Menu

Terug naar Groningen? Zou ik dat willen

Wisten jullie dat ik opgegroeid ben in een piepklein dorpje in Noord Groningen? Tot mijn twaalfde woonde ik in Uithuizen en daarna verhuisden wij naar Zandeweer. Een dorp met 5o0 inwoners, geen trein, geen bus en alleen een mini dorpswinkeltje (waar je gewoon op de pof dingen kon kopen). Ik moest dus altijd 12 km fietsen naar school, 3 km heen en 3 km terug naar het treinstation en 3 km voor de plaatselijke discotheek. Nu ik zelf moeder ben, denk ik regelmatig aan hoe verschillend de omgeving is waarin Merlijn opgroeit. Hij zal altijd naar het strand kunnen, naar Amsterdam, op ieder moment naar de supermarkt en hij heeft alles binnen handbereik. Maar is dat perse zoveel beter?

Als je niks te doen hebt, word je wel creatief

Ik denk dat Annika en ik onze creativiteit echt te danken hebben aan de beperkte mogelijkheden die we vroeger hadden. Wij hadden niet zoveel kinderboerderijen, speeltuinen en pretparken in de buurt. Dus wat wij altijd deden was knutselen. Kleien, met verf dingen maken, met filigraan en origami en pergamano. We maakten dan zelf kaarten, die we verkochten aan de deur (kleine handelaartjes waren we toen al). En ook in mijn jeugd heb ik niks gemist, ik was ieder weekend te vinden in de plaatselijke discotheek of het poolcentrum en daar vermaakte ik mij prima.

Spijt dat ik niet eerder gegaan ben

Toch is de keuze om naar Haarlem te verhuizen, de beste beslissing uit mijn leven geweest. Soms heb ik spijt dat ik niet eerder naar de randstad verhuisd ben. Ik heb gestudeerd in Groningen (na een jaartje Breda), wat ook een fantastische stad is. Daar kan je uitgaan tot vroeg in de ochtend en is altijd wel wat te beleven. Maar de mogelijkheden daarna (op het gebied van stages en werk) zijn wel wat beperkter.

Ook voel ik mij hier veel meer thuis. Qua mentaliteit, maar vooral ook qua omgeving. Iedere keer als ik de Zeeweg richting Bloemendaal oprijd, krijg ik het ultieme vakantiegevoel. De duinen en de kust, dat is de plek waar ik echt oplaad en ik ben daar dan ook te vinden. En dan heb ik het nog niet eens over alle leuke plekken in de buurt, even naar Den Haag, uit eten in Amsterdam, shoppen in Rotterdam, naar de geitjes in Amstelveen of gewoon lekker terrassen in mijn eigen geliefde stad. Ja! Ik ben hier helemaal op mijn plaats en ga hier nooit meer weg.

Waar woon jij?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

25 reacties

 • Nancy
  30 augustus 2019 om 20:55

  Leuk om te lezen Pauline! Ik heb toevallig ook met heel veel plezier in Groningen gewoond tijdens mijn studie en nu ook de stap gemaakt naar Haarlem. Mijn vriend zegt ook alleen maar spijt te hebben hier niet eerder heen verhuisd te zijn. De stad past echt perfect bij ons beide. Rustig, maar toch ook bruisend met leuke restaurantjes en er is altijd iets te doen. Iedere keer als ik Haarlem Zuid als afslag neem voelt het als thuiskomen, ik zou nooit meer anders willen. Al krijg je natuurlijk wel veel meer huis voor je geld in Groningen dan hier!

 • Mellanie
  20 augustus 2019 om 13:40

  Ik ben geboren in een klein dorpje in Zeeuws Vlaanderen ( Zeeland), Ik had dit niet willen missen. Als kind lekker buiten spelen, op de fiets naar het strand of bos(je)... Alleen jammer dat er hier niet veel is en we dus vaak best ver moeten rijden om eens lekker te winkelen ofzo.... Onze kinderen moeten 17 km fietsen voor de middelbare school en de vervolgopleidingen zijn waarschijnlijk nog veel verder reizen...., maar toch zou ik hier voor geen goud weg willen! We zitten vlak aan de Belgische grens waardoor Brugge, Gent en Antwerpen niet zo gek ver zijn dus daar gaan we dan ook graag naartoe!

 • femmie
  20 augustus 2019 om 12:11

  geboren en opgegroeid in Zwolle, rustige provincie hoofdstad. het administratieve werk bij SHELL in Zwolle werd verplaatst naar Rotterdam, maar ik wilde niet te ver van Zwolle weg (150 km). dus op zoek naar iets anders: kwam op die zoektocht 4500 km verder terecht in een kibboets in Israel en woon daar al ruim 40 jaar! geniet van jullie recepten,dat is precies mijn stijl. dus bedankt. wil je nog meer ideeen, dan liefst via whatsapp, vind ik makkelijkst, dus stuur me prive je tel.nr

 • Ineke Keizers
  20 augustus 2019 om 10:41

  Ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Woon sinds een jaar aan de rand van het centrum, met prachtig uitzicht over de Waal. Heerlijk. Maar onze vakanties brengen we bijna altijd door in Groningen. Heerlijk fietsen, leuke dorpen met mooie oude kerkjes. Maar het meest van al: genieten van die prachtige luchten!

 • Margriet
  20 augustus 2019 om 09:48

  Woon zelf in groningen en vind t prima hier. (nu toevallig onderweg naar Uithuizen)

 • Pauline
  20 augustus 2019 om 07:27

  Oh Pieterburen vind ik wel een heel leuk plaatsje! Ben er vaak geweest.

