Alles over boekweit
Boekweit is zo’n ingrediënt dat je waarschijnlijk wel kent van naam, maar waarvan je misschien denkt: ehm, wat is het nou eigenlijk precies? En wat kun je er allemaal mee? Nou, veel dus! Van knapperige granola tot luchtige pannenkoeken en zelfs hartige wafels en blini’s. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten: wat het is, hoe je het gebruikt, of het glutenvrij is, én natuurlijk: welke lekkere recepten je ermee maakt.
Wat is boekweit?
Boekweit is geen graan, zoals veel mensen denken. Het is een zaadje dat groeit aan een plant die familie is van de rabarber. Grappig hè? Die zaden worden eerst gepeld, en daarna geroosterd, gekookt en eventueel gemalen tot meel. Je gebruikt het wel vaak op dezelfde manier als granen: in de vorm van meel om mee te bakken, vlokken of korrels. Het heeft een nootachtige, aardse smaak die heel goed past bij zowel zoete als hartige gerechten.
Soorten boekweit
Er zijn verschillende vormen:
- Boekweitkorrels: ook wel ‘hele boekweit’ genoemd. Ideaal om te koken als basis voor salades of als vervanger van rijst of couscous.
- Boekweitmeel: superfijn gemalen en perfect om mee te bakken, bijvoorbeeld pannenkoeken, wafels of blini’s. Weet wel: het heeft een meer uitgesproken smaak dan gewone tarwebloem.
- Boekweitvlokken: lijken een beetje op havervlokken en zijn lekker in muesli of zelfgemaakte granola.
Is boekweit glutenvrij?
Yes! Boekweit is van nature glutenvrij. Dat maakt het een superfijne optie voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie. Let wel even op bij kant-en-klare producten: die kunnen sporen van gluten bevatten, afhankelijk van waar en hoe ze verwerkt zijn. Dit pseudograan zit trouwens ook vol goede voedingsstoffen zoals magnesium, koper en vitamine B3.
Boekweit koken en bakken
Kook je boekweitkorrels? Spoel ze dan eerst even af en kook ze daarna in ruim water (of bouillon, nog lekkerder!) in zo’n 15 minuten gaar. Net als rijst of quinoa kun je ze daarna lekker op smaak brengen.
Met boekweitmeel kun je dus heel goed bakken. Wel is het handig om het te mengen met een ander meel, zoals haver- of amandelmeel, als je het luchtiger wil maken. Boekweit heeft namelijk de neiging om wat compacter te blijven.
Boekweit kopen
Boekweit is tegenwoordig gewoon te koop in de (bio) supermarkt, bijvoorbeeld bij Albert Heijn of Ekoplaza. Zoek je een wat bijzonderdere soort of een grote verpakking? Check dan webshops zoals deze, de natuurwinkel of de toko. Vaak heb je daar ook keuze tussen geroosterde en ongeroosterde boekweit – de geroosterde variant heet ook wel kasha en heeft een wat intensere smaak.
Bekende gerechten met boekweit
Boekweit wordt over de hele wereld gebruikt. In Frankrijk kom je het tegen in de Bretonse galette; een soort hartige crêpe van boekweitmeel, vaak gevuld met ham, kaas en ei. In Rusland en Oost-Europa zijn blini’s populair: kleine hartige poffertjes, traditioneel geserveerd met gerookte zalm of kaviaar. Een beetje sjiek, smaakt fantastisch.
Ook in de Marokkaanse en oosterse keuken duikt boekweit steeds vaker op als voedzaam alternatief voor couscous of rijst.
Recepten met boekweit
Op zoek naar lekkere recepten met boekweit? We’ve got you. Dit zijn onze favorieten:
-
Chocolade boekweit granola. Een crunchy ontbijt of snack, met noten, speltvlokken, cacaopoeder en maple syrup. Makkelijk te maken en verslavend lekker.
-
Marokkaanse boekweit salade. Fris, kruidig en perfect als lunch of lichte avondmaaltijd. Met boekweitkorrels, kikkererwten, feta, noten en granaatappelpitjes.
-
Boekweitpannenkoeken maken. Een klassieker! Lekker met maple syrup of juist hartig met spek en kaas.
-
Hartige wafels. Gemaakt met boekweitmeel. Top als brunch of lunch, en helemaal glutenvrij!
-
Blinis met gerookte zalm. Kleine hapjes met grote smaak. Perfect voor een borrel of feestje.
-
Gevulde quinoa pannenkoek. Boekweit en quinoa: een powerduo! Deze pannenkoek vul je met spinazie, tomaten en ricotta. Ook lekker met groenten, hummus of kip.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
