Midden Oosterse kruiden sumak za'atar

Alles over za’atar

Heb jij al wel eens van za’atar gehoord? Dit kruidenmengsel is de laatste jaren, mede door de recepten van Ottolenghi, heel populair geworden. Je kan het tegenwoordig zelfs gewoon in de supermarkt vinden, van merken als SOUQ en Euroma. Maar het is meer dan zomaar een kruidenmix; het is een culinaire erfenis die diep geworteld is in de Midden-Oosterse keuken. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zit er in za'atar?

Deze aromatische blend bestaat uit een mix van gedroogde kruiden zoals oregano, tijm en marjolein, gecombineerd met geroosterde sesamzaadjes, zout en sumak, een kruid met een lichtzure smaak. De exacte samenstelling kan variëren per regio, wat elk potje weer persoonlijk en uniek maakt.

Hoe smaakt za'atar?

De smaak van dit kruidenmengsel is complex en veelzijdig. Het heeft een aardse, nootachtige smaak met een vleugje citrus, dankzij de sumak. Deze kruidenmelange kan je heel lekker gebruiken in olijfolie als simpele dip, als een rub voor vlees, een smaakmaker in marinades, of gestrooid over geroosterde groenten.

Recepten met za'atar

Za’atar past uitstekend bij verschillende ingrediënten en gerechten. Dit zijn onze vier favoriete recepten waarin deze Midden-Oosterse kruidenmix een hoofdrol speelt.

Hummus met gekruid gehakt

Za’atar voegt een diepe, kruidige smaak toe aan het gehakt, wat perfect combineert met de romige hummus. Je kan er ook wat extra van over de hummus zelf strooien.

Hummus met gekruid gehakt

Labneh

De frisse, zure labneh (hartige uitgehangen yoghurt) wordt verrijkt met za’atar, waardoor het een heerlijke dip of spread wordt. Labneh kan je heel leuk inzetten als hapje, lekker met wat flatbread of Turks brood.

labneh recept

Pompoenquiche met feta

Za’atar brengt de zoetheid van de pompoen en de uien naar voren en vormt een smakelijk contrast met de zoute feta.

pompoenquiche met feta

Kip kebab met hummus

De kruiden en specerijen geven deze kip kebab een authentieke Midden-Oosterse smaak. Een favoriet recept hier thuis!

Kebab recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.