vegetarische soep

10 x orzo recepten

Heb je wel eens gekookt met orzo? Wij delen hier de 10 lekkerste orzo recepten. Orzo is een gedroogde pastasoort, soms wordt het ook wel riso of risoni genoemd. Orzo ziet eruit als een kleine korrel. Bijna alsof het rijst is – maar het is toch écht een pastasoort! Het is een ideale basis voor allerlei gerechten; van soepen (minestrone!) en salades tot stoofschotels. Maar het kan zeker ook worden gebruikt om risottogerechten of pilav te maken. Orzo kan worden gekookt, gestoomd of gebakken. Het wordt traditioneel gemaakt van griesmeel van harde tarwe, soms vind je ‘m ook in volkoren variant.

Orzo recepten

Wist je trouwens dat het woord orzo is afgeleid van het Griekse woord ὀρζός (“orzós”), wat gerst betekent? In het Italiaans is de letterlijke vertaling van orzo ook “gerst”. Een beetje verwarrend – maar dat doet gelukkig niets af aan de smaak. Italianen zijn er dus gek op, maar het is in allerlei landen rondom de Middellandse zee een graag geziene gast op tafel – van Griekenland en Turkije tot zelfs in de Arabische keuken. Hier zetten we onze 10 favoriete orzo recepten op een rijtje.

 

Hoe lang orzo koken?

Orzo kook je in ongeveer 8-10 minuten gaar. Roer de orzo door tijdens het koken, anders klontert het samen. Als je houdt van wat meer zachtere orzo, kun je de kooktijd iets verlengen. Tip: kook de orzo in water met een bouillonblokje voor extra smaak.

1. Orzo pastasalade met geitenkaas

Orzo pasta

2. Vegetarische soep met orzo

vegetarische soep

3. Broccoli ovenschotel met orzo

Broccoli ovenschotel

4. Griekse Orzo salade met citroendressing

Griekse orzo recept

5. Risotto van orzo

risotto van orzo

6. Gevulde puntpaprika met orzo

Gevulde puntpaprika

7. Kip stifado met orzo

Kip stifado

8. Orzo met bietjes

Orzo met bietjes

9. Orzo met kip

Orzo met kip

10. Gevulde pompoen met orzo

Gevulde pompoen

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in