs overschept in een spuitzak, kun je de spijs extra netjes op de deegplakjes spuiten. Hierdoor blijven de randjes mooi schoon en zit er in elke koek evenveel spijs.
Klop het laatste ei los en bestrijk de bovenkant van de speculaaskoeken met het ei, druk op elke koek 4 amandelen. Bak de gevulde koeken 15-20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Tip: Voor super mooie glanzende en goudbruine koeken bestrijk je de koeken met het ei, laat ze 30 minuten staan en bestrijk ze daarna nog eens met het ei – voordat je ze afbakt.
Variatietips
Voeg eens een beetje sinaasappelrasp toe aan het amandelspijsmengsel voor een subtiele citrus-smaak. Of ga voor een extra originele twist en meng er wat fijngehakte gedroogde cranberries doorheen. Geen fan van speculaaskruiden? Dan kun je ook wat kaneel en gemberpoeder gebruiken om het zoet te houden zonder die uitgesproken speculaassmaak.
Bewaartip
Deze gevulde koeken kun je tot een week bewaren in een luchtdichte trommel, maar wedden dat ze de volgende dag al op zijn?
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in