Ik ging op bezoek bij de champignon teler

Ik heb wel eens zo’n kitje gehad waarmee je zelf champignons kon kweken. Superleuk om te doen en met een goed resultaat ook. Maar heb je het over honderduizenden kilo’s champignons, dan is dat toch een ander verhaal. Daar komt net wat meer bij kijken. Op uitnodiging van HelloFresh namen wij een kijkje bij Jarno Goesten, een champignon teler in het Brabantse Ammerzoden.

ingrediënten champignons
champignon teelt

Wist je dat de portobello gewoon een hele grote kastanjechampignon is? Als je de kastanjechampignon niet oogst na 16 dagen, groeit hij uit tot een portobello.

Pauline

Lekker snel

Een champignon heeft maar 16 dagen nodig om te groeien. Snel he? Het begint met een goede basis, de grondstof. Deze wordt kant en klaar aangeleverd en verspreid over meterslange bakken. In deze voedingsbodem zit de schimmel waar de paddenstoelen uit groeien. In speciale ruimtes bootsen ze de seizoenen na. Het begint met de lente, lekker vochtig, maar nog wel koud, de aarde is dan ook flink nat. Daarna volgt de zomer, de temperatuur wordt opgeschroefd, maar het blijft nog steeds een beetje vochtig. Daarna volgt de herfst, hét paddenstoelenseizoen, waarin het weer koeler wordt. En dan na 16 dagen worden de champignons geplukt. Het oogsten duurt ongeveer een week, zodat ook de kleintjes genoeg ruimte krijgen om te groeien. Dit oogsten gebeurt allemaal met de hand trouwens, zodat de kwaliteit goed bewaakt blijft.

champignons kweken
champignons kweken
champignon teelt

Wist je dat?

Jarno kweekt zelf witte champignons en kastanjechampignons. Maar ze hebben ook een verpakkingsbedrijf waar ze allerlei paddenstoelen verpakken voor o.a. HelloFresh. De bekende Oesterzwamen, Portobello’s en Shiitake, maar ook hele mooie gele Oesterzwammen, bundelzwammetjes en zelfs roze exemplaren kwamen voorbij. Wat een fantastisch mooi natuurproduct is de paddestoel eigenlijk. Wist je dat de portobello gewoon een hele grote kastanjechampignon is? Ik wist dat niet. Als je de kastanjechampignon niet oogst na 16 dagen, groeit hij uit tot een portobello. Hij barst als het ware uit zijn voegen. Nog een leuk feitje, champignons kan je rauw eten, Jarno zijn kinderen zijn er dol op.

oesterzam
paddenstoelen
bundelzwam

Van boer tot bord

Na 16 dagen kan je de champignons oogsten. En 72 uur later heb jij ze op je bord.  Zo vers (en puur) zijn de producten in de HelloFresh box dus. Het handige van HelloFresh is dat je zelf je eigen menu kan bepalen. Dat kan je vanaf 3 weken van tevoren inzien en je kan dus zelf aanvinken wat je wil eten. En komt het een weekje niet uit, dan kan je de box gewoon pauzeren (of stopzetten). Ik vind de kwaliteit van de boxen altijd heel goed en nu heb ik ook met eigen ogen kunnen zien hoe vers de producten zijn. Ik ben namelijk ook nog bij dé groenteleverancier van HelloFresh geweest, dat kunnen jullie zien in de vlog die gisteren live is gegaan op Instagram. Ook zie je meer beelden van de champignonteelt. Volgende week deel ik een lekker recept met Portobello’s met jullie, dus houd de site goed in de gaten.

portobello
portobello

Dit bericht is in samenwerking met HelloFresh, lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in