Onigiri met tonijnsalade
Onigiri, ook wel bekend als Japanse rijstballen, zijn een populaire snack in Japan. Ze worden vaak gevuld met vis, groenten of ingelegde groenten en omwikkeld met een strook nori (zeewier). Onigiri zijn een geliefde snack omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en lang vers blijven. In Japan vind je ze zelfs in automaten (zoals wij de Febo hebben…) en bij de kiosk op het station, omdat ze een snelle en smakelijke hap zijn voor onderweg.
Zelf thuis onigiri maken
Zelf onigiri thuis maken is leuk en helemaal niet moeilijk. Zorg ervoor dat de rijst goed plakkerig is, zodat de onigiri mooi in vorm blijft. Het helpt om je handen nat te maken wanneer je met de rijst werkt, zodat het niet blijft plakken. Varieer met vullingen, zoals zalm, avocado of de tonijnsalade die we hieronder beschrijven. Probeer ook eens onigiri met een stukje ingelegde pruim (umeboshi) voor een authentieke Japanse smaak.
Onigiri zijn ideaal voor een picknick, lunch of gewoon als tussendoortje. Eet smakelijk!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 st.
- 300 gr sushirijst
- 90 ml sushi-azijn
- 2 st. norivellen
- 2 st. bosui
- 160 gr tonijn (uit blik)
- 2 el Japanse mayonaise
- 3 el sojasaus
- 1 el sesamzaadjes
- 2 el furikake
- Chilipeper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de sushirijst zoals beschreven op de verpakking. Dit kan gewoon in de pan, maar met een rijstkoker krijg je écht de perfecte gekookte rijst.
Schep de rijstwijnazijn en wat zout door de rijst en laat afkoelen in de koelkast. Dat duurt zeker 30 minuten, zo mogelijk nog wat langer.
Meng ondertussen de uitgelekte tonijn met de mayonaise, 1 el sojasaus, 1 fijngesneden bosui en breng op smaak met wat chilipeper en evt een snufje zout.
Maak je handen nat. Pak een handje van de afgekoelde sushirijst en vorm een bal. Druk plat en schep er een lepel tonijnvulling op. Maak de bal dicht met een handje extra rijst en vorm er tenslotte een driehoek van.
Snijd de norivellen in repen van ongeveer 4 cm en wikkel deze om de onderkant van de onigiri. Bestrooi met wat furikake. Herhaal deze stap tot je 8 stuks hebt.
Serveer wat sojasaus in een bakje als dip voor bij de onigiri, en bestrooi deze met wat sesamzaadjes en fijngehakte bosui.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in