fbpx
Menu

Vega kerst: Romige wortelgroenten met kikkererwten crumble

Bij een vegetarisch kerstmenu hoort natuurlijk ook een lekker bijgerecht, zoals deze hele lekkere romige groenten schotel met kikkererwten crumble. Staat nog leuk op je menukaartje ook! Het zijn geroosterde wortels en pastinaken met een snelle maar luchtige bechamelachtige saus en dan een crumble er op, van hazelnoten en kikkererwten. Super leuk, en lekker dat natuurlijk ook.

Lekker bijgerecht
Ik maak meestal een bijgerecht voor wanneer ik denk, dit gaat toch nooit genoeg zijn? Een voorgerechtje, het hoofdgerecht en het toetje. Je raadt het natuurlijk al, ik maak dan niet een maar meerdere bijgerechten, want één is geen denk ik dan. Uiteindelijk is er natuurlijk altijd eten over. Echt leren doe ik er niet van. Geloof me wanneer je denkt ik heb vast niet genoeg, dan heb je waarschijnlijk gewoon genoeg! Maar wanneer je ook maar een klein beetje bent zoals ik, maak je er vast nog stiekem een leuke salade bij. Het is natuurlijk ook heel leuk om eens lekker uit te pakken, nieuwe dingen te koken en de tafel voor je vrienden of familie vol te zetten met een hoop lekkers.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Een goede voorbereiding is het halve werk
Dit bijgerecht is trouwens heel goed voor te bereiden. De wortels en pastinaken kun je van te voren roosteren. De bechamelsaus (wat gewoon geraspte kaas is gemengd met crème fraîche) kun je alvast mengen en de crumble wordt er alleen maar beter op wanneer je ze invriest en dan direct als bevroren kruimels in de oven zet. Ben je enthousiast geworden? Naast dit lekkere bijgerecht heb ik nog twee hele lekkere vegetarische gerechten bedacht die samen een heel vega kerstmenu vormen. Bekijk hier de hartige strudel met pompoen en spinazie (hoofdgerecht) en de boerenkool en rodekool salade (het voorgerecht) en sluit af met een heerlijke chocolade met sinaasappel clafoutis!

En ben jij ook zo’n type wat dit soort dingen gewoon doordeweeks eet? Kan gewoon hoor, als hoofdgerecht is het genoeg voor 2 personen. Je kunt alles gewoon verdubbelen wanneer je thuis met meer bent en serveer er bijvoorbeeld een lekker vegetarisch worstje bij.

kikkererwten

ingredient wortel

kikkererwten

Ingrediënten (voor 4 personen)
3 pastinaken
1 bos bospeentjes
Bosje platte peterselie
125 ml crème fraîche
40 gr boter
40 gr geraspte jong belegen kaas
400 gr kikkererwten (blikje)
75 gr bloem
30 gr hazelnoten
Peper en zout
3-4 el olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht)

Maak de pastinaak en bospeentjes schoon. Halveer dikke exemplaren. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Zet ze 30 minuten in de oven tot dat ze redelijk zacht zijn.

Meng de crème fraîche met de geraspte kaas en breng op smaak met zout en peper. Maak de crumble door de boter en bloem te mengen tot dat je stukjes krijgt die lijken op grof broodkruim. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en meng ze door het broodkruim. Zet tot gebruik in de koelkast of vriezer.

Bak de kikkererwten met olijfolie in een koekenpan. Ongeveer 5 minuten, tot dat ze knapperig worden.
Doe de wortels en pastinaken in een mooie ovenschaal. Schep het crème fraîche mengsel er bovenop. Schep de crumble en kikkererwten daar op en zet 20-25 minuten in de oven.

Garneer met verse grof gehakte peterselie.

vega bijgerecht

kerst bijgerecht

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

1 reactie

  • Jo
    7 maart 2019 om 16:50

    Het zag er prachtig uit, maar we vonden het niet zo lekker. Een beetje een droge hap.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen