Menu

Kerstontbijt: Mini kerststolletjes met amandelspijs

Als er één ding is, waar ik mij iedere kerst weer op verheug dan is het wel de kerststol. Ik ben dol op dit feestbrood. Meestal bestel ik er ieder jaar 2, eentje eet ik dan al voor de kerstdagen op. Dit jaar ga ik voor een mini kerststol met spijs en vandaag deel ik het recept met jullie. De kerststolletjes waren echt mega goed gelukt, ze waren luchtig en licht zoet. Precies zoals ik hem wil. Ik eet ze altijd met een flinke lik roomboter, echt genieten is dat.

Zelf brood bakken
En terwijl ik het deeg aan het kneden was bedacht ik mij weer dat ik dit veel vaker moet doen. Zelf brood bakken is zo leuk om te doen. Het is gewoon pure magie. Dat je van bloem, zout, water en gist zoiets moois kunt maken is toch fantastisch? Ok in deze kerststol gaan iets meer ingrediënten, maar dit is de basis. En die kan je verder zo lekker maken als je zelf wilt. In de kerststol gaat uiteraard melk en roomboter voor een extra zacht en rijk brood. Verder voeg ik rozijnen, krenten, noten en sukade toe dat zijn toch wel dé ingrediënten voor een kerstbrood. En natuurlijk amandelspijs. Ik heb deze keer kant en klaar gebruikt, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken.

Heb jij de Uit Pauline’s keuken app al? Download hem gratis in de Google Play Store of de Apple store.

Mijn kerstdagen
En dan is het bijna zover, nog 2 nachtjes slapen en dan is het kerst. Wij vieren eerste kerstdag bij Annika thuis. We gaan kalkoen eten. Ik hoef zelf niks te doen, dat vind ik ook wel eens fijn. Tweede kerstdag komt mijn schoonfamilie en gaan we gourmetten. ik houd dus heel erg van gourmetten. Who’s with me? En natuurlijk gaan we ook met zijn drietjes ontbijten. Ik weet nog dat ik het vorig jaar zo bijzonder vond, onze eerste kerst met zijn drieën. Dit jaar is het nog leuker, want Merlijn krijgt het nu ook allemaal mee. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het zover is. Wat ga jij maken met kerst?

mini kerststol mini kerststol

Ingrediënten voor 8 x mini kerststol
500 gr speltbloem
50 gr suiker
1 tl kaneel
14 gr gedroogde gist
10 gr zout
200 gr lauwe melk
100 gr lauw water
50 gr zachte roomboter in blokjes
Poedersuiker om te bestrooien
Gesmolten boter om te bestrijken

Vulling
60 gr gehakte pecannoten
Rasp van een halve sinaasappel
25 gr sukade
60 gr rozijnen
40 gr krenten
300 gr spijs (recept)

Zo maak je het
Meng de bloem met de suiker, de gist, kaneel, zout en het water en de melk.

Kneed hier een soepel deeg van in een keukenmachine.

Voeg na 10 kneden, klontje voor klontje de roomboter toe. Doe dit niet eerder, want anders wordt je deeg niet mooi luchtig.

Kneed het geheel goed door elkaar tot een licht plakkerig deeg. Als je het uit elkaar trekt moet er een soort vliesje ontstaan zoals een kauwgombal.

Leg het deeg in een met zonnebloem olie ingevette kom en laat het onder een natte theedoek, op een warme plek een uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.

Meng de noten, sukade, de rasp van de sinaasappel en de krenten en rozijnen door elkaar.  Druk de lucht uit het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er voorzichtig door heen.

Druk het deeg plat en verdeel het in 8 gelijke stukken. Vorm van ieder stuk een mooi rond bolletje en laat dit even rusten onder de natte theedoek.

Verdeel het spijs in 8 rolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een rechthoek. Leg een rolletje spijs in het midden van het deeg.

Vouw 1/3 van het deeg over de spijs. Vouw de ander helft er terug overheen. Druk de randen aan. Leg de mini kerststol op een vel bakpapier op een bakplaat en deze af met een natte theedoek. Ga zo door totdat je alle 8 stolletjes gevormd hebt.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Laat de mini kerststolletjes nogmaals een uur rijzen onder de natte theedoek.

Bak de stolletjes  vervolgens op een bakplaat in het midden van de oven gedurende 20 tot minuten. Worden ze te donker, dek ze dan af met aluminiumfolie. De broodjes zijn klaar als je op de onderkant tikt en dit hol klinkt.

Bestrijk de kerststolletjes met de gesmolten roomboter en bestrooi ze met poedersuiker.

Serveer met roomboter.

PS je kan in plaats van een mini kerststol ook een grote versie maken, bak deze dan op 180 graden gedurende 40 minuten goudbruin.

zelf kerststol bakken kerststol maken

Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je deze mini kerststol gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn boek Feel Good Food ligt nu in de (digitale) boekhandel. Boordevol lichte, snelle en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

5 reacties

 • Simone
  25 december 2018 om 15:08

  Hoi pauline Kun je ook andere bloem gebruiken voor speltbloem? Zo ja welke zou jij er voor nemen? Groetjes Simone ?

 • janetdfp
  24 december 2018 om 10:00

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik maak voor kerst een tulband van amandelmeel met in rum geweekte rozijnen en franse vruchtjes. Dat is traditie hier in huis. Mijn vader bakte ook altijd een tulband en nog veel meer want hij was banketbakker. Ik wens jullie hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2019!

 • Tamara
  23 december 2018 om 22:48

  Vandaag heb ik deze heerlijke stolletjes gemaakt (zonder sukade!), ze zijn echt heel lekker!! Heb als oventijd 25 minuten aangehouden en dat waren voor mijn stolletjes perfect. Bedankt weer voor dit heerlijke recept!

 • Jitske
  23 december 2018 om 16:01

  Een kerststol kun je altijd wel 2/3 dagen bewaren. Doordat er boter in het deeg zit wordt het niet snel droog. Tevens kun je het brood makkelijk invriezen.

 • Nienke
  23 december 2018 om 13:23

  Hoe lang zou ik ze kunnen bewaren?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.