Thuis koffie maken

Zo maak je thuis de lekkerste kop koffie

Annika en ik zijn koffielovers ‘pur sang’. Elke dag kijken we uit naar ons eerste kopje koffie. En die smaakt ook het lekkerst. Herkenbaar? Ik vind het heerlijk om diverse koffiesoorten uit te proberen en er op deze manier achter te komen welke ik het lekkerst vind. Ik drink meestal een lungo, maar maak ook af en toe een havercappucino. Mijn vriend drinkt graag espresso of lungo. Allemaal zwart overigens.

Vandaag vertel ik je alles over hoe je thuis de lekkerste kop koffie maakt. Je hoeft er de deur niet voor uit, want je kunt je barista skills tegenwoordig gewoon thuis oefenen. Het enige wat je nodig hebt is een goede espressomachine. En ik vertel je ook welke plantaardige drank het beste schuimt. Handig voor als je thuis een cappuccino of latte wilt maken.

Thuis de lekkerste koffie zetten

Mijn favoriete koffie

Zoals ik al zei drink ik graag een lungo (een gewone koffie), helemaal zwart. En dat wissel ik af met een cappuccino. Ik drink deze graag met havermelk. Annika kiest vaker voor koemelk. Sinds kort ben ik in het bezit van de Philips 3200 serie LatteGo, een volautomatische espressomachine van Philips. Ik heb deze uit kunnen testen en daar werd ik als koffieliefhebster enorm blij van.

Met de 3200 LatteGo maak je de lekkerste koffiecreaties gewoon thuis. Je hoeft niet meer naar dat ene koffietentje in het centrum, je kunt gewoon thuis barista spelen. Met de 3200 LatteGo maak je in een handomdraai een koffie, americano, cappuccino, espresso of latte. Je kunt je koffie volledig personaliseren door de sterkte en de hoeveelheid van de koffie aan te passen. Dit gaat supermakkelijk! Je hoeft maar 1 knopje in te drukken en klaar is je heerlijke koffie (en op de perfecte temperatuur).

De melkopschuimer zet je er heel gemakkelijk op en af. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het opschuimen van het melk wel ietwat lawaaiig vind, maar dat is meestal zo bij volautomatische machines.

Latte go

Welke plantaardige drank schuimt het beste?

Ik heb verschillende plantaardige dranken getest om te kijken welke er nou het beste schuimt. Want dat is wel belangrijk als je een cappu of latte wilt bereiden. Ik heb ze allemaal getest met de 3200 LatteGo. Er zit een apart reservoir aan de machine waar je melk of een plantaardige variant in kan doen. Deze kun je trouwens volledig in de vaatwasser reinigen, superhandig. Ik heb de volgende dranken getest: Arla volle koemelk (niet plantaardig natuurlijk), Alpro sojamelk, Blue Diamond barista amandelmelk, Dream kokosmelk en de Oatly barista havermelk.

De uitslag
Op de foto hieronder zie je de 5 cappuccino’s die ik gemaakt heb. Zoals je kunt zien zit er niet megaveel verschil in de schuimkwaliteit van de verschillende dranken. Ik heb gemerkt dat de koemelk toch het beste schuimt van allemaal. De schuimlaag zakte het minst snel in en was stevig. De kokosmelk (nr 4 op de foto) schuimt het minst goed. De havermelk schuimt daarentegen evengoed als de koemelk. Ook de sojamelk deed het goed, maar zakte wel wat sneller in.

Melkschuimtest

Barista at home

Nu kun je dus lekker thuis aan de slag met het maken van je favoriete koffie. Wil je veel of weinig schuim? Wil je een sterk bakkie of liever wat minder? Alles is mogelijk. Maar hoe zat dat ook alweer met al die verschillende soorten koffie’s? Een cappuccino bestaat uit een espresso met daarop een heerlijke laag melkschuim. Bij de latte macchiato ligt de nadruk op de melk. Hier wordt een enkele of dubbele espresso aan toegevoegd. Een espresso is sterk van smaak en klein van formaat. In Italië beginnen ze de dag met een espresso en tikken ze deze voordat ze naar werk gaan, achterover bij de koffiebar. Met vers gemalen bonen zet je de lekkerste espresso. Een Americano is een espresso met extra veel water. Dit lijkt het meest op een ‘normale’ koffie. En dan heb je nog de lungo, dit is eigenlijk de gewone koffie zoals wij dat kennen.

Klinkt ingewikkeld allemaal he? Maar dat hoeft het dus niet te zijn. Je kunt met de 3200 LatteGo dus heel eenvoudig al deze verschillende soorten koffie zetten. En daar hoef je dus geen barista skills voor te hebben. En zo kun je toch genieten van jouw favoriete koffie bij jou thuis.

Thuis koffie maken
Barista at home

Wat is jouw favoriete koffie? En lijkt het jou leuk om deze verschillende soorten koffie zelf te kunnen maken?

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in