pauline kookt Koken zonder gas

Van gas naar inductie, hoe bevalt mij dat?

Vanaf 2040 wil Haarlem van het aardgas af zijn. Dat lijkt ver weg, maar de tijd vliegt voorbij. Wij zetten steeds kleine stapjes in de goede richting. De eerste is dat we een spaarpomp hebben die het gasverbruik reduceert en ten tweede kook ik nu op inductie. Mijn grootste weerstand tegen inductie was eigenlijk vooral de uitstraling. Ik vind een mooi gasfornuis stoer staan in de keuken. En het leek me ook best wel een gedoe om van gas naar inductie te gaan. In deze blog deel ik mijn ervaringen met koken op inductie, wat ik ervan vind en waar je op moet letten?

De voordelen van inductie

Ik heb inmiddels regelmatig op inductie gekookt. Vaak op locatie maar nu ook thuis. De belangrijkste voordelen zijn dat het heel snel gaat, een pan water breng je (indien je geen kokend waterkraan hebt) zo aan de kook. Ook zijn de temperaturen makkelijk te reguleren. Een groot pluspunt vind ik dat het veiliger is, in mijn vorige blog vertelde ik al dat mijn gaspitten een beetje wiebelig zijn en dat vind ik zeker met kleine kinderen in de buurt best gevaarlijk. Bij koken op inductie komt er geen vuur aan te pas, de kookplaten koelen snel af en alleen de onderkant van de pan wordt heet. In mijn ogen een stuk veiliger. En nog een voordeel, het is makkelijk schoon te houden. Even met een doekje erover en schoon is je kookplaat. Ook dat is fijn.

Hoe fijn is het dat wanneer je een etentje geeft, je je niet druk hoeft te maken of je vlees wel goed gegaard is?

Pauline

Welke kookplaat heb ik?

Ik heb de nieuwste kookplaat van AEG (de SVI84881FB) in mijn keuken, deze past mooi bij mijn AEG stoomoven (ja het oog wil ook wat). De AEG SensePro heeft de iF designaward gewonnen, dus qua uiterlijk en design zit het helemaal goed. Er zitten heel veel snufjes op. Maar het is ook echt een hulp in de keuken. Er zit namelijk een ingebouwde kerntemperatuursensor in en dit betekent dat je altijd perfect biefstukjes krijgt. Hoe fijn is het dat wanneer je een etentje geeft, je je niet druk hoeft te maken of je vlees wel goed gegaard is? Dit kan nu gewoon niet meer mislukken, met trots kan jij je steaks serveren.

De kerntemperatuursensor is geheel draadloos, middels de sensor wordt de juiste kerntemperatuur gemeten. Superhandig. En voor de superchefs onder ons, je kan hiermee dus ook helemaal losgaan met Sousvide bereidingen (dat is vacuüm garen in een waterbad). Daarnaast kan je met de kook- en bakassistent diverse programma’s selecteren. Stap voor stap begeleidt de kookplaat je tijdens het bereiden van gepocheerde eieren, gebakken vis of garnalen of perfect gegaarde rijst.  Verder is hij gewoon heel handig in gebruik. Hij bevat 4 pitten, maar wat ik vooral heel tof vind is de grillplaat. Deze leg je op de kookplaat en hierop kan je heerlijk groente, wraps, vlees of vis grillen. Ik ben er superblij mee.

pauline kookt Koken zonder gas
van gas naar inductie

En nu nieuwe pannen?

Daar was ik dus ook een beetje bang voor, dat ik mijn hele pannenset moest vervangen. Dat hoeft dus niet.  Er zijn 2 simpele trucjes om te checken of je pan geschikt is voor inductie. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie, dit kan je heel gemakkelijk checken met behulp van een magneetje. Blijft deze kleven aan de onderkant van de pan? dan kan je de pan in principe gebruiken op je kookplaat. Zo niet? dan is je pan helaas niet geschikt voor inductie. Een andere reden is dat pannen die reed gebruikt zijn voor gas, krom kunnen trekken of beschadigd kunnen raken door het gasfornuis. Het is voor koken op inductie belangrijk dat de bodem van de pan, de kookplaat op alle punten raakt. Zet je pan dus op het aanrechtblad en kijk of hij vlak is aan de onderkant. Wiebelt hij? Dan is hij helaas toch krom getrokken en niet meer geschikt.

Daarnaast moet je vanwege de krasgevoeligheid van de kookplaat, checken of de bodem nog glad is. Dit gaat heel gemakkelijk door je pan over een vel krantenpapier te halen. Laat hij haaltjes achter in de krant, dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de krant volledig intact dan kan je de pannen gerust gebruiken. En als laatste kan je de pannen testen door er simpelweg wat water in te koken, gaat dat goed en snel, dan kun je de pannen nog prima gebruiken.  Ik heb desondanks toch wel een aantal pannen moeten vervangen, maar mijn geliefde Creuset (gietijzer kan dus altijd) doet het gelukkig perfect.

aeg inductie

En hoe bevalt het nu?

De allereerste keer dat ik op inductie kookte vond ik het enorm wennen. Maar ik merk toch dat ik in de afgelopen jaren veel ervaring heb opgedaan. Het is gewoon een kwestie van uitproberen hoe hoog iedere stand is en hoe hard het dus gaat. De AEG SensePro is gewoon heel makkelijk in gebruik. De stappen zijn heel duidelijk en in principe kan je zonder boekje aan de slag. De draadloze sensor is helemaal top, ik had een perfect gegaarde biefstuk. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend. Van gas naar inductie bleek dus helemaal geen gedoe. Ok behalve dan dat er een extra groep electriciteit aangemaakt moest worden, maar dat kon mooi tegelijk met onze verbouwing. De AEG SensePro staat prachtig in onze vernieuwde keuken, ik heb er veel plezier van en ik heb geen gedoe meer met schoonmaken. Ideaal.

Meer info over de AEG SensePro en verkooppunten? Klik hier.

Kook jij op inductie?

van gas naar inductie

Dit bericht is in samenwerking met AEG, lees mijn disclaimer.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in