fbpx
Menu

7 foodtrends van 2019 volgens Pauline

Wat gaat er in 2019 gebeuren op het gebied van food? Oftewel, wat zijn de foodtrends van 2019? Ik vertel het je in dit artikel. Net als ieder jaar doe ik een voorspelling voor de foodtrends van het komende jaar. Wat gaan we eten, waar gaan we eten en hoe eten we? Lees snel verder voor mijn voorspellingen.

Terugblik 2018
Maar eerst nog even een terugblik van het afgelopen jaar. We zagen de “All day restaurants” als paddenstoelen uit de grond schieten. Restaurants met één menukaart voor de hele dag. Zo kun je gerust eggs benedict bestellen om vier uur ’s middags. Ik vind het top! Ook zien we dat er meer geëxperimenteerd wordt met groente. De pizzabodems van groente zijn niet meer weg te denken, maar ook pasta’s en wraps kwamen voorbij. Wij verwachten dat deze trend zich in 2019 nog verder zal ontwikkelen.

2018 stond verder in het teken van alles thuis laten bezorgen. Thuis boodschappen laten bezorgen, gezonde gerechten en lekkere gerechten van restaurants. Maar ook foodboxen, producten rechtstreeks van de boerderij, brownies, alles wordt tot aan de deur bezorgd en daar maken we maar wat graag gebruik van. Buiten de deur eten deden we ook volop, maar dan wel “fast casual”. Even snel en laagdrempelig een hapje eten buiten de deur. Ook de Aziatische keuken weten we steeds vaker te vinden. Dim summen was hot in 2018 net als de Poke bowl. Sowieso zagen we alles in kommen voorbij komen, van gezonde ontbijtjes, tot voedzame lunches en avondmaaltjes zoals een burrito- of sushibowl. Ja Bowl Food was het allemaal in 2018.

sushi bowl recept

Foodtrends 2019, wat gaan we zien en proeven in het nieuwe jaar?

Nog meer vega(n)
Deze trend is in 2018 al ingezet met het grote, nieuwe aanbod aan vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld aan het assortiment van de Vegetarische Slager, maar ook de vega rookworsten. We zullen steeds meer vleesvervangers gaan eten en met name vleesvervangers met groenten in de hoofdrol. In plaats van een hele kip eten we een hele bloemkool of knolselderij. Plantbased eten wordt steeds meer ‘gewoon’. Denk ook aan de vele alternatieven van zuivel, overal kan je nu wel een haver cappuccino bestellen of ontbijtjes met amandelmelk. Daarnaast ontstaan er steeds meer vega(n) restaurants of in iedere geval meer vega(n) opties op de kaart. De tijd van alleen een salade geitenkaas is voorbij.

Plantaardige melk test

Red velvet is de nieuwe Salted caramel
Heel eerlijk? De caramel zeezout producten komen mij al een tijdje de neus uit. Move over, zeezout caramel, in 2019 draait het om Red velvet. En niet alleen red velvet cake, maar ook red velvet chocola, koekjes muffins of red velvet koffie. Yum! Sowieso zie je steeds meer gekke smaakcombinaties voorbij komen. We kennen natuurlijk de chocola met gekke smaken zoals drop, matcha, chili of quinoa. Maar inmiddels zie je ook 20 verschillende smaken pindakaas in de winkel liggen en chips (met truffel of azijn), worst, popcorn en drankjes in verschillende variaties. Ik denk dat deze trend zich nog wel even voortzet.

Beter verpakken
We worden steeds duurzamer. We willen geen groente kopen dat in plastic verpakt is en ook de plastic rietjes gaan de deur uit. Die vervangen we voor een rvs of bamboe versie. We nemen onze eigen tas mee naar de supermarkt en letten veel meer op de verpakkingen van producten. Hoe minder afval, hoe beter. Ook zijn er supermarkten die speciale herbruikbare netjes aanbieden voor je groente een fruit. Lidl is daarmee begonnen, maar andere supermarkten volgden al snel. En veel meer producten worden verpakt in karton (denk aan de ijsbekers) of in biologisch afbreekbare materialen. Goede zet!

