foodstyling

Behind the scenes: Een kookdag in foto’s

Op Instagram vroegen jullie laatst of ik eens wat story’s tijdens een kookdag wilde laten zien. Maar natuurlijk! Sinds ongeveer 3 jaar hebben Annika en ik een lekker werkritme ontwikkeld als het gaat om het maken van recepten voor de website. Voorheen toen ik nog alles alleen deed, kookte ik bijna iedere dag wat nieuws. Dan maakte ik ook meteen een foto. In de zomer ging dat altijd prima, maar in de winter was het een race tegen de klok omdat het tegen vieren al donker werd. Te donker voor het maken van een mooie foodfoto dus met als gevolg dat ik om twee uur al bezig was met mijn avondeten en mijn hele planning in de soep liep.

Toen Annika eind 2015 erbij kwam hebben we heel snel kookdagen ingelast. Op deze dagen kook ik zo’n 8 – 10 recepten en Annika zet alles op de foto en doet de foodstyling. Veel efficiënter werken en ook veel fijner, we doen nu ieder waar we goed in zijn. Achter de schermen ziet dat er zo uit.

Het begint allemaal met het creëren van recepten. Ik werk alle recepten grof uit in mijn kookschrift. De ideeën haal ik van To Cook lijstje. In dit artikel vertel ik meer over hoe ik toch altijd tot ideeën kom? De boodschappen laat ik meestal bezorgen. Wel zo handig. Verse ingrediënten zoals vis, vlees of bepaalde groentes halen we vaak lastminute op.

kookdag

We beginnen meestal rond tienen. Vaak ben ik dan al bezig met de voorbereidingen. Vooral als ik veel hoofdgerechten ga maken, bereid ik alvast wat voor. Ook cake, taarten en koekjes maak ik vaak de avond van tevoren. Anders is het niet te doen op één dag.

pauline

Ik kook non-stop en in de tussentijd houd ik alle notities bij in mijn kookschrift. Hoeveel gram spinazie heb ik gebruikt, hoe lang moet het in de oven? Wat heb ik nog extra toegevoegd etc.

servies

We maken voor de foto’s gebruik van speciaal servies dat we in de loop der jaren verzameld hebben. We zoeken altijd naar mooie items. Sindskort heb ik hier een hele mooie plek voor, namelijk in een lade onder mijn eettafel bankje. Voorheen stond dit allemaal tijdens ons eigen servies. Je begrijpt misschien dat Maurits daar af en toe gek van werd.

Annika maakt alles foto’s. We hebben een hele simpele setting van een plank, met een reflector en een statief.  Annika  kan ook heel goed uit de hand fotograferen, ze gebruikt het statief bijna niet.

props

Met props kleed ze het gerecht aan. Dus een mooi servet erbij, een mooi bestekje (ook allemaal verzameld in de loop der jaren) en een glas met drinken. Op deze manier gaat de foto wat meer leven en vertelt het echt een verhaal. Ook maken we vaak gebruik van de ingrediënten die in het gerecht verwerkt zijn. Foodstyling is echt een vak apart. Annika heeft het zichzelf (door middel van workshops en heel veel oefenen) aangeleerd. Grappig detail, we volgden ooit een leuke workshop bij Marianne, die nu ook recepten voor ons creëert.

foodstyling

Klik klik klik! Ik denk dat Annika max. 15 foto’s per gerecht maakt, dan staat het er wel op. Ze is per recept ongeveer 20 minuten bezig. Door haar ervaring weet ze gewoon heel goed wat wel en wat niet werkt. En dat zie je terug in de mooie foto’s die ze maakt.

kookdag

Alles wat op de foto staat, komt terug de keuken in. Daar doe ik het in bakjes. Deze bakjes gaan in de vriezer, in de koelkast of met Annika mee naar huis. Het voordeel van zo’n kookdag is dat je de rest van de week niet meer hoeft te koken. Zoete dingen zoals taarten en cakes gaan vaak naar mijn ouders. Mijn moeder komt tijdens een kookdag vaak toevallig langs 😉

En een deel eten we tussen de middag als lunch.

koelkast

En aan het einde van de dag, ziet de koelkast er zo uit. Helemaal volgepropt met eten. Het zijn Maurits zijn favoriete dagen, want hij kan als hij thuiskomt uit zijn werk kiezen uit zoveel lekkers. Ik heb zelf vaak geen trek meer, omdat ik de hele dag al van alles in mijn mond gepropt heb haha.

Vonden jullie het leuk om dit te zien?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in