 • Pauline
  20 augustus 2019 om 07:26

  En Villa Augustus! Dat vind ik zo leuk!

 • Pauline
  20 augustus 2019 om 07:25

  Den Bosch vind ik zo leuk

 • Hanny Spierings-van Wijk
  19 augustus 2019 om 20:04

  Sint Michielsgestel, prima wonen. Ongeveer 10 kilometer van Den Bosch.

 • Jolanda
  19 augustus 2019 om 13:24

  Dordrecht! Love it! Geen strand, wel heel veel andere mooie natuur! Heerlijke stad met kleintjes ook.

 • Liesbeth
  19 augustus 2019 om 13:07

  Met een vader uit Eenrum/Pieterburen en een moeder uit Midwolda/Nieuwolda is het platteland in Groningen mij niet vreemd. Ben zelf geboren en getogen in Brabant maar heb toch nog wel steeds een "thuis" gevoel als ik bij familie in Groningen kom.

 • Sabrina
  19 augustus 2019 om 12:27

  Van ewn dorpje in zuid Holland naar Amsterdam. Maar had toen al liefde voor Haarlem. 3,5 jaar geleden de liefde van mijn leven gevonden in Haarlem en daar woon ik nu met onze 3 kinderen ?

 • Ingrid
  19 augustus 2019 om 11:23

  Leuk om te lezen over je 'roots'. Ook geboren in Groningen opgegroeid in TenBoer...Op de fiets naar de middelbare school in Bedum en Groningen. Vanwege de liefde via Brabant Oosterhout en nu centraal gesettled op de Veluwe in Apeldoorn. .... Terug naar het platteland? Nee hier alles bij de hand stad/bos/cultuur en mijn gezin... Onthaasten doen we in een landelijke gite in de Ardennen of deze zomer in een comfortabele tent op een kleine camping in Tirol. Wandelen/zwemmen/lezen luieren en koken...

 • Milou
  19 augustus 2019 om 10:31

  Ik snap je helemaal! Ik ben geboren in Usquert, dus ongeveer 4 km naast Uithuizen! Door een nieuwe studie woon ik hier noodgedwongen weer. Ik kan niet wachten om het dorp over anderhalf jaar weer te verruilen voor de stad!

 • Marjolein
  19 augustus 2019 om 10:24

  ik ben geboren en getogen in Alkmaar en riep dat ik nooit Alkmaar zou verlaten maar toen ik 26 jaar was ben ik voor de liefde 100 km verderop gaan wonen in dorp (Bergschenhoek) waar ik nu alweer 14 jaar met veel plezier woon, maar sluit ook niet uit of ik ooit terug ga terwijl ik helemaal gesetteld ben met man en kind

 • caroline
  19 augustus 2019 om 10:10

  Ik woon nu in Hoogezand, maar ben opgegroeid in Groningen. Na mijn studie in de buurt van Amersfoort gaan wonen (werk) maar na een jaar weer terug naar Groningen. Ik vond het niks, veel te druk en vol. Fijn om nu alles in de buurt te hebben en tevens die heerlijke ruimte en rust te hebben.

 • Judith Cosman
  19 augustus 2019 om 10:07

  Ik ben opgegroeid in de Randstad, even een uitstapje naar Friesland gedaan, maar ik kon er niet wennen. Nu alweer 5 jaar in Haarlem en dit is toch wel 'mijn' plek hoor. Niet te groot, niet te gestrest, vlakbij allerlei prachtige natuur, maar ook alle andere steden zijn gemakkelijk bereikbaar. Hier blijf ik!

 • Alie
  19 augustus 2019 om 10:07

  Leuk om te lezen !!

 • Romy
  19 augustus 2019 om 09:41

  Voor mijn studie van Arnhem naar Groningen verhuisd 2 jaar geleden. Ik zou na mijn studie wel weer terug willen voor mijn familie daar. Toch wat te ver :) maar heb het hier zeker naar mijn zin!

 • Pauline
  19 augustus 2019 om 08:47

  Leuk, daar heb ik ook een klein jaartje gewoond. Leuke stad.

 • Pauline
  19 augustus 2019 om 08:47

  Dat snap ik wel.

 • Pauline
  19 augustus 2019 om 08:46

  Wat leuk!

 • Narska
  19 augustus 2019 om 08:22

  Ben 5 jaar geleden van Amersfoort naar Utrecht verhuisd. Als ik nu naar Amersfoort ga dan is het mij daar alles veel te klein. Utrecht groeit, bruist, boeit.... Hier voel ik mij thuis. Utereg, me Stadsie :)

 • Vera Gorter
  19 augustus 2019 om 08:08

  Andijk. Ook een klein dorpje met niet zoveel bij de hand. Een handjevol winkels, wel een bus verbinding, geen trein. Enkhuizen of Hoorn zijn de steden dichtbij op ongeveer 20 min afstand waar je kunt winkelen of uit eten kunt gaan. Ik vind het heerlijk! Hou van rust en je deur gewoon open kunnen laten staan bij wijze van. De drukte van de stad geeft mijn hoog sensitieve brein niet zoveel geluk..

 • Cornelieke
  19 augustus 2019 om 07:48

  In Breda! Er zijn zoveel bedrijven bij gekomen hier in het mooie zuiden, dat het stage lopen er wel wat makkelijker op geworden is maar het is (gelukkig) niet te vergelijken met de randstad. Ben hier niet geboren maar nu 30 jaar verder voel ik me op en top een Brabantse!

Reactie plaatsen