Mosselen met witte wijn

Mosselen koken doe je zo

Mosselen koken is echt een feestje! Deze schelpdieren zijn niet alleen lekker, maar ook super veelzijdig. Of je nu een klassiek mosselpannetje wil of een spannend nieuw recept, mosselen bereiden kan op verschillende manieren. Van de traditionele pan tot de wok en zelfs de oven, er zijn zoveel manieren om van deze lekkernij te genieten. Bovendien loopt het mosselseizoen van juli tot april, dus genoeg tijd om alle recepten uit te proberen…

mosselen eten
rauwe mossel eten

Mosselen koken: de basismanier

Begin met het schoonmaken van de mosselen. Was ze grondig onder koud stromend water en verwijder kapotte schelpen. Mosselen die open staan, zijn vaak niet vers; tik er even tegenaan en gooi ze weg als ze niet sluiten.

Verhit een klontje roomboter in een grote mosselpan met deksel. Pel en snipper de ui, hak de knoflook fijn, en fruit dit in de boter. Snijd de prei in ringen en de wortel in plakjes. Was ze en bak ze mee met de ui. Voeg de witte wijn toe en breng het mengsel aan de kook. Doe de schoongemaakte mosselen erbij en zet de deksel op de pan. Schud de pan af en toe om. Na 6 tot 8 minuten zijn de mosselen gaar (ze laten dan makkelijk los uit de schelp).

Hoeveel mosselen per persoon?

Bij het mosselen koken is het belangrijk om te weten hoeveel je nodig hebt. Over het algemeen is 1 kilo mosselen per persoon een goede richtlijn, want van 1 kilo blijft ongeveer 200 gram aan ‘echte’ mosselen over.

Tip: als je er ook nog frietjes, brood of andere bijgerechten bij serveert, kun je wat minder dan 1 kilo per persoon doen.

Klassieke én verrassende manieren voor mosselen koken

Klassieke mosselen met witte wijn zijn altijd een hit. Dit klassieke recept is eenvoudig en vol van smaak. Maar waarom niet eens iets anders proberen? Wat dacht je van Thaise mosselen met kokosmelk en kruiden? Of ga voor de pittige Spaanse mosselen met chorizo.

Als je het eens over een andere boeg wil gooien, kun je mosselen in de oven bereiden. Probeer dit heerlijke recept voor mosselen uit de oven. Het is net zo makkelijk als koken in de pan, maar geeft een heerlijke, geroosterde smaak. Mosselen in de wok zijn ook een aanrader. Gewokte mosselen met knoflook en gember zijn snel klaar en super smaakvol.

soep met mosselen

Mosselen over?

Mosselen opbakken is een leuke manier om van overgebleven mosselen te genieten. Bak ze kort op in een hete pan met wat knoflook en boter en je hebt een heerlijke snack.

Maar er zijn meer manieren om extra mosselen in een nieuw gerecht te verwerken. Bijvoorbeeld gebakken mosselen op brood. Of wat dacht je van een mosselsoep? En voor de pasta-liefhebbers hebben we dit recept voor bucatini met mosselen, een heerlijk Italiaans gerecht dat je zeker moet proberen.

Gewokte mosselen met oestersaus

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (5 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in