Menu

Hoe vaak eet ik vlees? – Nationale week zonder vlees

Het is deze week de Nationale week zonder vlees. Een initiatief van Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër. Vorig jaar was een groot succes, dus een vervolg kon niet uitblijven. Ik vind het supergoed dat hier aandacht aan wordt besteed. Wist je dat wanneer je een week geen vlees eet, je 130 liter water, 76 km autorijden en 770 gram dierenvlees bespaard. Ik heb al heel veel documentaires (zoals Cowspiracy) hierover gezien en ben mij dus bewust wat vlees eten met het milieu en ook je gezondheid doet. Maar ik ben geen vegetariër. Bewustwording is wel een eerste stap om beter voor jezelf en het milieu te zorgen, daarom is het belangrijk dat er veel aandacht is voor dit onderwerp.

Geen vegetariër

Ik eet wel vlees, maar kies er dan wel bewust voor. Ik eet denk ik max. 3 dagen per week vlees. Niet alleen omdat dit beter voor het milieu is, maar ook voor mijn gezondheid. Daarnaast houd ik heel erg van groente en kaas en kan je daarmee volop variëren. Van groenteburgers, tot bloemkoolsteak en van vega bolognese tot gehaktballetjes van linzen. Van vleesvervangers moest ik eerst niet zoveel hebben, maar tegenwoordig zijn er echt goede alternatieven. Ik eet nu bijna wekelijks een vleesvervanger, vooral de kaasburgers zijn favoriet hier.

Goed vlees, bestaat dat wel?

Het is natuurlijk een beetje krom om te zeggen dat je alleen goed vlees eet. Want hiervoor moet alsnog een dier gedood worden. Toch vind ik dat er wel verschil is tussen goed vlees en niet zo goed vlees. En met niet zo goed, bedoel ik de kiloknallers, dat is echt een schrijnend verhaal. Ik vind dat je voor een mooi stukje vlees, een eerlijke prijs moet betalen. Dat die dan vele malen hoger is vind ik terecht. Bij goed vlees denk ik aan boerderijdieren die een goed leven hebben gehad, of biologisch vlees. Als ik er goed over nadenk blijft het cru en als ik op de Lindenhoff tussen de varkens sta, voel ik me ook wel een beetje een verrader. Maar toch blijf ik voor goed en bewust vlees kiezen. Omdat ik het lekker vind. Is dat egoïstisch? Misschien wel.

Vegetarische week

Wij delen iedere week minsten één vegetarisch recept. We zijn er dol op en  we willen jullie laten zien dat er zoveel mogelijkheden zijn. Voornamelijk met groente en kaas, maar ook met vleesvervangers en peulvruchten. Deze week staat bij ons helemaal in het teken van vegetarische gerechten. Morgen komt er een lekker curry voorbij, waarbij je de kip echt niet gaat missen en woensdag een heerlijke soep. Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan hier.

Ik ben wel benieuwd, ben jij vegetariër? En hoe denk jij over het eten van vlees?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

12 reacties

 • Pauline
  25 maart 2019 om 10:02

  Heb je wel de laatste update geïnstalleerd? Anders even verwijderen en opnieuw installeren.

 • Jana
  21 maart 2019 om 17:13

  Update: het verwijderen en gerinstalleren van de app verhelpt het probleem. Een nieuwere versie installeren verhielp het niet. Ik ben vooral blij dat het vteeug werkt.

 • Jana
  21 maart 2019 om 16:29

  Ja. Probeer de app maar eens op een android telefoon. Dit werkt niet goed meer sinds de vernieuwde website. Veel gerechten komen er ook niet meer automatisch op

 • Pauline
  18 maart 2019 om 09:21

  Heb je de laatste update geïnstalleerd?

 • Jana
  14 maart 2019 om 22:52

  Ik kan de tekst niet lezen via de app :-(

 • Anouk
  12 maart 2019 om 09:21

  Sinds twee jaar eet ik geen vlees meer (maar nog wel vis) en ben ik dus pescotariër. Deze week ga ik als extra'tje ook geen vis eten. Voor mij zijn het allemaal kleine bewuste stapjes tot kinderen. Nof steeds droom ik over biefstuk en ik kan me zo goed herinneren hoe kip smaakt. Voor mij is het dus best lastig om het te laten staan en daarom ben ik blij met de alternatieven.

 • Christianne
  11 maart 2019 om 17:51

  Toch vraag ik me af of kaas nou echt beter is dan vlees. Kaas is ook een dierlijk product, voor de productie zijn (vooral) koeien nodig met alle uitlaatgassen en milieubelasting van dien. Ik denk dat kippenvlees nog minder belastend is dan kaas, maar zeker weten doe ik het niet. Ik kies liever voor vleesvervangers op basis van peulvruchten.

 • Maya75
  11 maart 2019 om 16:34

  Wij (gezin met 2 pubers) eten doordeweeks meestal geen vlees bij het avondeten. Als we wel vlees eten is dat biologisch. Vegetarisch koken vind ik niet moeilijk, inspiratie en recepten haal ik van deze website (en vergelijkbare) en van de magazines van de supermarkten. Ik vind koken en nieuwe dingen uitproberen leuk, dat scheelt wel. Ik vind de week zonder vlees een goed initiatief, alleen jammer dat dit zoveel controverse oproept. De echte carnivoren voelen zich in het nauw gedreven met (op twitter) veel flauwe tweets tot gevolg. Jammer... @Martine01: ik denk dat jullie alleen maar profijt gaan hebben van de zogenaamde flexitariers. Zij eten wel vlees maar dan bewuster, zoals je zegt: minder maar wel beter vlees. Zij zullen eerder kiezen voor verantwoord (en iets duurder) vlees zoals jullie ‘produceren’ :-)

 • Tamar
  11 maart 2019 om 16:33

  Ik eet al 18 jaar vegetarisch.... voedt mij kinderen ook zonder vlees op en voel me hier heel goed bij. In eerste instantie werd ik vegetariër voor mijn eigen gezondheid. Gelukkig weet ik dat ik ook heel goed bezig ben voor dier en milieu. Daar mijmer is 's avonds wel eens over, als ik wat langer onder de douche sta.... dat mag ik dan wel, vind ik?

 • Joke
  11 maart 2019 om 14:29

  Ik ben ook geen vegetariër. Maar eet misschien maar 2 keer per week vlees of vis. Ten eerste omdat het voor mij niet elke dag hoeft. Maar zeker ook omdat het beter is voor de dieren en het milieu. Er zijn zoveel opties om ook lekker en gezond te blijven eten. Ik vind de week zonder vlees een heel goed initiatief! ?

 • Jip
  11 maart 2019 om 09:38

  Weet je ook hoe het met vis zit?

 • Martine01
  11 maart 2019 om 09:31

  Wij hebben een boerderij met Lakenvelders, Wagyu's en Mangalica varkens die bij ons een enorm goed leven hebben. Voor mijn dagelijks brood heb ik klanten die vlees kopen wel hard nodig. Maar toch staan ook wij voor een toekomst met minder maar béter vlees! Ik doe daarom mee met deze nationale week zonder vlees....

Reactie plaatsen