Hoe vaak eet ik vlees? – Nationale week zonder vlees

Het is deze week de Nationale week zonder vlees. Een initiatief van Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër. Vorig jaar was een groot succes, dus een vervolg kon niet uitblijven. Ik vind het supergoed dat hier aandacht aan wordt besteed. Wist je dat wanneer je een week geen vlees eet, je 130 liter water, 76 km autorijden en 770 gram dierenvlees bespaard. Ik heb al heel veel documentaires (zoals Cowspiracy) hierover gezien en ben mij dus bewust wat vlees eten met het milieu en ook je gezondheid doet. Maar ik ben geen vegetariër. Bewustwording is wel een eerste stap om beter voor jezelf en het milieu te zorgen, daarom is het belangrijk dat er veel aandacht is voor dit onderwerp.

Ratatouille recept

Geen vegetariër

Ik eet wel vlees, maar kies er dan wel bewust voor. Ik eet denk ik max. 3 dagen per week vlees. Niet alleen omdat dit beter voor het milieu is, maar ook voor mijn gezondheid. Daarnaast houd ik heel erg van groente en kaas en kan je daarmee volop variëren. Van groenteburgers, tot bloemkoolsteak en van vega bolognese tot gehaktballetjes van linzen. Van vleesvervangers moest ik eerst niet zoveel hebben, maar tegenwoordig zijn er echt goede alternatieven. Ik eet nu bijna wekelijks een vleesvervanger, vooral de kaasburgers zijn favoriet hier.

Goed vlees, bestaat dat wel?

Het is natuurlijk een beetje krom om te zeggen dat je alleen goed vlees eet. Want hiervoor moet alsnog een dier gedood worden. Toch vind ik dat er wel verschil is tussen goed vlees en niet zo goed vlees. En met niet zo goed, bedoel ik de kiloknallers, dat is echt een schrijnend verhaal. Ik vind dat je voor een mooi stukje vlees, een eerlijke prijs moet betalen. Dat die dan vele malen hoger is vind ik terecht. Bij goed vlees denk ik aan boerderijdieren die een goed leven hebben gehad, of biologisch vlees. Als ik er goed over nadenk blijft het cru en als ik op de Lindenhoff tussen de varkens sta, voel ik me ook wel een beetje een verrader. Maar toch blijf ik voor goed en bewust vlees kiezen. Omdat ik het lekker vind. Is dat egoïstisch? Misschien wel.

groene shakshuka

Vegetarische week

Wij delen iedere week minsten één vegetarisch recept. We zijn er dol op en  we willen jullie laten zien dat er zoveel mogelijkheden zijn. Voornamelijk met groente en kaas, maar ook met vleesvervangers en peulvruchten. Deze week staat bij ons helemaal in het teken van vegetarische gerechten. Morgen komt er een lekker curry voorbij, waarbij je de kip echt niet gaat missen en woensdag een heerlijke soep. Zoek je nog meer inspiratie, kijk dan hier.

Ik ben wel benieuwd, ben jij vegetariër? En hoe denk jij over het eten van vlees?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in