Bulgursalade

Alles over bulgur + recepten

Wij koken vaak met pasta, rijst en couscous – maar de laatste jaren ook steeds vaker met bulgur. Bulgur is een voedzame graansoort die je op verschillende manieren kunt bereiden, waardoor het een hele fijne basis vormt voor tal van gerechten. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

Bulgur bereiden doe je zo

Het bereiden van deze graansoort is eenvoudig: je hoeft het alleen maar te wellen in kokend water (de verhouding is één deel bulgur op twee delen kokend water) en het vervolgens ongeveer 15 minuten te laten staan tot het water is opgenomen. Giet het eventueel teveel aan water af. Dit maakt het tot een snelle optie voor doordeweekse maaltijden. Je hoeft ‘m trouwens van tevoren niet te wassen!

Ingredient bulgur edamame

Het verschil tussen couscous en bulgur

Hoewel bulghur en couscous vaak door elkaar worden gebruikt in recepten, zijn het toch echt verschillende ingrediënten. Couscous is gemaakt van gemalen durumtarwe die tot kleine korrels is gevormd, terwijl bulgur bestaat uit voorgekookte, gedroogde en gebroken tarwekorrels. Dit zorgt ervoor dat het een iets grovere textuur en een rijker, nootachtiger smaak heeft dan couscous. Het wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken, waar het een bijvoorbeeld een hoofdingrediënt is in gerechten zoals tabouleh.

Is bulgur gezond?

Bulgur is een gezonde keuze. Het is namelijk een volkoren graanproduct. Het is bovendien rijk aan vezels en eiwitten. Dit zorgt voor een goede spijsvertering en geeft je langer dat verzadigde gevoel, waardoor je minder snel weer trek hebt. En daardoor is het een goede (gezonde) vervanger voor witte rijst,- en pastasoorten.

Lekkere recepten met bulgur

Deze graansoort laat zich makkelijk combineren met veel verschillende ingrediënten, zoals verse kruiden, zoals peterselie en munt, noten, gedroogde vruchten, en allerlei groenten. Het heeft een licht nootachtige smaak en een stevige textuur die goed past bij zowel warme als koude gerechten, zoals in deze salade met kip. Voor een herfstige twist kun je het bijvoorbeeld combineren met pompoen, zoals in dit recept met pompoen. Of maak een frisse salade voor bij de barbecue of als lichte lunch.

Bulgursalade met verse kruiden

Bulgursalade

Bulgur recept met ovengroente

bulgur recept met pompoen

Bulgur salade met kip

bulgursalade met kip

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Ze is dan ook altijd op zoek naar een goed verhaal; of dat nu een lekker recept, een nieuwe culinaire hotspot of een fijne kooktip is. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in