Menu

Ik ging op bezoek bij de champignon teler

Ik heb wel eens zo’n kitje gehad waarmee je zelf champignons kon kweken. Superleuk om te doen en met een goed resultaat ook. Maar heb je het over honderduizenden kilo’s champignons, dan is dat toch een ander verhaal. Daar komt net wat meer bij kijken. Op uitnodiging van HelloFresh namen wij een kijkje bij Jarno Goesten, een champignon teler in het Brabantse Ammerzoden.

Wist je dat de portobello gewoon een hele grote kastanjechampignon is? Als je de kastanjechampignon niet oogst na 16 dagen, groeit hij uit tot een portobello.

Lekker snel

Een champignon heeft maar 16 dagen nodig om te groeien. Snel he? Het begint met een goede basis, de grondstof. Deze wordt kant en klaar aangeleverd en verspreid over meterslange bakken. In deze voedingsbodem zit de schimmel waar de paddenstoelen uit groeien. In speciale ruimtes bootsen ze de seizoenen na. Het begint met de lente, lekker vochtig, maar nog wel koud, de aarde is dan ook flink nat. Daarna volgt de zomer, de temperatuur wordt opgeschroefd, maar het blijft nog steeds een beetje vochtig. Daarna volgt de herfst, hét paddenstoelenseizoen, waarin het weer koeler wordt. En dan na 16 dagen worden de champignons geplukt. Het oogsten duurt ongeveer een week, zodat ook de kleintjes genoeg ruimte krijgen om te groeien. Dit oogsten gebeurt allemaal met de hand trouwens, zodat de kwaliteit goed bewaakt blijft.

Wist je dat?

Jarno kweekt zelf witte champignons en kastanjechampignons. Maar ze hebben ook een verpakkingsbedrijf waar ze allerlei paddenstoelen verpakken voor o.a. HelloFresh. De bekende Oesterzwamen, Portobello’s en Shiitake, maar ook hele mooie gele Oesterzwammen, bundelzwammetjes en zelfs roze exemplaren kwamen voorbij. Wat een fantastisch mooi natuurproduct is de paddestoel eigenlijk. Wist je dat de portobello gewoon een hele grote kastanjechampignon is? Ik wist dat niet. Als je de kastanjechampignon niet oogst na 16 dagen, groeit hij uit tot een portobello. Hij barst als het ware uit zijn voegen. Nog een leuk feitje, champignons kan je rauw eten, Jarno zijn kinderen zijn er dol op.

Van boer tot bord

Na 16 dagen kan je de champignons oogsten. En 72 uur later heb jij ze op je bord.  Zo vers (en puur) zijn de producten in de HelloFresh box dus. Het handige van HelloFresh is dat je zelf je eigen menu kan bepalen. Dat kan je vanaf 3 weken van tevoren inzien en je kan dus zelf aanvinken wat je wil eten. En komt het een weekje niet uit, dan kan je de box gewoon pauzeren (of stopzetten). Ik vind de kwaliteit van de boxen altijd heel goed en nu heb ik ook met eigen ogen kunnen zien hoe vers de producten zijn. Ik ben namelijk ook nog bij dé groenteleverancier van HelloFresh geweest, dat kunnen jullie zien in de vlog die gisteren live is gegaan op Instagram. Ook zie je meer beelden van de champignonteelt. Volgende week deel ik een lekker recept met Portobello’s met jullie, dus houd de site goed in de gaten.

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

4 reacties

 • Pauline
  14 juni 2019 om 20:38

  Ja zo leuk! En zo leerzaam ook :)

 • elskookt
  13 juni 2019 om 20:24

  Wat een pracht ervaring om het eens te mogen zien!

 • Pauline
  13 juni 2019 om 14:23

  Ja was echt heel leuk!

 • Rena
  13 juni 2019 om 08:53

  Oh, this is fun!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.