Gezonder genieten
Het jaar 2019 zal in het teken staan van gezonder genieten. We willen af en toe wel wat lekkers eten, maar het mag niet te ongezond zijn.  Het hoeven ook geen superfoods te zijn. Lekker, maar toch verantwoord, dat is het nieuwe credo. Ook zie je steeds meer foodswaps, pizzabodems van bloemkool, pasta van biet of burgers van broccoli. Ook de gezondere versies van lekkere producten zul je steeds vaker tegenkomen. Denk aan low calorie ijs en vegan junkfood. Ook wij zijn hier druk mee bezig, daar ga je binnenkort meer over lezen. Houd de website dus goed in de gaten.

taart met banaan

Snel, makkelijk en gezond
We willen steeds sneller, steeds makkelijker en steeds gezonder eten. Kant-en-klare verspakketten (zelfs het kerstmenu was op deze manier verkrijgbaar) zal je steeds meer zien, van soepen tot stoofschotels tot lekkere curry’s, er is voor ieder wat wils. En de foodboxen blijven hier ook op inspelen met hun Quick en Easy meals, evenals de gezonde opties die je via Deliveroo kunt bestellen. In Nederland zijn we allemaal druk, we werken, de kinderen moeten van school gehaald worden en dan moet er ook nog fatsoenlijk gegeten worden. Het liefst staan we niet langer dan een half uur in de keuken. Ook op onze blog vind je alleen maar makkelijk recepten. Maar wel gerechten die tegelijk ook mooi en lekker zijn, want op smaak willen wij niet inleveren.

Eten uit Israël – TLV
De Midden Oosterse keuken staat al wat langer op de kaart (ik ben al jaren fan). Door chefs zoals Ottolenghi zijn ingrediënten als za’atar, sumak en granaatappelmelasse ons niet meer onbekend. Sinds vorig jaar was daar ineens Jigal Krant, die ons meenam in de eetcultuur van Tel Aviv. Eten is daar echt een feestje. Restaurants zijn net clubs, met DJ’s en feestende mensen op de bar. En natuurlijk wordt er supergoed gegeten. In de clubs, maar ook op straat. Israëlisch streetfood zoals de bekende pita’s met falafel of gehaktballetjes kan je overal krijgen. Ik moedig deze trend alleen maar aan want ik ben dol de Israëlische keuken. Ik verwacht dat deze producten komend jaar nog makkelijker verkrijgbaar zullen zijn en dat we ook meer restaurants gaan zien in dit thema.

foodtrends 2019
Goodbye sushi – Hello Hot Pot
Sushi kennen we nu allemaal wel. Dat is nu het nieuwe “all you can eat” principe geworden. Tijd voor wat anders.  Sushi mag blijven, maar het mag wel weer wat minder doorsnee worden. Waar we in 2018 op veel plekken Dim Sum tegen kwamen (dat zijn kleine deegkussentjes met een heerlijke groente, vlees of visvulling) gok ik dat we in 2019 overal de Chinese Hot Pot op de kaart zien staan. Het is gezond en past ook helemaal in de trend van eatertainment (iets leuk doen/beleven rondom je maaltijd). Deze Chinese fondue bestaat uit heel veel groente, maar ook vlees en vis dat je gaart in de bouillon. Bij de Chin Chin Club in Amsterdam kan het al. Gezellig met je vrienden een avondje hotpotten. Maar geloof mij, dit kan straks ook op andere plekken in het land.

Welke foodtrends denk jij dat we in 2019 veel gaan zien?

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

6 reacties

  • Gerda
    9 januari 2019 om 11:00

    Oeeh de recepten van de prachtige foto's met de poke bowl en banaan komen nog online?

    Beantwoorden
  • Annika
    10 januari 2019 om 08:22

    Yes, de poke bowl staat al online!

    Beantwoorden
  • Marja Boersma
    8 januari 2019 om 16:17

    Ik ben niet zo weg van Red Velvet. Al de kleurstof die er in moet, dat kan toch ook niet gezond zijn? En er gaat altijd buitensporig veel roomkaas tussen, op en omheen. Ik lust echt wel roomkaas, maar zó veel dat je de cake niet meer proeft...br, ik moet er niet aan denken! Het is uiteindelijk chocoladecake met kleurstof, nou geef mij dan maar gewoon ouderwets een brownie of een flourless chocoladecake. Ook niet echt supergezond Maar wel veel puurder omdat er gewoon normale producten inzitten en geen flesje vol kleurstof en bergen roomkaas!

    Beantwoorden
  • Annika
    8 januari 2019 om 18:29

    Smaken verschillen gelukkig en je hoeft de trends natuurlijk niet te volgen ;)

    Beantwoorden
  • Jolanda
    4 januari 2019 om 20:12

    Ik ben niet zo kapot van Red Velvet... en sommige trends zijn in de Randstad al over hun hoogtepunt maar daar buiten niet eens verkrijgbaar. Thuisbezorgen door eetgelegenheden gebeurd bijvoorbeeld niet veel in een plattelandsgemeente.

    Beantwoorden
  • Ilse
    3 januari 2019 om 10:52

    Heerlijke trends! Voor de 1e verjaardag van mijn dochter wil ik heel graag een red velvet taart maken. Heb jij een goed recept?

    Beantwoorden

Reactie plaatsen