Menu

Van gas naar inductie, hoe bevalt mij dat?

Vanaf 2040 wil Haarlem van het aardgas af zijn. Dat lijkt ver weg, maar de tijd vliegt voorbij. Wij zetten steeds kleine stapjes in de goede richting. De eerste is dat we een spaarpomp hebben die het gasverbruik reduceert en ten tweede kook ik nu op inductie. Mijn grootste weerstand tegen inductie was eigenlijk vooral de uitstraling. Ik vind een mooi gasfornuis stoer staan in de keuken. En het leek me ook best wel een gedoe om van gas naar inductie te gaan. In deze blog deel ik mijn ervaringen met koken op inductie, wat ik ervan vind en waar je op moet letten?

De voordelen van inductie

Ik heb inmiddels regelmatig op inductie gekookt. Vaak op locatie maar nu ook thuis. De belangrijkste voordelen zijn dat het heel snel gaat, een pan water breng je (indien je geen kokend waterkraan hebt) zo aan de kook. Ook zijn de temperaturen makkelijk te reguleren. Een groot pluspunt vind ik dat het veiliger is, in mijn vorige blog vertelde ik al dat mijn gaspitten een beetje wiebelig zijn en dat vind ik zeker met kleine kinderen in de buurt best gevaarlijk. Bij koken op inductie komt er geen vuur aan te pas, de kookplaten koelen snel af en alleen de onderkant van de pan wordt heet. In mijn ogen een stuk veiliger. En nog een voordeel, het is makkelijk schoon te houden. Even met een doekje erover en schoon is je kookplaat. Ook dat is fijn.

Hoe fijn is het dat wanneer je een etentje geeft, je je niet druk hoeft te maken of je vlees wel goed gegaard is?

Welke kookplaat heb ik?

Ik heb de nieuwste kookplaat van AEG (de SVI84881FB) in mijn keuken, deze past mooi bij mijn AEG stoomoven (ja het oog wil ook wat). De AEG SensePro heeft de iF designaward gewonnen, dus qua uiterlijk en design zit het helemaal goed. Er zitten heel veel snufjes op. Maar het is ook echt een hulp in de keuken. Er zit namelijk een ingebouwde kerntemperatuursensor in en dit betekent dat je altijd perfect biefstukjes krijgt. Hoe fijn is het dat wanneer je een etentje geeft, je je niet druk hoeft te maken of je vlees wel goed gegaard is? Dit kan nu gewoon niet meer mislukken, met trots kan jij je steaks serveren.

De kerntemperatuursensor is geheel draadloos, middels de sensor wordt de juiste kerntemperatuur gemeten. Superhandig. En voor de superchefs onder ons, je kan hiermee dus ook helemaal losgaan met Sousvide bereidingen (dat is vacuüm garen in een waterbad). Daarnaast kan je met de kook- en bakassistent diverse programma’s selecteren. Stap voor stap begeleidt de kookplaat je tijdens het bereiden van gepocheerde eieren, gebakken vis of garnalen of perfect gegaarde rijst.  Verder is hij gewoon heel handig in gebruik. Hij bevat 4 pitten, maar wat ik vooral heel tof vind is de grillplaat. Deze leg je op de kookplaat en hierop kan je heerlijk groente, wraps, vlees of vis grillen. Ik ben er superblij mee.

En nu nieuwe pannen?

Daar was ik dus ook een beetje bang voor, dat ik mijn hele pannenset moest vervangen. Dat hoeft dus niet.  Er zijn 2 simpele trucjes om te checken of je pan geschikt is voor inductie. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie, dit kan je heel gemakkelijk checken met behulp van een magneetje. Blijft deze kleven aan de onderkant van de pan? dan kan je de pan in principe gebruiken op je kookplaat. Zo niet? dan is je pan helaas niet geschikt voor inductie. Een andere reden is dat pannen die reed gebruikt zijn voor gas, krom kunnen trekken of beschadigd kunnen raken door het gasfornuis. Het is voor koken op inductie belangrijk dat de bodem van de pan, de kookplaat op alle punten raakt. Zet je pan dus op het aanrechtblad en kijk of hij vlak is aan de onderkant. Wiebelt hij? Dan is hij helaas toch krom getrokken en niet meer geschikt.

