Gnocchi met ricotta

7 x recepten met ricotta

Fans van de Italiaanse keuken opgelet! Vandaag zetten we recepten met ricotta in de spotlight. Deze Italiaanse kaas heeft een milde, zachte smaak en romige textuur – en wij koken er dan ook graag mee. Of je nu een pasta-lover bent of van een goede ovenschotel houdt, met onze recepten met ricotta kun je alle kanten op!

Wat is ricotta?

Ricotta betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’, en dat is precies hoe deze kaas wordt gemaakt: vaak wordt -ie gemaakt van de wei die overblijft na de productie van andere kazen, zoals mozzarella. Wij gebruiken graag ricotta in allerlei lekkere gerechten, omdat het een veelzijdig ingrediënt is dat in hartige, maar zéker ook in zoete (!) gerechten past, zoals brioche toast met ricotta of ricotta cake met blauwe bessen.

Gebakken ricotta

Waar smaakt ricotta lekker bij?

Ricotta is een echte alleskunner in de keuken. Het past perfect in een lichte bladerdeeg plaattaart met spinazie, waar de romige textuur van de ricotta superlekker smaakt bij de frisse spinazie en het knapperige deeg. Zin in een bijzonder voorgerechtje? Probeer dan de carpaccio rolletjes. Deze zijn gevuld met ricotta en zijn ook een superleuk hapje voor op feestjes – leuk om te serveren op amuselepels. Of deze gebakken ricotta. Voor een lekker en gezond diner is de skinny moussaka een aanrader, waarbij de ricotta zorgt voor een lichte, romige laag.

Een andere favoriet is gnocchi met erwten en ricotta. Dit gerecht is makkelijk te maken en de combinatie van gnocchi, verse erwten en romige ricotta is onweerstaanbaar. Ook in een Italiaanse traybake doet ricotta het bij ons thuis goed; de kaas smaakt top bij de gegrilde groenten en sappige kip.

En laten we de klassieke aubergine lasagne niet vergeten, waarbij ricotta een lichtere vervanger is voor de traditionele (en veel zwaardere) bechamelsaus. Voor nog een slimme twist op een klassiek gerecht, probeer eens pasta met paddestoelen met een lepel ricotta. Het maakt de saus heerlijk romig zonder te zwaar te zijn.

Kun je ricotta vervangen?

Kun je geen ricotta vinden in de supermarkt, of houd je er toch niet zo van? Dat betekent niet dat je je onderstaande recepten hoeft over te slaan! Want gelukkig zijn er een paar goede vervangers voor ricotta. Je kunt bijvoorbeeld cottage cheese gebruiken. Dit heeft een vergelijkbare textuur, hoewel de smaak iets minder romig is. Mascarpone is ook een goede vervanger, vooral in zoete gerechten, vanwege de romige en rijke smaak.

Onze favoriete recepten met ricotta

1. Hartige taart met spinazie en ricotta

bladerdeeg plaattaart

2. Carpaccio rolletjes met citroen ricotta

carpaccio rolletjes

3. Moussaka (gezond recept)

moussaka met ricotta

4. Gnocchi met ricotta

Gnocchi met ricotta

5. Italiaanse traybake

Italiaanse traybake

6. Aubergine lasagne

Aubergine lasagne

7. Een van onze favo pasta recepten met ricotta

Pasta met ricotta

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in