fbpx
Menu

Kerstdessert: Chocolade clafoutis met sinaasappel

Wanneer je een etentje geeft heb je een goed dessert nodig. Zo eentje waar iedereen of ruimte laat omdat ze stiekem al in de keuken hebben gezien wat je hebt gemaakt of waarbij het allemaal niet meer uitmaakt en je volledig je grenzen overschrijdt van een enigszins gezonde hoeveelheid aan eten. Dat mag best eens in de zoveel tijd! Zeker wanneer je het gezellig hebt. En dan is deze chocolade clafoutis de perfecte afsluiter.

Lekker makkelijk
Moeilijk is hij niet om te maken. En de mix kun je alvast van te voren maken. Niet een hele dag maar wel voordat je aan het eten begint. Of je zet alles alvast klaar, want het is gewoon een kwestie van alles door elkaar mengen. Vergeet niet de oven voor te verwarmen! Dat scheelt je zomaar een half uur. En met een paar helpende handen ben je ook zo klaar. En een half uurtje aan tafel wachten is natuurlijk ook niet zo erg. Gewoon nog een rondje wijn inschenken.

Heb jij de Uit Pauline’s keuken app al? Download hem gratis in de Google Play Store of de Apple store.

Voor chocolade lovers
Wanneer je fan bent van de gewone clafoutis (soort van franse warme pannenkoek) dan is dit natuurlijk helemaal te gek! Met chocolade yummm! En alsof dat nog niet genoeg is. Je kunt er ook nog die fantastisch gekarameliseerde sinaasappel bij maken. Zuur, zoet en chocolade. En voor het echte kerstmenu-gevoel kun je er een bolletje vanille of karamelijs op serveren. Deze chocolade clafoutis blijft na het bakken aan de binnenkant een beetje smeuïg. Dat hoort zo en is heel lekker. Je kunt een grote schaal maken of allemaal kleintjes. Check bij kleintjes iets eerder de oven.

Dit overheerlijke toetje is onderdeel van mijn vegetarische kerstmenu! Lijkt het je wat? Knapperige boerenkool salade met rode kool, pistachenootjes en yoghurtdressing en daarna een hartige strudel van pompoen, spinazie en feta. En als bijgerecht een hele lekkere romige wortelgroenten schotel met hazelnoot en kikkererwten crumble.

chocolade clafoutisChocolademousse taartchocolade clafoutis

Ingrediënten (voor 4-6 personen)
5 sinaasappels
100 gr pure chocolade
5 eieren (2 hele eieren, 3 eidooiers)
180 ml volle melk
80 gr boter
115 gr zelfrijzend bakmeel
115 gr amandelmeel
115 gr suiker
Mespuntje zout

Voor erbij:
IJs, rasp van een stukje pure chocolade en eventueel poedersuiker

Materialen
ronde ovenschaal (ca 20cm) of 4-6 kleine ovenschaaltjes (ca 7cm)

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht). Vet de schaal (of schaaltjes) in met een beetje boter.

Rasp de sinaasappels. Zet de rasp even apart. Schil de sinaasappels, zorg dat je het witte er af snijdt. Snijd in plakken van ongeveer 1cm dik.

Maak de clafoutis. Zeef het zelfrijzend bakmeel. Voeg het amandelmeel, de helft van de suiker, het zout, de sinaasappelrasp, 2 hele eieren en 3 eidooiers en melk toe. Meng tot dat alles goed opgenomen is en er een glad mengsel ontstaat.

Breek de chocolade in stukjes en smelt de chocolade au bain marie (in een kom boven kokend water, zorg dat de kom niet het water raakt). Voeg de boter toe en meng goed door elkaar. Laat een klein beetje afkoelen. Voeg toe aan het bakmeelmengsel en schep door elkaar.

Vul de vorm met het mengsel. En bak voor 16-20 minuten. De chocolade clafoutis moet een beetje gerezen zijn, stevig aan de randen maar nog plakkerig in het midden.

Leg de sinaasappelplakken op een mooi bord. Maak ondertussen een karamel met de rest van de suiker. Doe de suiker in een pannetje, voeg 6 el water toe en smelt de suiker tot dat er een goudkleurige karamel ontstaat. Niet in roeren en niet met je vinger proeven. Het wordt heel erg heet. Haal van het vuur en schenk over de sinaasappel plakken. Je pan schoonmaken doe je door er opnieuw kokend water in te gieten en even te laten staan.

Garneer de chocolade clafoutis met wat poedersuiker en chocolade rasp. Ook heel lekker met een bolletje ijs.

chocolade clafoutis

chocolade clafoutis

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

6 reacties

  • Eva Schoffelmeer
    14 december 2018 om 19:18

    Hoe lang moet het ongeveer in de oven als ik de kleine versies maak in porseleine bakjes(8 cm)?

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 10:44

    Je kunt dezelfde baktijd aanhouden.

    Beantwoorden
  • Pauline Kalee
    14 december 2018 om 12:18

    Wat een heerlijk dessert. Het zou zomaar kunnen dat dit bij ons op het menu komt te staan. Hoe lang van te voren zou je het beslag kunnen maken? Andere vraag; het recept voor de romige wortelgroente schotel, komt deze nog in een blog of kan ik deze elders vinden? Thx vast

    Beantwoorden
  • Annika
    14 december 2018 om 12:41

    Deze staat al online :)

    Beantwoorden
  • Tim Onstuimig
    14 december 2018 om 09:51

    Lijkt me weer lekker!

    Beantwoorden
  • Ralph Bom
    14 december 2018 om 10:52

    Zeker weten!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen