tahin

Alles over tahin

Tahin, ook bekend als tahini of sesampasta, is een nootachtige pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Deze smaakmaker is onmisbaar in veel Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse gerechten en staat bekend om zijn unieke smaak: een perfecte balans tussen licht bitter en verrassend romig. De smaak van tahin is niet altijd hetzelfde – dat hangt af van het roosterproces van de sesamzaadjes. Hoe donkerder geroosterd, hoe intenser de smaak.

Dadel shake

Is tahin gezond?

Het is een veelzijdige smaakmaker die veel gerechten wat extra diepte en romigheid geeft. Het staat bij ons dan ook standaard in de voorraadkast. Maar is tahin ook gezond? Absoluut! Het is een supergoede bron van plantaardige eiwitten, rijk aan B-vitaminen, vitamine E, magnesium, ijzer en calcium. Door deze voedingsstoffen is de witte pasta goed voor je gezondheid, met name voor het hart en de botten. Bovendien bevat de sesampasta zogenaamde ‘lignanen’, die kunnen helpen bij het reguleren van je cholesterolniveau.

Waar koop je het?

Je kunt tahin kopen in Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse winkels, toko’s, en zelfs in grote supermarkten zoals Albert Heijn. Het is verkrijgbaar in verschillende varianten, van licht tot donker geroosterd, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Wij kopen zelf vaak de potjes van de merken Sebahat en SOUQ, beiden verkrijgbaar bij de Appie.

Creatief met tahin in de keuken

Tahin is niet alleen onmisbaar in hummus en baba ganoush, maar ook een megalekkere toevoeging aan dressings, marinades en zelfs zoete gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens onze witte bonen hummus voor een twist op de klassieke hummus, of verrijk je salades met een creamy tahin-dressing voor een extra smaakdimensie.

Voor de zoetekauwen onder ons: probeer eens onderstaande dadel shake met koffie, waar de tahini zorgt voor een onverwacht romige en rijke textuur.

5 x hummus recepten

avocado hummus

Witte bonen hummus met gekarameliseerde ui

Hummus recept

Salade met falafel

falafel salade

Dadel shake met koffie

Dadel shake met tahin

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in