
Alles over spek
Spek, dat is zo’n ingrediënt dat we vaak standaard in de koelkast hebben liggen. Want of je het nu knapperig bakt voor je ontbijt of door een stoofpotje doet, spek maakt alles lekkerder. Bij ons is het altijd een strijd wie het laatste krokante stukje mag pakken. Kortom: hoog tijd om in dit artikel meer te vertellen over alle soorten spek én meteen wat handige baktips en lekkere recepten te delen.

Soorten spek: wat past waarbij?
Er zijn zoveel soorten spek dat het soms lastig kiezen is. Neem ontbijtspek: die dunne, zoute plakjes zijn perfect voor bij een eitje of in een pannenkoek. En dan hebben we Zeeuws spek, heerlijk gekruid en vaak koud op een boterham geserveerd – maar ook echt top door een stoofpot. Pancetta is de Italiaanse charmeur onder de speksoorten, ideaal in pastagerechten en krokant op soep of bruschetta. Net als guanciale. En wat dacht je van een gerookte spekreepjes voor op je stamppot?
En dan heb je natuurlijk nog de good old speklapjes nog – die in de zomer bij ons vaak op de barbecue liggen, maar die we in de winter net zo goed serveren bij aardappelpuree.

Spek bakken: zo maak je 't krokant
Echt goed krokant bakken? Daar hebben we een trucje voor. Leg de plakjes, blokjes of reepjes in een koude koekenpan en verwarm het langzaam op middelhoog vuur. Het vet smelt en zorgt dat je spek perfect knapperig wordt. Geduld wordt beloond, beloofd!
Geen tijd om erbij te blijven? Gebruik dan de oven: leg de plakjes (zorg dat deze niet te dun zijn) op een bakplaat met bakpapier en laat ze op 200 graden in zo’n 10-15 minuten – afhankelijk van de dikte – krokant bakken. Makkelijk en minder geknoei. Bij ons thuis is de ovenmethode favoriet, vooral als we een groot ontbijt klaarmaken voor de hele familie.

Heerlijke recepten met spek
1. Tartiflette
Een hartverwarmende ovenschotel uit de Franse Alpen, boordevol aardappelen, spek en gesmolten kaas. Perfect voor koude dagen.
Bekijk het recept
2. Zuurkool stamppot
Een klassieke Nederlandse stamppot met zuurkool en spekjes. Comfort food op zijn best!
Bekijk het recept
3. Sperziebonen salade
Een frisse salade met knapperige sperziebonen en krokant gebakken spekjes. Ideaal als bijgerecht.
Bekijk het recept
4. Pompoen hasselback
Geroosterde pompoen in hasselback-stijl, overgoten met een heerlijke dressing én spekkies. Een feestelijk gerecht voor speciale gelegenheden.
Bekijk het recept
5. Hartige wentelteefjes
Een verrassende twist op de klassieke wentelteefjes, met spek en kaas voor een hartige variant. Perfect voor een luxe ontbijt of brunch.
Bekijk het recept
6. Mini flammkuchen
Kleine, knapperige flammkuchen belegd met spek, ui en crème fraîche. Ideaal als borrelhapje of voorgerecht.
Bekijk het recept
7. Lentestamppot
Een lichte stamppot met voorjaarsgroenten. Een moderne twist op een traditionele favoriet.
Bekijk het recept
8. Pompoenpuree
Romige pompoenpuree met een topping van gebakken bosui en spekjes. Een heerlijk bijgerecht bij vlees, vis of gegrilde groenten.
Bekijk het recept
9. Wortelsoep
Fluweelzachte wortelsoep afgewerkt met krokante spekjes en geitenkaas. Een smaakvolle start van je diner.
Bekijk het recept
10. Hartige pannenkoek
Dunne pannenkoeken gevuld met spinazie en geitenkaas. Een lekkere maaltijd die snel op tafel staat.
Bekijk het recept


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in