Daarnaast moet je vanwege de krasgevoeligheid van de kookplaat, checken of de bodem nog glad is. Dit gaat heel gemakkelijk door je pan over een vel krantenpapier te halen. Laat hij haaltjes achter in de krant, dan is hij niet geschikt voor inductie. Blijft de krant volledig intact dan kan je de pannen gerust gebruiken. En als laatste kan je de pannen testen door er simpelweg wat water in te koken, gaat dat goed en snel, dan kun je de pannen nog prima gebruiken.  Ik heb desondanks toch wel een aantal pannen moeten vervangen, maar mijn geliefde Creuset (gietijzer kan dus altijd) doet het gelukkig perfect.

En hoe bevalt het nu?

De allereerste keer dat ik op inductie kookte vond ik het enorm wennen. Maar ik merk toch dat ik in de afgelopen jaren veel ervaring heb opgedaan. Het is gewoon een kwestie van uitproberen hoe hoog iedere stand is en hoe hard het dus gaat. De AEG SensePro is gewoon heel makkelijk in gebruik. De stappen zijn heel duidelijk en in principe kan je zonder boekje aan de slag. De draadloze sensor is helemaal top, ik had een perfect gegaarde biefstuk. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend. Van gas naar inductie bleek dus helemaal geen gedoe. Ok behalve dan dat er een extra groep electriciteit aangemaakt moest worden, maar dat kon mooi tegelijk met onze verbouwing. De AEG SensePro staat prachtig in onze vernieuwde keuken, ik heb er veel plezier van en ik heb geen gedoe meer met schoonmaken. Ideaal.

Meer info over de AEG SensePro en verkooppunten? Klik hier.

Kook jij op inductie?

Dit bericht is in samenwerking met AEG, lees mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

22 reacties

 • Pauline
  6 mei 2019 om 15:14

  Je hebt dus ook inductie platen met een wokbrander ernaast. Ik heb nu gekozen voor een grillplaat en die vind ik echt superfijn.

 • Anita Wilems
  5 mei 2019 om 13:20

  Zo te lezen gaat het wennen uiteindelijk best snel. Wij denken ook wel eens om onze gasplaat te vervangen door een inductie. Maar vind het wel jammer, deels om dezelfde reden als jij - want minder mooi om te zien - maar ook omdat die van ons nog niet zo oud is. In 2011 nieuw, samen met de keuken. Ik gebruik onze wokbrander heel veel. Daar ben ik dus heel blij mee, maar vraag me af hoe dat op inductie werkt. Hebben ze jou daar iets over verteld?

 • Annika
  1 mei 2019 om 12:50

  Graag gedaan en wat fijn dat het jou zo goed bevalt :)

 • Annika
  1 mei 2019 om 12:48

  Ah leuk! Veel plezier alvast met je nieuwe keuken!

 • lydia Kamp
  1 mei 2019 om 12:29

  In mijn huis kun je alleen op elektra koken, Ik kocht bij de Aldi twee eenpits kookplaatjes,. heel simpel, de ene ging 6 jaar mee. Toen heb ik er een gekocht op internet een "Konig" tweepits met een snoer. Kook er nu al 6 jaar op. Heel eenvoudig. ik heb ook een magnetron en een oven dus ben ik heel tevreden. Ik heb nog een eenpits staan, die is voor nood of om uit te lenen. Dank voor je lekkere recepten.

 • Helen
  1 mei 2019 om 08:49

  Ik krijg in mijn nieuwe keuken dezelfde kookplaat van AEG, met de bijbehorende afzuigkap. Zet je het gas hoger, dan gaat de afzuigkap iets harder zuigen. Heb zo'n zin in mijn nieuwe keuken!

