frittata met chorizo

Koken met restjes: tips voor kerst kliekjes

Wij zijn dol op koken, maar niet op food waste. Daarom proberen we altijd nieuwe recepten te vinden om te koken met restjes – zeker de vele overgebleven kliekjes met kerst. Koken met restjes is niet alleen een manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar bovendien ook top om een beetje geld te besparen in de al zo dure decembermaand. Het kan soms een uitdaging zijn om restjes op te maken, maar er zijn zoveel creatieve manieren om dat te doen. Van veel groenten kun je bijvoorbeeld een ovenschotel, soep of stamppot maken. Of denk eens aan een omelet of frittata! Vlees en vis op een pizzabodem of in een quiche verwerken: ideaal. Left-over fruit is fantastisch als topping op een taart of roomijs, of gewoon lekker makkelijk in de yoghurt.

Algemene tips

Restjes hebben is helemaal niet erg – hallo, daar is Derde Kerstdag natuurlijk voor! Het betekent wél dat je slim moet nadenken over hoe je de restjes opgebruikt én later ook nog net zo lekker kunt laten smaken. Hier zijn enkele tips voor het koken met restjes:

  • Voordat je begint, is het handig om de koelkast op te ruimen en eerst te identificeren wat je over hebt. Je kunt vervolgens een (of meerdere) gerecht(en) kiezen waarvoor je de overgebleven kerstrestjes gaat gebruiken. Verderop in dit artikel bieden we je een fikse dosis inspiratie!
  • Als je gaat koken met restjes, is het leuk om ze op een andere manier te gebruiken dan het originele gerecht. Voeg bijvoorbeeld andere kruiden, sauzen of smaakmakers toe. Iets wat geroosterd was, kan met bouillon erbij een stoof of soep worden. Een dunnere soep kun je juist inkoken tot een krachtigere, dikkere substantie.
  • Heel veel restjes zijn superlekker op brood, als lunch na Kerstmis. Gehaktbrood op wit brood is goddelijk, maar denk ook een een homemade slaatje van restjes gerookte zalm of kipfilet.
  • Heb je losse ingrediënten over? Bedenk dan goed wat met wat smakelijk combineert. Zalm en komkommer bijvoorbeeld, kaas met ham, tomaten met mozzarella, kip met noten.
  • Niet alles hoeft in één keer op. Vries restjes in en gebruik ze op een later moment. In dit artikel delen we onze beste vriezer tips.

1. Quiche met restjes groenten en kaas

groentequiche

2. Hartige taart met restjes zalm

oosterse taart

3. Plaattaart met truffel en Parmaham

makkelijke plaattaart

4. Tomatensoep met groenten en balletjes van left-over gehakt

Tomatensoep

5. Curry van zoete aardappel met rijst

Vegan curry

6. Mini pizza’s met chorizo en mozzarella

Mini pizza's

7. Frittata met courgette

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in