sorbetijs

Zelf ijs maken doe je zo

Zin in zelf ijs maken? Dat is makkelijker dan je denkt. In dit artikel laten we verschillende manieren van ijs maken zien. Zo delen we hoe je zelf ijs kunt maken zonder ijsmachine, maar ook hoe je zelf het lekkerste sorbetijs of yoghurtijs maakt. Liever een waterijsje? Dat kan natuurlijk ook. Kortom, voor lekkere ijsrecepten ben je hier op de juiste plek.

IJs maken zonder ijsmachine

ijs maken zonder ijsmachine-6946

Voor ijs maken heb je echt geen ijsmachine nodig. Je kunt heel makkelijk zelf, romig ijs maken zonder ijsmachine. En je hebt er maar 2 ingredienten voor nodig. Slagroom en gecondenseerde melk. Dat laatste vind je in de supermarkt. Meestal staat het in het vak bij de koffiemelk (wit blikje met de Friese vlag erop). Gecondenseerde melk is de ideale basis voor ijs. Aan dit basisrecept voor ijs maken zonder ijsmachine kun je allerlei smaken toevoegen. Denk aan gepureerd fruit, karamel, chocola of verse vanille.

Sorbetijs maken

Voor het maken van sorbetijs heb je wel een ijsmachine nodig. Zonder kan ook, maar dan moet je ieder uur je sorbetijs mixen nadat je het in de vriezer hebt gezet, anders krijg je ijskristallen. Het is dus makkelijker om sorbetijs in een ijsmachine te maken. Je neemt fruit naar keuze. Daar voeg je water, suiker en evt. wat limoen voor wat extra frisheid aan toe. Van de suiker en het water maak je een suikerstroop. Vervolgens pureer je het fruit en voeg je hier limoensap aan toe. Dit meng je met de suikerstroop en giet je in de ijsmachine (40 minuten). Dit aardbeiensorbet recept laat precies zien hoe dat verder in zijn werk gaat.

Gezonde ijsjes maken

kokosijs

Gezonde ijsjes maken is heel eenvoudig. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel suiker je aan de ijsjes of het ijs toevoegt. Wij gebruiken in onze ijsrecepten vaak een kneepje honing als zoetmaker, maar je kunt dit ook helemaal achterwege laten. In het geval van fruitijsjes geeft het fruit zelf al een lekkere zoetheid. Ons kokosijs van 3 ingrediënten is ook een gezonder ijs recept. Als basis gebruiken we kokosmelk en daar voegen we wat kokosrasp, vanille en een kneepje honing aan toe. De bakken uit de supermarkt bevatten echt veel meer suiker, dus zelf ijs maken is altijd wat gezonder. Een lekker kidsproof ijsje maak je snel door bevroren fruit te pureren. Dan is het net sorbetijs, maar eigenlijk gewoon gepureerd fruit. En ook dit gezonde kinderijsje valt vaak in de smaak.

Yoghurtijs maken

yoghurt fruitijsjes

Je kunt heel eenvoudig zelf yoghurtijs maken. Zowel als popsicles of gewoon als schepijs. Ga je yoghurt popsicles maken? Dan heb je enkel yoghurt, wat fruit en evt. wat honing nodig. Je pureert het fruit, voegt dit bij de yoghurt en dit giet je vervolgens in de ijsvormpjes. Een lekker recept voor yoghurt fruitijsjes vind je hier.

Wil je liever yoghurt schepijs maken? Dan heb je voor het beste resultaat wel een ijsmachine nodig. Giet de yoghurt in de ijsmachine en laat het alvast een half uurtje draaien. Gebruik echt volle yoghurt, want dit geeft simpelweg het beste ijs. Daar voeg je vervolgens lekker gepureerd fruit aan toe, zoals mango of aardbeien. Het geheel laat je nog even draaien en dan kun je het direct serveren. Dit is een lekker yoghurtijs recept. 

IJstaart maken

meringue ijstaart

IJstaart maken gaat eigenlijk op dezelfde manier als het maken van ijs. Alleen giet je het dan in een mooie vorm. Als basis gebruik je gecondenseerde melk en slagroom. Het ijs breng je op smaak met gepureerd fruit, chocola, karamel of wat je lekker vindt. Vervolgens giet je het mengsel in een bakvorm bekleed met huishoudfolie. Dit zet je een paar uur in de vriezer. Deze frambozen meringue ijstaart is een aanrader. En heb je wel eens zelf viennetta gemaakt?

Waterijs maken

gin tonic ijsjes

Niets zo verfrissend als een lekker waterijsje. Je hebt speciale popsicle makers op de markt, waarmee je supersnel lekkere waterijsjes maakt. Maar met iets meer geduld maak je ook lekkere waterijsjes in gewone ijsvormpjes. Dan moet het alleen even een nachtje in de vriezer. Eigenlijk is waterijs maken heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld vers fruit (bijv. watermeloen) glad pureren met een staafmixer. Voeg evt. wat citroen of limoen toe en giet het geheel in de ijsvormpjes. Een nachtje hard laten worden en de dag erop heb je heerlijke waterijsjes. Je kunt als basis ook water met siroop gebruiken of tonic. Zoals in deze boozy gin tonic ijsjes. Supersimpel!

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (3 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in