Bakpoeder of bakingsoda

Bakpoeder of baking soda?

Wij zijn gek op bakken: taarten, koekjes, muffins… onze oven maakt overuren. Maar tijdens het bakken kom je vaak recepten tegen met bakpoeder of baking soda. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En kun je ze vervangen? Wij leggen het graag uit, zodat jouw baksels altijd goed lukken.

Bakpoeder of bakingsoda

Wat is bakpoeder?

Bakpoeder is een rijsmiddel dat ervoor zorgt dat je cake, muffins of pannenkoeken lekker luchtig worden. Het bestaat uit een mengsel van baking soda (ook wel natriumbicarbonaat genoemd) en een zuur, meestal citroenzuur en/of wijnsteenzuur.

Zodra bakpoeder in aanraking komt met vocht, reageert het en ontstaan er luchtbelletjes. En juist die belletjes zorgen ervoor dat je baksel mooi luchtig uit de oven komt.

Wat is baking soda?

Baking soda is een puur natriumcarbonaat, zonder toegevoegd zuur. Om baking soda goed te laten werken, moet je er zelf een zuurtje aan toevoegen, zoals karnemelk, yoghurt of citroensap. Heb je ooit die leuke vulkaanproefjes gedaan op school? Dat borrelen en bruisen was precies dit trucje met baking soda en azijn. Zelfde principe, maar dan in je beslag!

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Bakpoeder is eigenlijk baking soda plus een zuur in één handig zakje. Baking soda werkt pas als jij zelf iets zuurs toevoegt, anders blijft het lekker eigenwijs niks doen.

Dus gebruik je in een bakrecept ingrediënten zonder zuurtje (zoals gewone melk of boter)? Dan heb je bakpoeder nodig. Maak je bijvoorbeeld een beslag met citroensap, yoghurt of karnemelk? Dan kun je prima baking soda gebruiken.

Het verschil zit hem dus vooral in het gebruiksgemak. Bakpoeder is lekker makkelijk, baking soda vraagt om een beetje extra aandacht.

keukentools bakken tools bakproducten cake bakken

Kan je bakpoeder vervangen voor baking soda?

Ja en nee. Als je geen bakpoeder in huis hebt, kun je het vervangen door baking soda, maar let op: je hebt er dan echt iets zuurs bij nodig. Gebruik in plaats van één theelepel bakpoeder ongeveer een kwart theelepel baking soda, aangevuld met een beetje citroensap, azijn of yoghurt.

Andersom werkt het helaas niet zo lekker: bakpoeder bevat al zuur, dus kun je het niet zomaar gebruiken als een recept specifiek baking soda vraagt.

Waar kan ik bakpoeder of baking soda kopen?

Bakpoeder vind je in elke supermarkt, in het bakschap.

En goed nieuws: baking soda kun je tegenwoordig ook makkelijk vinden in de supermarkt, ook meestal in het bakschap. Check de bakafdeling bij je lokale supermarkt zoals Albert Heijn of Jumbo.

Anders kun je het sowieso vinden in natuurwinkels of Aziatische supermarkten. Online bestellen kan natuurlijk ook altijd, handig voor een voorraadje in huis. Zo kom je nooit zonder te zitten als je spontaan zin krijgt om te bakken!

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.