 • ronald
  30 april 2019 om 16:29

  Ik heb n Atag met 4 inductie "branders" en 1 gas wok brander. Die laatste wordt toch het meeste gebruikt... Water koken etc gaat wel sneller op de inductieplaat. Vervelend vind ik wel dat pannen zo makkelijk verschuiven op de glasplaat (en soms weigeren de tip toetsen)

 • Annika
  23 april 2019 om 08:57

  Ja de veiligheid is een groot pluspunt inderdaad.

 • Diana Hendriksen
  22 april 2019 om 08:12

  Ik kook al meer dan tien jaar heel tevreden op inductie. Het grote voordeel is nu ook, dat ik heel veilig samen met mijn kleindochters kan koken.

 • Marina van de Meent
  16 april 2019 om 12:18

  Zelf kook ik nu ruim 23 jaar op inductie ik zou niet anders willen. Bij Siemens krijg je een kookset bij de plaat dus niets kopen. Bij mijn eerste keuken met Atag apparatuur was dat ook zo heb inmiddels 2 sets kookpannen. 3 jaar geleden onze keuken vervangen en heb ook een stoomoven en een traditionele oven. Heerlijk de groenten uit de stoomoven en grote stukken vlees bv ossenhaas sous vide gegaard.

 • Pauline
  15 april 2019 om 19:58

  Thanks Rena.

 • Pauline
  15 april 2019 om 19:58

  Oh wat een handige tip. Thanks voor het delen!

 • Pauline
  15 april 2019 om 19:57

  Dat weet ik eerlijk gezegd niet, maar in mijn geval moest het wel.

 • Pauline
  15 april 2019 om 19:57

  Oh thanks voor je feedback. Zo heb ik het geleerd.

 • Pauline
  15 april 2019 om 19:56

  Oh ja dat is even wennen natuurlijk!

 • Anne-Mieke Pertien
  13 april 2019 om 20:14

  Na mijn hele leven op gas gekookt te hebben zijn we na onze verhuizing overgegaan op inductie. Er moest ook bij ons een nieuwe groep bij. Ik was er heel snel aan gewend en zou nu niet anders meer willen, het enige lastige vind ik dat je niet altijd goed ziet of de pan goed erop staat. Ik heb bv een vierkante grillpan en dan merk ik dat er delen zijn die niet goed gegrild worden. Maar verder helemaal blij mee

 • Josee
  12 april 2019 om 10:10

  Volgens mij kan het zonder, maar dan kun je niet alle ''pitten'' gebruiken, dus ja eigenlijk moet het wel altijd

 • Maaike
  11 april 2019 om 22:39

  Gaaf die plaat met sensor. Het is trouwens niet waar dat pannen niet krom mogen zijn. Dat is helemaal niet zo erg. Dat geldt voor elektrisch koken maar een beetje een kromme pan is op inductie geen probleem, dat 'bereik' heeft die spoel echt wel. Ik vind inductie echt geweldig. Veel fijner dan gas en het schoonmaken is erg makkelijk.

 • Mariel
  11 april 2019 om 20:31

  Een extra groep aanmaken klinkt als veel werk. Moet dat altijd?

 • Josee
  11 april 2019 om 17:44

  Zeker! En ik ben fan, na er met mijn ouders mee kennis gemaakt te hebben was ik al om. Toen we verhuisd zijn zat er al een inductie plaat in, dit was een zodanig goedkope dat er niet fijn mee te werken was. Gelukkig moest de keuken vervangen worden en hebben we direct een goede van EAG geïnstalleerd. Flexzones zijn trouwens ook echt fijn!

 • cilia
  11 april 2019 om 12:08

  Sinds 'n jaar heb ik ook inductie en het bevalt mij écht prima. Oh, voor pannen die het niet 'doen' op inductie (ik heb 'n heel grote soeppan, die niet geschikt is) , je kunt hiervoor zogenaamde 'adapters' kopen. Die leg je op de inductieplaat, pan erop en voilà, het werkt. De adapter wordt heet en geeft die warmte door aan je pan. Dus m'n grote soeppan (meer dan 10 liter, denk ik) werkt ook op inductie, Jippie

 • Rena
  11 april 2019 om 08:35

  I have induction and I love it! xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.