Broccolirijst

7 x vegetarische rijst recepten

Rijst is misschien wel een van onze favoriete basis-ingrediënten uit de voorraadkast. Het is betaalbaar, makkelijk en superveelzijdig. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Vandaag delen we onze favoriete vegetarische rijst recepten. Ideaal als je een keertje geen vlees of vis wil eten, maar wel zin hebt in een superlekkere maaltijd. En geloof ons, met deze recepten mis je echt helemaal niks. Benieuwd naar onze toppers? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Soorten rijst: zo gebruik je ze

Allereerst: niet alle rijst is hetzelfde. Je hebt witte rijst, zilvervliesrijst, basmati, jasmijnrijst, risotto-rijst en zelfs sushirijst. Elk type rijst heeft zijn eigen smaak en structuur. Zilvervliesrijst is gezonder vanwege de vezels en voedingsstoffen, terwijl basmati- en jasmijnrijst juist weer extra geurig zijn. Risotto-rijst wordt lekker romig bij het koken, en sushirijst kleeft perfect.

Voor roerbakgerechten gebruiken wij graag jasmijnrijst (pandanrijst); het geeft nét dat beetje extra smaak. Bij curry’s kiezen we vaak voor basmatirijst, lekker luchtig en geurig.

En oja: probeer ook eens ‘rijst’ van broccoli of bloemkool! Geen echte rijst natuurlijk, maar wel een top manier om meer veggies in je gerecht te stoppen.

bloemkoolrijst

Lekker veel smaak zonder vlees of vis

Vegetarische rijst gerechten hebben soms een beetje extra pit nodig om het ‘gemis’ van vlees of vis goed te maken. Gelukkig zijn er heel veel vega smaakmakers die dit gemakkelijk oplossen. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus voor een zoutige, hartige smaak. Miso-pasta en tahin zorgen voor een rijke, diepe smaak en kokosmelk geeft je gerecht een heerlijke romigheid. En vergeet vooral de kruiden niet: kurkuma, komijn, koriander en paprikapoeder zorgen voor megaveel smaak in je gerecht.

Tips voor extra veel smaak in je vegetarische rijst:

  • Rooster je specerijen even in de pan voordat je ze toevoegt; dit geeft extra smaak.
  • Voeg wat verse kruiden toe als garnering, zoals koriander of munt.
  • Bak eerst wat ui en knoflook voor een goede smaakbasis.
  • Wil je een wat vollere smaak? Roer dan eens een lepel tahin of pindakaas door je gerecht.
  • Gebruik citroensap of limoenrasp om je gerecht op te frissen.

1. Roerbak spitskool

Roerbak spitskool - vegetarische rijst

2. Vegetarische nasi met sambal eieren

Vegetarische nasi goreng kroepoek

3. Vega butter chicken

Vega Butter chicken

4. Vegan curry met zoete aardappel

Vegan curry

5. Vegetarische rijst salade met mango

Rijstsalade met mango

6. Indiase curry met bloemkool

Indiase curry

7. Rode curry met zoete aardappel

vegetarische curry

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in