Menu

Behind the scenes: Een kookdag in foto’s

Op Instagram vroegen jullie laatst of ik eens wat story’s tijdens een kookdag wilde laten zien. Maar natuurlijk! Sinds ongeveer 3 jaar hebben Annika en ik een lekker werkritme ontwikkeld als het gaat om het maken van recepten voor de website. Voorheen toen ik nog alles alleen deed, kookte ik bijna iedere dag wat nieuws. Dan maakte ik ook meteen een foto. In de zomer ging dat altijd prima, maar in de winter was het een race tegen de klok omdat het tegen vieren al donker werd. Te donker voor het maken van een mooie foodfoto dus met als gevolg dat ik om twee uur al bezig was met mijn avondeten en mijn hele planning in de soep liep.

Toen Annika eind 2015 erbij kwam hebben we heel snel kookdagen ingelast. Op deze dagen kook ik zo’n 8 – 10 recepten en Annika zet alles op de foto en doet de foodstyling. Veel efficiënter werken en ook veel fijner, we doen nu ieder waar we goed in zijn. Achter de schermen ziet dat er zo uit.

Het begint allemaal met het creëren van recepten. Ik werk alle recepten grof uit in mijn kookschrift. De ideeën haal ik van To Cook lijstje. In dit artikel vertel ik meer over hoe ik toch altijd tot ideeën kom? De boodschappen laat ik meestal bezorgen. Wel zo handig. Verse ingrediënten zoals vis, vlees of bepaalde groentes halen we vaak lastminute op.

kookdag

We beginnen meestal rond tienen. Vaak ben ik dan al bezig met de voorbereidingen. Vooral als ik veel hoofdgerechten ga maken, bereid ik alvast wat voor. Ook cake, taarten en koekjes maak ik vaak de avond van tevoren. Anders is het niet te doen op één dag.

pauline

Ik kook non-stop en in de tussentijd houd ik alle notities bij in mijn kookschrift. Hoeveel gram spinazie heb ik gebruikt, hoe lang moet het in de oven? Wat heb ik nog extra toegevoegd etc.

servies

We maken voor de foto’s gebruik van speciaal servies dat we in de loop der jaren verzameld hebben. We zoeken altijd naar mooie items. Sindskort heb ik hier een hele mooie plek voor, namelijk in een lade onder mijn eettafel bankje. Voorheen stond dit allemaal tijdens ons eigen servies. Je begrijpt misschien dat Maurits daar af en toe gek van werd.

Annika maakt alles foto’s. We hebben een hele simpele setting van een plank, met een reflector en een statief.  Annika  kan ook heel goed uit de hand fotograferen, ze gebruikt het statief bijna niet.

props

Met props kleed ze het gerecht aan. Dus een mooi servet erbij, een mooi bestekje (ook allemaal verzameld in de loop der jaren) en een glas met drinken. Op deze manier gaat de foto wat meer leven en vertelt het echt een verhaal. Ook maken we vaak gebruik van de ingrediënten die in het gerecht verwerkt zijn. Foodstyling is echt een vak apart. Annika heeft het zichzelf (door middel van workshops en heel veel oefenen) aangeleerd. Grappig detail, we volgden ooit een leuke workshop bij Marianne, die nu ook recepten voor ons creëert.

foodstyling

Klik klik klik! Ik denk dat Annika max. 15 foto’s per gerecht maakt, dan staat het er wel op. Ze is per recept ongeveer 20 minuten bezig. Door haar ervaring weet ze gewoon heel goed wat wel en wat niet werkt. En dat zie je terug in de mooie foto’s die ze maakt.

kookdag

Alles wat op de foto staat, komt terug de keuken in. Daar doe ik het in bakjes. Deze bakjes gaan in de vriezer, in de koelkast of met Annika mee naar huis. Het voordeel van zo’n kookdag is dat je de rest van de week niet meer hoeft te koken. Zoete dingen zoals taarten en cakes gaan vaak naar mijn ouders. Mijn moeder komt tijdens een kookdag vaak toevallig langs 😉

En een deel eten we tussen de middag als lunch.

koelkast

En aan het einde van de dag, ziet de koelkast er zo uit. Helemaal volgepropt met eten. Het zijn Maurits zijn favoriete dagen, want hij kan als hij thuiskomt uit zijn werk kiezen uit zoveel lekkers. Ik heb zelf vaak geen trek meer, omdat ik de hele dag al van alles in mijn mond gepropt heb haha.

Vonden jullie het leuk om dit te zien?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

5 reacties

 • Annika
  8 mei 2019 om 16:14

  Dank voor het compliment :) Leuk om te horen!

 • Martijntje
  7 mei 2019 om 13:05

  Wat grappig, ik heb je site pas recent ontdekt en was van de week op zoek naar een soepje voor een verjaardag. We hadden het over hoe leuk het was om te zien hoe de kwaliteit van je foto's is gegroeid. Je kunt zo goed het verschil zien tussen de eerste foto's en de nieuwste... Superfijne site met lekkere recepten!

 • Pauline
  6 mei 2019 om 15:11

  Dankjewel, dat vat het wel samen inderdaad :)

 • Marja Verheijen
  6 mei 2019 om 11:42

  Heel leuk om een keer te lezen. Gewoon hard werken en een strakke planning om ons allerlei lekkers te presenteren, mooi hoe jullie dat samen doen!

 • Alie
  6 mei 2019 om 10:37

  Lekker taartjes proeven !!

Reactie plaatsen