cottage cheese Hüttekase

Koken en bakken met cottage cheese

Cottage cheese, ook wel bekend als hüttenkäse, is een zachte, witte (ongerijpte) kaas die standaard bij ons in de koelkast staat. Het is zo’n onwijs veelzijdig ingrediënt: we gebruiken het zowel in zoete als hartige gerechten. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is cottage cheese eigenlijk?

Cottage cheese wordt gemaakt door rauwe koemelk te verhitten, aan te zuren en stremsel toe te voegen, waardoor de vaste wrongel zich scheidt van de wei. Nadat die wrongel is gevormd, wordt deze zachtjes gekookt en vervolgens gesneden en gespoeld. Vervolgens wordt het gemengd met zout en/of room.

Omdat bij het maken van de kaas de wrongel niet wordt geperst, maar zachtjes wordt uitgelekt, blijft er nog wat melkwei in de kaas achter. Het eindresultaat? Een zachte, korrelige kaas met een milde smaak en hoog eiwitgehalte. Daardoor is cottage cheese een goede bron van proteïne en bevat het weinig vet, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die een eiwitrijk dieet willen volgen (zoals sporters!).

cottage cheese Hüttekase

Recepten met cottage cheese

Met cottage cheese kun je alle kanten op. Zoet, hartig – wat je wil!

In de ochtend maken we graag een omelet met avocado en huttenkase. De zachte, romige avocado past perfect bij de korrelige textuur van de cottage cheese. Het eiwit in de cottage cheese zorgt ervoor dat dit gerecht ook nog eens goed vult.

Een andere favoriete manier om cottage cheese te gebruiken is als beleg voor op een cracker. Door wat kruiden en groenten toe te voegen, creëer je snel een gezond tussendoortje. Een perfecte optie voor als je op zoek bent naar een hartig alternatief voor zoete snacks.

Voor een warme maaltijd kun je gaan voor freekeh met geroosterde pompoen en cottage cheese. Freekeh is een graan dat een nootachtige smaak heeft en volop vezels en eiwitten bevat. In combinatie met de romige cottage cheese en de geroosterde pompoen creëer je een vullend en voedzaam gerecht.

Ook een tip: onze avocadospread. Dit is een heerlijk smeersel voor op toast of als dip bij groenten. Door de cottage cheese te mengen met avocado krijgt het een romige structuur.

Tot slot delen we onderaan deze pagina een recept-video. Hierin laten we zien hoe je een eitje in brood bakt, met ham en huttenkäse. Deze lunch is zo klaar en de presentatie is superleuk!

1. Spinazie omelet met avocado

omelet

2. Huttenkase als gezond beleg op een cracker

gezond beleg cracker

3. Freekeh met geroosterde pompoen

freekeh-met-geroosterde pompoen

4. Avocadospread

Avocadospread

5. Eitje in brood gebakken met ham en huttenkäse

Eitje in brood

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.