halloumi frietjes

Salades en dressings maken

Van goed aangeklede salades met smakelijke dressings worden wij altijd blij. Maar hoe bouw je een salade het beste op en hoe mix je een perfecte dressing? Hoe simpel het ook lijkt: dit is in professionele keukens bijna een kunstvorm, die geduld en vaardigheid vereist. De vulling is de eerste ‘hobbel’, daarna komt de saus: een perfecte manier om extra smaak, smeuïgheid en textuur aan een salade toe te voegen. Er zijn talloze soorten dressings te maken, van romige sauzen tot lichte vinaigrettes. Weten welke dressing het beste bij je salade-ingrediënten past, is de sleutel tot het creëren van een heerlijk gerecht. Met de juiste ingrediënten en technieken kan iedereen geweldige salades en dressings maken die zelfs de meest kieskeurige eters blij zullen maken. Wij geven je tips!

Broccoli salade met ansjovisdressing

Salades: de basis

Je kunt een salade maken van verschillende soorten sla. Je kunt er voor kiezen om alleen rucola te gebruiken, maar je kunt het ook mengen met andere soorten sla, zoals eikenblad, krulsla of veldsla, dit noemen we een gemengde salade. Ook kan de basis van je salade uit groente bestaan zoals reepjes wortel, een salade van witte of rode kool. Of gebruik eens (baby)spinazie als basis!

Een salade zonder sla?

Tegenwoordig zien we veel vaker dat de basis van een salade niet uit sla bestaat maar uit koude pasta, rijst, couscous, bulghur, quinoa, spelt of noedels. Je kookt het ingrediënt zoals op de verpakking vermeld staat en voegt het lauw warm of koud toe aan de salade. Op deze manier vult de salade goed en het is meer een maaltijd salade. Je kunt dit overigens goed combineren met een sla soort of groente naar keuze.

Wat stop ik in een salade?

Eigenlijk alles wat je maar lekker vindt. Je kunt kiezen voor vis (zalm, tonijn, makreel), krab, garnalen, kip, spekjes of een lekkere kaas zoals mozzarella, geitenkaas, feta of Parmezaanse kaas. Maak er geen circus van en kies één hoofdingrediënt en bouw daar je salade om heen.

Wij vinden het altijd lekker om extra groente in de salade te doen zoals tomaten, paprika, avocado, komkommer, uien of fruit zoals sinaasappel, aardbeien, appel of ananas. Als laatste is iets van een crunch aan te raden: zoals noten, zaden of croutons.

salade dressing maken

Tips voor dressings

Tot slot voeg je de dressing toe. Dit doe je altijd pas op het laatste moment, anders wordt de salade een beetje zompig en ziet het er minder fris uit. Een belangrijk ezelsbruggetje bij het maken van een dressing is 1 deel azijn op 3 delen olie. De azijn is iets zuurs, je hebt azijn in heel veel soorten en smaken, maar je kunt dit ook vervangen voor citroen- of sinaasappelsap. Olie heb je ook in diverse smaken, olijfolie, walnotenolie, sesamolie etc. De dressing breng je verder op smaak met een uitje, wat chilipeper, gehakte groene kruiden, honing, mosterd.

Daarnaast kun je een dressing vol en romig maken door er een el mayonaise of yoghurt aan toe te voegen, of een halve avocado. Je kunt de dressing een Oosters tintje geven door sojasaus en gember te gebruiken.

Dressing recepten

Klassieke Franse dressing

Meng 1 el azijn met 3 el olijfolie en breng dit op smaak met wat peper en zout. Hak een klein uitje of een sjalotje fijn en voeg dit bij de dressing. Voeg wat gehakte groene peterselie toe en een paar druppels Worchestershiresaus voor de smaak.

Honing mosterd dressing

Meng 1 el azijn met 3 el olijfolie. Voeg een tl mosterd en een scheutje honing toe en meng het door elkaar. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout.

Ingedikte balsamicostroop

Zo lekker en heel makkelijk om te maken. Je neemt een hoeveelheid (niet te dure) balsamico-azijn en giet deze in een pannetje. Voeg een flinke scheut honing of een lepeltje suiker toe. Zet het pannetje op een zacht vuur en laat de azijn gedurende 10 minuten onder af en toe roeren inkoken tot de helft. Wat overblijft is een lekkere dikke balsamico stroop.

groene salade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.