pauline en merlijn

Gezond koken met een peuter en een baby? Zo doe ik het

De babytijd vraagt nogal wat van je vind ik. Je bent de hele dag in de weer en dan heb je ook nog gebroken nachten. Chronisch slaaptekort dus! Ik ben dan zo iemand die gaat snaaien. Nou ben ik sowieso wel een snaaier maar in deze situatie nog meer (en ik gebruik dit ook gewoon als excuus haha). Als ik moe ben, heb ik vooral zin in veel carbs en het liefst ook nog met suiker. Plus je hebt weinig tijd om te eten dus dan grijp je gewoon snel naar wat er voor handen ligt. Meestal kom ik dan uit bij een handje chips of een koek. Dit heb ik even laten gebeuren maar op den duur moest het anders. De zwangerschapskilo’s kwamen eraan in plaats van dat ze eraf gingen. Gezond koken is nu juist extra belangrijk want die energie heb ik echt wel nodig en ik wil me ook gewoon weer fit voelen. In deze blog geef ik je tips hoe ik dit gedaan heb.

gezond koken met baby

1. Keep it simple

Doe niet te moeilijk! Ik ben sowieso van het makkelijke. Ik houd van lekker en gezond eten, maar het moet allemaal niet te lang duren. Dat kan ook niet met 2 jonge kinderen, daar heb je gewoon geen tijd voor. Dus ik kies altijd voor makkelijke recepten die snel klaar zijn. Of die je zo in de oven kunt schuiven, in de tussentijd kan je dan een flesje geven of een puzzel maken met je peuter. Met een handvol goede en verse ingrediënten kan je al snel wat lekkers maken, je hebt helemaal niet zoveel nodig. Ideale snel klaar recepten zijn plaattaarten, recepten met couscous, traybakes, wraps en natuurlijk pasta- en rijstgerechten. Helemaal als je verse pasta maakt, dat is zo gepiept. En onze snelle bolognese is ook zo klaar. Eigenlijk zijn alle recepten op onze blog makkelijk. Dus aan inspiratie geen gebrek.

2. Slim inkopen

Zorg dat je altijd een goede basisvoorraad hebt. Nu is mijn voorraad zo groot dat ik er de hele straat mee kan voeden (dat is misschien wat overdreven), maar met een goede basis kom je heel ver. Ik heb bijvoorbeeld altijd pasta, rijst, granen en vers deeg in huis, maar ook verschillende kazen en diverse groentes en fruit. Ik kies bij het boodschappen doen voor lang houdbare groentes  (zoals witlof en pompoen) en kort houdbare groentes (zoals sla). De kort houdbare maak ik dan eerst op, maar op deze manier heb ik altijd iets van verse groente in huis. Met deze basis kan je snel een pasta of plaattaart maken. En dan hoef je ook niet iedere dag naar de winkel, want no mommy got time for that. Trouwens nog een tip, laat je boodschappen bezorgen. Ik doe dit al jaren en het scheelt echt heel veel tijd.

3. Bestel een maaltijdbox

Ik vind maaltijdboxen echt een uitkomst. Zeker nu ze tegenwoordig zo flexibel zijn. Bij HelloFresh kan je iedere week kiezen uit 20 verschillende recepten. Alle ingrediënten krijg je netjes afgewogen thuisgestuurd met een duidelijke stap voor stap recept beschrijving erbij. Superhandig want op deze manier kan iedereen thuis de recepten maken. En dan geldt het excuus van: “ik weet niet hoe dat moet” ook niet meer. Groot voordeel is ook dat je geen boodschappen meer hoeft te doen (tenminste niet voor je avondeten) en dat bespaart tijd. De recepten zijn echt leuk en lekker, er zijn Quick en Easy recepten (ideaal met kleine kinderen) die binnen 30 minuten klaar zijn, lekkere vega opties, gezonde balansrecepten en juist lekker bourgondisch voor als je uit wilt pakken. Je kunt ook een verse soep mee bestellen, een fruitbox of zelfs verse kant-en-klaar maaltijden. Die hoef je alleen maar even op te warmen. Iedere week kies je zelf hoeveel gerechten je wilt en voor hoeveel personen (een kleintje van 2 kan makkelijk mee eten) en komt het even niet uit, dan pauzeer je de box gewoon via de app. PS onderaan deel ik een leuke kortingscode met jullie

pauline en merlijn

4. Maak een weekmenu

Voorheen moest ik er niks van hebben. Ik ben nogal wispelturig en bekijk het liefst per dag waar ik zin in heb. Maar met 2 kinderen vind ik een weekmenu echt een uitkomst. Nu ben ik nog niet zover dat ik een dagplanning maak, van op maandag eten we witlofsalade en op dinsdag papperdelle met burrata maar ik maak een grove planning voor een week. De dagen wanneer we wat eten, schuiven dus wel. Ik zorg dat ik alle ingrediënten in huis heb  (ik laat iedere maandag boodschappen bezorgen) en kies dan per dag uit wat ik ga maken. Op deze manier ben je minder snel geneigd om eten te bestellen en eet je toch lekker vers en gezond.

5. Gebruik je vriezer

Onze tweede vriezer boven is de beste aankoop ooit. Die is bijna helemaal gevuld met brood (en snacks haha), maar daardoor heb ik beneden meer ruimte voor maaltijden. Ik kook bijna altijd voor 4 personen en wat ik overhoud vries ik in. Dit gaat heel goed met curry’s, pastasauzen, lasagne, maar ook met stamppot, taco schotels en soep. We hebben altijd diverse bakjes in de vriezer staan. Handig als je een keer laat thuis bent of als het net even anders loopt dan gepland. Wel handig om ze even te labelen, want ik sta iedere keer weer te puzzelen wat het nou nog maar is haha.

Bonustip

Nu moet ik wel toegeven dat gezond koken wat makkelijker gaat, nu we allebei thuis zijn. Als de een kookt, kan de ander even op de kinderen letten. Merlijn vindt het heel leuk om te helpen, dus ik zet hem af en toe gewoon op het aanrecht. Kan hij ook meteen dingen proeven. En als hij er klaar mee is (meestal na 3 minuten, laten we wel eerlijk blijven), mag hij een filmpje kijken zodat ik even rustig mijn gang kan gaan. Tommie slaapt meestal en anders zet ik hem in de kinderstoel, kan hij ook lekker meekijken. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen toch?

gezond koken met baby

Wil je ook HelloFresh proberen?

Ik heb een leuke kortingscode voor je. Met de code HELLOPAULINE40, krijg je maar liefst €40 korting in totaal op je eerste 3 boxen. Dit is dus een extra goed moment om het eens uit te proberen. Ben je net als ik enthousiast? Klik hier voor de verschillende boxen en bestel je box nu met korting.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh. Lees hier mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in