Boekreview: Wereldse Bouillons van Marianne Snel

Ok, ik ben misschien lichtelijk bevooroordeeld in deze review. Want niemand minder dan ‘onze’ Marianne heeft haar eigen kookboek uitgebracht. Hoe tof is dat! Haar boek heet Wereldse Bouillons en zoals we natuurlijk kunnen verwachten van Marianne ziet het boek er prachtig uit! En daarom verdient dit boek ook zeker een plekje op de blog. Iedere foodie moet dit boek in de keuken hebben staan. En ik vertel je in dit artikel waarom!

wat is miso

Bouillon als basis

In dit prachtige kookboek deelt Marianne tien recepten voor basis bouillons. Met deze basis kun je eindeloos varieren. Want een bouillon is eigenlijk de basis voor heel veel recepten. Denk aan risotto, ramen, soepen natuurlijk, maar ook stoofschotels en groentegerechten.

Marianne heeft haar boek in 5 verschillende keukens ingedeeld. De Italiaanse, Franse, Midden-Oosterse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Ieder hoofdstuk begint met 4 recepten voor basis bouillons. Daarna kun je aan de slag met een van de 15 variatierecepten. Ik vind dat een hele fijne indeling. Ook handig voor als je een beginnende kok bent. Oefen eerst goed met de basisbouillons en je kan daarna steeds meer variatie aanbrengen in de recepten, op een toegankelijke wijze.

What's for dinner

En dan nu even over de recepten. Ieder hoofstuk start dus met een aantal basisbouillons. Hier neem je gewoon lekker de tijd voor op een lazy sunday. De bouillons moeten altijd even trekken natuurlijk. Maar daarna kun je er heerlijke en snelle maaltijden mee bereiden. Je kunt de bouillons ook invriezen, zodat je daarna altijd wat bij de hand hebt en snel aan de slag kunt met de recepten.

In het Franse hoofdstuk deelt Marianne de recepten voor een groentebouillon met knolselderij, een kippenbouillon met dragon, een visbouillon met venkel en een rundvleesbouillon met rozemarijn en tijm. Met de rundvleesbouillon kun je bijvoorbeeld een wiitebonensoep maken. Maar ook een romige pastinaak-aardappelpuree of een rundvleesstoof met paddenstoelen en kastanjes. Met de visbouillon zet je een heerlijke bouillabaisse op tafel of een snelle visstoof met venkel, vanille en tomaten cerise.

Het Italiaanse hoofdstuk spreekt mij erg aan. Recepten van heerlijke risotto’s, pasta’s en Italiaanse stoofschotels. Maar ook de Aziatische en Midden-Oosterse recepten zien er goed uit. En tot slot de Zuid-Amerikaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan pulled chipotlekip (yum!) of gestoofde maiskolven met chili-limoenboter. De gemeenschappelijke deler van de recepten is dat het allemaal echt comfortfood is. Het zijn van die gerechten waar je echt blij van wordt, waar je meteen trek in krijgt als je de geuren van de kruiden en specerijen ruikt terwijl je aan het koken bent.

Ik vind de afwisseling in de recepten ontzettend fijn. Ze zijn vernieuwend en net even anders dan de standaard recepten. Dat komt door het gebruik van veel soorten specerijen en kruiden. Het recept heeft daardoor net even wat extra’s en dat vind ik leuk. Dat is ook echt wat wij van Marianne gewend zijn. Haar recepten zijn altijd erg origineel, omdat ze net even dat ene ingrediënt toevoegt, wat het speciaal maakt.

Wat ik ook tof vind om te zien is dat je dus zo veel kanten op kunt met bouillon. Dat had ik nooit gedacht. Bouillon is een hele goede basis voor heel veel recepten. In dit boek zie je dat je eindeloos kunt variëren met een goede basis bouillon.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

Ik wist natuurlijk al dat Marianne een topper is als het gaat om fotografie en foodstyling. Ze maakt al een lange tijd de lekkerste recepten voor ons, vergezeld met prachtige foto’s. Voor mij als amateur foodstylist is Marianne een enorme bron van inspiratie. En dit zie je ook overduidelijk terug in het boek. De foto’s zijn on point. De styling is on point. Als je de foto bekijkt, krijg je meteen trek in het gerecht. En dat is de bedoeling bij een kookboek!

Is het wat voor mij?

Ik denk dat dit boek echt iets voor jou is als je het leuk vindt om in de keuken te staan en nieuwe recepturen uit te proberen. Er zit een hele goede verdeling in het boek tussen snelle en makkelijke maaltijden en de wat meer ingewikkelde, langere recepten. Die laatste zijn natuurlijk heel erg leuk om te maken in het weekend, als je wat langer de tijd hebt. En de snelle recepten zijn perfect voor doordeweeks. Zo kun je altijd een recept kiezen dat past bij jouw planning.

Verder is het boek alleen al supermooi om doorheen te bladeren en op de keukentafel neer te leggen. De foto’s zijn supermooi en je krijgt meteen zin om de keuken in te gaan en zo’n heerlijke bouillon te maken. Kortom, een aanrader voor iedereen die van lekker eten en koken houdt en dol is op comfortfood!

Mijn complimenten voor Marianne! Ik weet dat het maken van het boek bloed, zweet en tranen heeft gekost. Maar het resultaat is prachtig en daar zijn we ontzettend trots op. Well done!

Titel
Wereldse bouillons

Auteur
Marianne Snel

Uitgever
Nieuw Amsterdam

Prijs en verkrijgbaarheid
€25,99 bij Bol.com en de lokale boekhandel

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in