Zelf bramenjam maken
Wonen in Haarlem, betekent wonen bij het strand! En bij het strand zijn duinen en in die duinen kun je prachtige wilde bramen vinden. En van die bramen kan je heerlijk bramenjam maken. Lekker op een wit broodje met roomboter. Of je maakt er crumble van of zelfgemaakte bramentaartjes. Je kan de jam heel lang bewaren in een gesteriliseerde pot. Dit doe je in kokend water of in de vaatwasser op het hoogste programma. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 2 potten
- 500 gr bramen
- 250 gr geleisuiker
- Sap van een halve citroen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.
Verwarm de bramen in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe. Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.
Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar. Voeg het sap van een halve citroen toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.
Verdeel een lepel bramenjam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.
Schenk de jam in schone, gesteriliseerde potten. Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast en dan is je bramenjam klaar voor gebruik.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in