Airfryer recept

Chocolade soufflé

Het is tijd voor het dessert van het Aifryer kerstmenu! Een chocolade soufflé. Superlekker en feestelijk en makkelijk om te maken. Dit dessert heb ik niet zelf bedacht. Ik riep jullie onlangs op om een lekker dessert met mij te delen onder het artikel van het hoofdgerecht van het Airfryer kerstmenu, de beenham met cranberry compote. En dat deden jullie massaal. De lekkerste en meest creatieve ideeën kwamen voorbij. En dit idee voor een chocolade soufflé is van Kelly Spanjaard. Gefeliciteerd, jij bent één van de vijf winnaressen van een Philips Airfryer. Het totale menu is dus als volgt:

Het menu

Voorgerecht: Hartige tompouce met geitenkaasmousse

Hoofdgerecht: Hele beenham met cranberry compote

Dessert: Chocolade soufflé

Er zaten natuurlijk ontzettend veel leuke ideeën bij, het was nog een hele uitdaging om de overige vier winnaars te selecteren. Maar het is gelukt! Gefeliciteerd Lianda Groeneveld, Tessa Bakker, Lisa Sprenkeler en Karlijn Bramer. Jullie hebben een Airfryer gewonnen. Er wordt contact met jullie opgenomen.

Een chocolade soufflé is nou echt zo’n heerlijk, traditioneel dessert. Het komt uit de Franse keuken. Het belangrijkste van een soufflé is dat hij lekker luchtig is.

Instortingsgevaar
Een chocolade soufflé is nou echt zo’n heerlijk, traditioneel dessert. Het komt uit de Franse keuken. Het belangrijkste van een soufflé is dat hij lekker luchtig is. Deze luchtige structuur hebben ze te danken aan het opgeklopte eiwit. Maar pas op! Veel mensen weten niet dat je bij het bereiden van een soufflé de oven, of in dit geval de Airfryer, niet tussentijds mag openen. Dan stort je soufflé namelijk compleet in. En dat wil je niet. Maar nu weet je dit en kan het eigenlijk niet fout gaan. Verder is het ook niet heel ingewikkeld. Als je de stappen volgt, komt het helemaal goed. Wist je dat je ook een lekkere hartige versie kan maken? Denk bijvoorbeeld aan een lekkere kaassoufflé (anders dan de snack) of een soufflé met zalm. Ook lekker als voorgerecht of bijgerecht voor het kerstdiner.

Airfryer toetje

Ingrediënten voor 6 – 8 personen
4 eieren
25 gr boter
25 gr bloem
200 ml melk
150 gr gehakte pure chocolade
50 gr suiker
2 tl maïzena
Boter om in te vetten
Suiker om te bestrooien
Poedersuiker ter garnering
Frambozen en blauwe bessen

Materialen
6-8 ramekins ovenschaaltjes

Zo maak je het
Vet de ramekins in met boter en bestrooi ze met suiker. Ze ze in de koelkast, hierdoor stijgen de soufflés straks mooi op en heb je minder kans op instorten.

Splits de eieren.

Verwarm de boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat dit ongeveer 5 minuten op zacht vuur garen. Zet het vuur uit en laat de roux afkoelen. Het moet een beetje zanderig aanvoelen. Pas op, het kan nog heet zijn.

Zet de pan weer op het vuur en voeg de melk al roerend met een garde toe totdat er een saus ontstaat (net als bechamelsaus). Haal de pan van het vuur en voeg de gehakte chocola toe. Roer totdat alle chocola gesmolten is.

Voeg één voor één een eidooier toe. Meng het goed door elkaar voor je de volgende eidooier toevoegt.

Klop de eiwitten op in een schone en vetvrije kom. Als het eiwit bijna stijf is voeg je de suiker en maïzena toe. Klop dit tot stijve pieken.

Spatel het eiwit door het chocolade mengsel en verdeel het over de ramekins. Met dit recept maak je 6 kleine soufflés of 4 wat grotere.

Bak de chocolade soufflés in 10 minuten op 180 graden af in de Airfryer. Of in 12 minuten op 200 graden in de oven. Heb je grotere ovenschaaltjes? Dan heb je een langere gaartijd nodig.

Bestrooi de chocolade soufflé met poedersuiker en garneer met rood fruit.

Chocolade soufflé receptAirfryer kerstmenuChocolade soufflé uit de airfryer

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees mijn disclaimer.

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Chocolade Franse recepten Kerst Airfryer  Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in