jus maken

Jus maken doe je zo

Een goede jus kan een gerecht van gewoon naar buitengewoon tillen. Of je nu een beginnende kok bent of al wat meer ervaring hebt in de keuken, met deze tips maak je een heerlijke jus voor elk type vlees of gevogelte. Jus maken doe je zo!

Jus maken: van simpel tot chef-waardig

Voor beginners: eenvoudige jus

Begin met de basis. Na het bakken van vlees, zoals een biefstuk of kipfilet, houd je vaak heerlijke sappen en stukjes in de pan over. Gebruik dit als basis voor je jus. Voeg na het bakken bouillon toe aan de pan en schraap de aanbaksels los met een houten lepel. Dit zijn de smaakmakers van je jus. Laat het even inkoken en je hebt een eenvoudige, maar smaakvolle jus. Eventueel kun je nog wat klontjes boter toevoegen voor extra romigheid.

Voor gevorderden: een extra rijke saus maken

Wil je een stapje verder gaan? Maak dan eerst een roux. Smelt boter in de pan en voeg evenveel bloem toe. Roer dit goed door elkaar en laat het een paar minuten garen, maar niet bruin worden. Voeg vervolgens geleidelijk bouillon toe, terwijl je blijft roeren, tot je een gladde saus krijgt. Laat dit inkoken tot de gewenste dikte.

ingredient bouillon

Expert tips

Gebruik goede kwaliteit bouillon: voor een rijke smaak, gebruik zelfgemaakte bouillon of een vloeibare variant van een goed merk, dus geen bouillonblokjes.

Deglaceren: Voeg een scheutje wijn of cognac toe aan de pan na het bakken van het vlees en laat dit even inkoken voor je de bouillon toevoegt.

Kruiden en specerijen: Experimenteer met kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurier voor extra smaak in je jus.

Verschillende soorten vlees

Elk type vlees of gevogelte heeft zijn eigen unieke smaak die je kunt benadrukken met je jus. Experimenteer en ontdek wat het beste bij jouw gerecht past. Met deze tips komt het goed:

Rundvlees: gebruik rode wijn en runderbouillon voor een rijke, diepe smaak.

Kip: witte wijn en kippenbouillon geven een lichtere, maar smaakvolle jus.

Varkensvlees: appelsap of cider samen met varkensbouillon zorgt voor een zoetere smaak aan je jus.

jus maken

Vegetarische jus maken

Ook zonder vlees kun je een heerlijke jus maken. Begin met het fruiten van fijngesneden ui en knoflook in wat olijfolie voor een rijke basis. Voeg vervolgens wat miso of sojasaus toe, en een beetje tomatenpuree. Giet er groentebouillon bij en laat het geheel zachtjes inkoken. Voor extra smaak kun je een laurierblaadje en wat verse kruiden toevoegen. Wil je een dikkere jus? Gebruik dan een beetje maizena opgelost in water om de saus te binden. Zo creëer je een smaakvolle, vegetarische jus die perfect past bij allerlei gerechten.

miso

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (23 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in